Τετάρτη, 19 Μαΐου, 2021
19.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1963...Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ ντε Γκολ, μιλάει στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Πανελλαδικές 2018: Aυτά είναι τα θέματα σε Ιστορία, Φυσική και Ανάπτυξη Εφαρμογών

Με Ιστορία, Φυσική και Ανάπτυξης εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον συνεχίζονται σήμερα, Τετάρτη, οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάζονται στην Ιστορία, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών στην Φυσική και οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στην Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον.

Στις λεπτομέρειες θα κριθούν οι αριστούχοι σε Αρχαία και Μαθηματικά, καθώς τα χθεσινά θέματα δυσκόλεψαν τους περισσότερους υποψηφίους που έχουν βλέψεις για δημοφιλείς σχολές όπως οι Νομικές και οι Πολυτεχνικές.

Οι ψύχραιμοι υποψήφιοι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυτοί που θα ξεχωρίσουν στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, καθώς η εξέταση απαιτούσε απαιτητικές μαθηματικές πράξεις (σ.σ.: γεγονός που «πελάγωσε» αρκετούς υποψηφίους) καθώς αφορούσε και ύλη προηγούμενων τάξεων. Οσον αφορά στα Αρχαία Προσανατολισμού, οι υποψήφιοι συνάντησαν κάποιες εκπλήξεις στο άγνωστο κείμενο και στις λεξιλογικές ασκήσεις.

Μαθηματικά

«Τα θέματα στα Μαθηματικά ήταν απαιτητικά ως προς τις πράξεις και απαιτούσαν ήρεμη σκέψη από τον υποψήφιο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει», σημειώνει ο καθηγητής Μαθηματικών των φροντιστηρίων «Θεσμός» Μ. Σιμιτζόγλου και συνεχίζει: «Ειδικά το 3ο θέμα θα δυσκολέψει πολλούς υποψηφίους, ιδίως του προσανατολισμού οικονομίας και πληροφορικής, καθώς απαιτούσε γνώσεις προηγούμενων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Το τελευταίο ζητούμενο (4ο) είναι κι αυτό που θα ξεχωρίσει τους αριστούχους. Ηταν αρκετά δύσκολο και μόνο οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα μπορέσουν να ανταποκριθούν».

Σύμφωνα με την κριτική της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, τα φετινά θέματα ήταν παρόμοιας δυσκολίας σε σχέση με πέρσι και οι υποψήφιοι θα έπρεπε να έχουν καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικών των προηγούμενων τάξεων. Ειδική αναφορά έκανε στο τρίτο και τέταρτο ζητούμενο, σημειώνοντας ότι δυσκόλεψαν τους μαθητές.

Πάντως, κοινό συμπέρασμα των εκπαιδευτικών ήταν ότι τα θέματα δεν κάλυψαν ένα μεγάλο μέρος της ύλης που διδάχθηκε φέτος.

Αρχαία

Στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα καθώς και σε ένα αδίδακτο απόσπασμα από το έργο «Ρητορική» του Αριστοτέλη εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών στα Αρχαία. Το διδαγμένο κείμενο ήταν αναμενόμενο σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς καθώς είχε να εξεταστεί από το 2011, ενώ το αδίδακτο «προβλημάτισε» καθώς παρουσίαζε κάποιες δυσκολίες.

«Αν και κρίνεται βατό, το χθεσινό διαγώνισμα όσον αφορά στο διδαγμένο κείμενο παρουσίαζε μικρές δυσκολίες που μόνο οι πολύ καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα μπορούσαν να ανταποκριθούν», αναφέρει η Β. Κυριακοπούλου, φιλόλογος στο φροντιστήριο «Στόχος». Σύμφωνα, μάλιστα με την ίδια η επιλογή του Αριστοτέλη για αδίδακτο κείμενο ήταν μη αναμενόμενη, καθώς η σύνταξη παρουσίαζε υψηλό βαθμό δυσκολίας. «Πάνω από 20 χρόνια είχε να πέσει ερώτηση πολλαπλής επιλογής, ενώ φέτος οι ερωτήσεις που αφορούσαν στην εισαγωγή των κειμένων ήταν συνδυαστικές και απαιτούσαν πολύ καλή κατανόηση από τους μαθητές και όχι απλά αποστήθιση. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν εξετάζονται θέματα πρώτης γραμμής, όπως ο πλάγιος λόγος και οι υποθετικοί λόγοι», συνεχίζει.

