Πανελλαδικές 2019: Από σήμερα μέχρι 15 Ιουλίου η συμπλήρωση του μηχανογραφικού

23
Από 30 Μαρτίου αρχίζουν οι αιτήσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές

Από σήμερα οι υποψήφιοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μηχανογραφικό τους δελτίο και να το μελετήσουν μέχρι την ανακοίνωση των βαθμολογιών για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειό τους για να λάβουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας και στη συνέχεια να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

Η προθεσμία για το «κλείδωμα» των επιλογών τους και την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει στις 15 Ιουλίου.

Όπως έχει αναλύσει σε προηγούμενα δημοσιεύματά του ο «Ε.Τ.», το φετινό μηχανογραφικό αποτυπώνει τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, ο οποίος έφερε την πλήρη κατάργηση των ΤΕΙ και την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων και κρύβει πολλές εκπλήξεις, αλλά και παγίδες.

Σε όλη τη χώρα ιδρύονται νέα τμήματα, τα οποία στην πλειονότητά τους αντιστοιχούν σε δημοφιλείς ειδικότητες, όπως Πολυτεχνεία, Ψυχολογίες, Λογιστική, όμως οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς το τοπίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι ακόμα θολό σε όλα τα καινούργια πανεπιστημιακά τμήματα.

Προσωρινή αποθήκευση

Οι υποψήφιοι μέχρι να ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους, η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούν να μελετήσουν το μηχανογραφικό και να προχωρήσουν σε προσωρινή αποθήκευση των επιλογών τους. Μετά την ανακοίνωση των βαθμών, θα είναι διαθέσιμη και η επιλογή της οριστικοποίησης του μηχανογραφικού, η οποία θα είναι τελική.

Η προθεσμία της 15ης Ιουλίου είναι οριστική για τους υποψηφίους, αλλά μέχρι τότε οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν «προσωρινή αποθήκευση» και να επανέρχονται στις επιλογές τους αλλάζοντας τη σειρά προτίμησης ή να επιλέξουν/αφαιρέσουν επιλογές τους. Μετά την οριστικοποίηση, η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουλίου, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας προτείνει στους υποψηφίους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Οι μαθητές για οποιαδήποτε απορία τους θα μπορούν να απευθυνθούν στο Λύκειό τους.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι:

– Για όσους εξετάζονται στα ειδικά μαθήματα, οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου και λίγες μέρες αργότερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στη συνέχεια στην επιλογή των τμημάτων για τα οποία είναι υποχρεωτική η εξέταση των ειδικών μαθημάτων.

– Το ίδιο ισχύει και για τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ, καθώς οι προθεσμίες για τα αγωνίσματα έχει οριστεί το διάστημα από την Τρίτη 18/6 μέχρι και την Παρασκευή 28/6.

– Τέλος, για τους υποψηφίους που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο 21 Ιουνίου με 15 Ιουλίου.