Ψυχολογικές επιπτώσεις υπάρχουν σε όλα τα παιδιά, πρέπει όμως να προσεγγίζονται μέσα από την διαφορετικότητα κάθε παιδιού, ηλικίας και οικογένειας.
Στα νήπια ξεχωρίζει ο τρόπος που η οικογένεια ανταποκρίνεται στον εγκλεισμό και η μείωση της κοινωνικότητας, στα παιδιά του δημοτικού η έλλειψη επαφών και η δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων και αναγκών, ενώ στην εφηβεία η έλλειψη των συνομήλικων, και η διαμόρφωση ταυτότητας -ένα θέμα βασικό στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του εφήβου- που πολλές φορές αυτός ο άτρωτος εαυτός του εφήβου νιώθει ότι γίνεται πια ένας αδύναμος εαυτός κάτω από την επιρροή των συνεπειών της πανδημίας.
Αυτό τόνισε η κα. Μαρίνα Λαλιώτη, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής – Κοινωνικής Ψυχιατρικής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ μιλώντας στην συζήτηση που διοργανώθηκε από τα Παιδικά Χωριά SOS την Τρίτη 13 Απριλίου 2021 με την συμμετοχή της Υφυπουργού Υγείας, Αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, κα. Ζωή Ράπτη, της Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Δόμνα Μιχαηλίδου και της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρου του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, κα. Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Πολυεπίπεδες επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά και τους εφήβους
Ο Πρόεδρός των Παιδικών Χωριών SOS, Καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος που ανέλαβε την πρωτοβουλία της συζήτησης για τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά και τους εφήβους, δήλωσε ότι «αυτή η τόσο ευαίσθητη ομάδα της κοινωνίας μας βιώνει με πιο δύσκολο και πιο μόνιμο τρόπο την πανδημία και τον εγκλεισμό, κάτι που δεν έχει τονισθεί επαρκώς, ούτε έχουν δοθεί οδηγίες σε γονείς και εκπαιδευτές για την επιτυχή αντιμετώπιση του ζητήματος».
Η κυρία Ράπτη σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών ειδικότερα κάτω τις συνθήκες του εγκλεισμού και σε αυτό το πλαίσιο η ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας που παρέχουν τέτοια υποστήριξη, αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας, ενώ η κυρία Μιχαηλίδου τόνισε ότι σε αυτόν τον ένα χρόνο πανδημίας έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η πρόνοια, η φροντίδα, η ενσυναίσθηση, έχουν γίνει πρωταγωνιστές μιας πλέον πανανθρώπινης διάστασης τόσο στην κοινωνική θεώρηση όσο και στην πολιτική πρακτική. Στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ιδεών, δράσεων, προγραμμάτων για το σύνολο του πληθυσμού.
Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη ανέδειξε πόσο σημαντική είναι για την διαχείριση αυτών των προκλήσεων η κοινή δράση και αντιμετώπιση. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Απαιτείται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να εργαστούμε σκληρά για να προστατέψουμε την παιδική και εφηβική ηλικία. Να κάνουμε αυτή τη μεγάλη κρίση τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο. To αύριο που είναι ήδη εδώ. Τα πρόσωπα και τις ψυχές της νέα γενιάς. Των μαθητών, των φοιτητών, των παιδιών. Η πανδημία θα τελειώσει. Η κοινωνίας μας όμως όχι. Αποτελεί υποχρέωση όλων μας να μην επιτρέψουμε να υπάρχει μία χαμένη γενιά. Και ο μόνος τρόπος για να μην χάσει μία γενιά τον δρόμο της είναι μέσα από την παιδεία, την φροντίδα, την αγάπη».
Στα πλαίσια της εκδήλωσης, έγινε η βράβευση της κυρίας Αλεξάνδρας Ρούσσου, ως ελάχιστη αναγνώριση του εξαιρετικού, επιστημονικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού της έργου και της προσφοράς της στον τομέα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.
Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, η κυρία Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και ο κύριος Νίκος Στεφανής, Καθηγητής Ψυχιατρικής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ενώ σημαντική ήταν η συζήτηση με μία Μητέρα και έναν Παιδαγωγό από τα Παιδικά Χωριά SOS.