Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Παναθηναϊκός: Τρίτη σεζόν εκτός ομίλων σε μια εξαετία!

To σύνθημα «Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός» ήταν στα χείλη κάθε οπαδού των «πρασίνων» επί δεκαετίες. Η περηφάνια για τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει μετατραπεί σε απογοήτευση με τους αποκλεισμούς των τελευταίων χρόνων.

Ουδείς, βέβαια, μπορεί να απευθύνει οποιαδήποτε κατηγορία στον Παναθηναϊκό που αποκλείστηκε φέτος από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ήταν προφανές ότι οι Βάσκοι εξαρχής αποτελούσαν ένα εμπόδιο ανυπέρβλητο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στα δύο παιχνίδια για τα πλέι οφς του Γιουρόπα Λιγκ.

Η σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού όμως γράφεται με στοιχεία και δεδομένα, όχι με εντυπώσεις. Και το δεδομένο που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχτεί οποιοσδήποτε φίλος του «τριφυλλιού», είναι η συνεχιζόμενη αγωνιστική υποτίμηση – σε διεθνές επίπεδο – μιας ομάδας που έχει γράψει ξεχωριστή ιστορία στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Γιατί και ο αποκλεισμός από την Μπιλμπάο, αποτελεί ουσιαστικά… παρενέργεια, όλων όσων συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και οδήγησαν τους «πράσινους» να… βουλιάζουν στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, με αποτέλεσμα να έχουν να αντιμετωπίσουν ολοένα και δυσκολότερες κληρώσεις.

Ούτε φέτος, λοιπόν, θα έχει παρουσία σε ευρωπαϊκή διοργάνωση το «τριφύλλι», αυτό που κάποτε έγραφε έπη σε σπουδαίες έδρες κόντρα σε μεγάλους αντιπάλους. Από τη σεζόν 2012-13 – όταν η διοίκηση της ΠΑΕ πέρασε στα χέρια του Γιάννη Αλαφούζου – και μέχρι σήμερα ο Παναθηναϊκός μετρά είτε αποκλεισμούς από φάση ομίλων είτε συμμετοχή σε αυτούς, αλλά με πολύ άσχημα αποτελέσματα.

Η ελεύθερη πτώση στην βαθμολογία της OYEΦΑ, έχει φέρει τον ευρισκόμενο στην 18η θέση τουλάχιστον 100 θέσεις κάτω πίσω από ομάδες, οι οποίες ούτε μπορούν να συγκριθούν μαζί του ως προς την ιστορία και τις επιτυχίες του παρελθόντος.

Το σπουδαίο παρελθόν αποτελεί ανάμνηση για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, οι οποίοι βλέπουν την ομάδα τους να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή παρουσία της.

Τη σεζόν 2012-13, οι «πράσινοι» έπαιξαν κατευθείαν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα σε Μάριμπορ, Τότεναμ και Λάτσιο. Ιταλοί και Άγγλοι πέρασαν, ο Παναθηναϊκός έμεινε στην τρίτη θέση και είχε να υπερηφανεύεται για τις δύο ισοπαλίες μαζί τους στο ΟΑΚΑ.

Την επόμενη περίοδο (2013-14), την δεύτερη του Γιάννη Αλαφούζου στην προεδρία του συλλόγου, η ομάδα δεν αγωνίστηκε καν στην Ευρώπη λόγω απόρριψης του φακέλου της από την Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της OYEΦΑ.

Ακολούθως, τη σεζόν 2014-15, το «τριφύλλι» επέστρεψε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς κατάφερε στα πλέιφ οφς να ξεπεράσει τη Μίντιλαντ με συνολικό σκορ 6-2 (νίκη 4-2 εντός και 2-1 εκτός). Ο όμιλος δεν είχε… μεγαθήρια, ωστόσο ο Παναθηναϊκός κατάφερε το απίστευτο επίτευγμα να μείνει τελευταίος πίσω από Ντιναμό Μόσχας, Αϊντχόφεν και Εστορίλ, καθώς δεν κατάφερε να νικήσει ούτε τους Πορτογάλους και έμεινε τέταρτος έχοντας μόλις δύο βαθμούς.

Η άσημη τότε Γκαμπάλα ήταν αυτή που «στοίχιωσε» τους «πράσινους» την περίοδο 2015-16. Ο θεωρητικά εύκολος αντίπαλος αποδείχθηκε τελικά υψηλό εμπόδιο και ο αποκλεισμός ήταν οδυνηρός. Οι Αζέροι ήταν αυτοί που πήραν την πρόκριση στους ομίλους με δύο ισοπαλίες (0-0 εκτός, 2-2 εντός).

Πέρυσι, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν λίγο καλύτερα σε ό,τι αφορά την παρουσία του πάλαι ποτέ άξιου πρεσβευτή στην Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός είχε μπροστά τους δύο γύρους πριν από τους ομίλους και κατάφερε να περάσει αρχικά την ΑΙΚ Στοκχόλμης με δύο νίκες (1-0 εντός, 2-0 εκτός) και κατόπιν την Μπρόντμπι με νίκη στην έδρα του (3-0) και ισοπαλία (1-1) στη Δανία.

Στους ομίλους, όμως, η πορεία ήταν για άλλη μια χρονιά απογοητευτική. Κληρώθηκε με Άγιαξ, Θέλτα και Σταντάρ Λιέγης και έμεινε τελευταίος έχοντας πάρει μόλις έναν βαθμό στους έξι αγώνες, στην εκτός έδρας ισοπαλία με τους Βέλγους.

Φέτος, το «τριφύλλι» χρειάστηκε πρώτα να… ξορκίσει το φάντασμα της Γκαμπάλα την οποία απέκλεισε στον τρίτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης με συνολικό σκορ 3-1, αλλά στη συνέχεια η Μπιλμπάο ήταν προφανώς εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος για να ξεπεραστεί και να επιτρέψει στον Παναθηναϊκό να κάνει πορεία στην Ευρώπη. Κι έτσι για τρίτη φορά σε διάστημα έξι ετών οι φίλοι του Παναθηναϊκού καλούνται να περάσουν έναν χειμώνα μακρυά από το… δεύτερο σπίτι τους: Τις διασυλλογικές διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ…

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εθνικός Ύμνος και η ελληνική σημαία σε όλα τα γήπεδα στον γ’ γύρο

Σε αλλαγές στη διαδικασία έναρξης των αγώνων προχωράει ο ΕΣΑΚΕ, καθώς σε όλα τα γήπεδα από τη β’ φάση του πρωταθλήματος θα υπάρχει έντονα...

Ένα λάθος του Πογέτ απέναντι στη Γεωργία που έβγαλε μάτι στα πέναλτι

Μύριζε από χιλιόμετρα πως εκεί θα γίνει η στραβη… Στις ήττες, το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να βρεις τα λάθη. Ειδικά...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 27/3/24

Το ματς της Euroleague ανάμεσα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και την Βαλένθια ξεχωρίζει από το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων, σήμερα Αναλυτικά όλες οι αθλητικές μεταδόσεις 21:00...

Μας απέκλεισε στα πέναλτι η Γεωργία: 10 χρόνια μακριά από τις μεγάλες διοργανώσεις η...

Την πρόκρισή της στα τελικά του EURO 2024 για πρώτη φορά στην ιστορία της εξασφάλισε η Γεωργία που επικράτησε με σκορ 4-2 στα πέναλτι...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 26/3/24

Ο τελικός των πλέι οφ για την πρόκριση στο Euro 2024 ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γεωργία στην Τιφλίδα ξεχωρίζει στο πρόγραμμα με τις...

Εθνική: Πετάει πάνοπλη για Τιφλίδα

Η Εθνική Ελλάδος ολοκλήρωσε την προετοιμασία της και το μεσημέρι της Κυριακής (24/3) αναχωρεί για τη Γεωργία. Έχοντας ολοκληρώσει την προετοιμασία της επί ελληνικού εδάφους...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 24/3/24

To ματς της Basket League, η δράση σε Formula 1 και Moto GP και η έναρξη των πλέι οφ της Super League 2 ξεχωρίζουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Τύπος της Τρίτης 26/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 26-3-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Παροξυσμός και πολιτική αναταραχή" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:...

Ο Τύπος της Τρίτης 12/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 12-3-2023 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι ροές πιέζουν τη νότια Κρήτη ΤΑ...

Ο Τύπος της Τρίτης 5/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 5-3-2024 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πιο αυστηρές ποινές για μπούλινγκ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:...

Ο Τύπος της Τρίτης 27/2

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 27-2-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σπίτια για τους ευάλωτους απο τα ακίνητα...