Σχετικά με την επιλογή του Αριστοτέλη σχολίασε και η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων, η οποία σημείωσε ότι η μετάφραση του κειμένου για την απόδοση σε δόκιμο νεοελληνικό λόγο «προϋποθέτει εξοικείωση με την ορολογία αυτού του ιδιαίτερα απαιτητικού θεωρητικού κειμένου».

Αποτελέσματα

Η χθεσινή μέρα κρίνεται κρίσιμη για την πορεία των υποψηφίων στις Πανελλαδικές, καθώς πρόκειται για δύο μαθήματα με το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας για τις σχολές και τα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών και θετικών και τεχνολογικών σπουδών.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι επιδόσεις των υποψηφίων με βαθμούς κάτω από τη βάση κινούνταν πολύ κοντά στο 50% σε ποσοστά. Ειδικότερα, στα Αρχαία το 40,89% έγραψε κάτω από 10. Στα Μαθηματικά, οι υποψήφιοι των θετικών και τεχνολογικών σπουδών κινήθηκαν σε ποσοστό 56,26%, ενώ Βατερλό αποδείχθηκε για τους υποψήφιους των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, οι οποίοι σε ποσοστό 83,45% δεν κατάφεραν να πιάσουν το 10, παρασύροντας προς τα κάτω τις βάσεις των σχολών με αυτό το αντικείμενο.

Οσον αφορά στους αριστούχους, τα ποσοστά στα Αρχαία ήταν περιορισμένα, με μόλις το 2,71% των υποψηφίων να γράφουν από 18 και πάνω. Στα Μαθηματικά για τους υποψηφίους των θετικών και τεχνολογικών σπουδών το ποσοστό ήταν 4,39%, ενώ αντίθετα στους υποψηφίους των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής περιορίστηκε στο 0,46%.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κρήτη: Προβληματισμός από τα 3 περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό

Τρία περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες καθώς και οι 3 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Κρήτης, αν και για κανένα...
Κορωνοϊός: 1.134 νέα κρούσματα, 46 θάνατοι και 564 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 2.812 νέα κρούσματα – 639 οι διασωληνωμένοι – 63 νεκροί

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ Τα νέα...
ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ - «Τουρισμός για Όλους»: Ξεπέρασαν τις 300.000 οι αιτήσεις

Πέντε μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό

Δέσμη πέντε μέτρων για την στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό, προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού. Τα μέτρα, για την υλοποίηση των οποίων, θα...
Κορωνοιός: 671 νέα κρούσματα - 25 θάνατοι - 271 στην Αττική

Τσακρής: Υπάρχει δυσκολία στο να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης

Τη δυσκολία του να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος...
Βρεφονηπιακοί σταθμοί: 15.000 επιπλέον θέσεις

ΟΑΕΔ: Ξεκινάει αύριο η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26...

Ξεκινάει αύριο, στις 6 το απόγευμα η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ για τη σχολική...

Μελέτη – crash test στα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca: Ποιο παράγει τα περισσότερα αντισώματα

Έχουν γίνει τα βασικά όπλα προστασίας μας έναντι του κορωνοϊού συνεισφέροντας καθοριστικά στην αναχαίτιση της πανδημίας και τη σταδιακή επιστροφή μας στην κανονικότητα. Μετά...

Γερμανικό δημοσίευμα: Ο Λευκός Οίκος αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα σχεδιάζουν να εμβαθύνουν τη στρατιωτική συνεργασία, σημειώνει η γερμανική Contra Magazin.Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας του νότιου γείτονά μας –...

Βρείτε μας

7,793ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πανελλαδικές 2018: Η 38χρονη Αλεξάνδρα Τζάτσου πέρασε δεύτερη στην ιατρική Θεσσαλονίκης

Ένα όνειρο ζωής εκπληρώθηκε σήμερα για την τριανταοκτάχρονη Αλεξάνδρα Τζάτσου από την Κοζάνη, που...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή