Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι αλλάζει στους συντελεστές βαρύτητας και ΕΒΕ

Νέος χάρτης έχει προκύψει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και τους νέους συντελεστές βαρύτητας που εισήγαγε το υπουργείο Παιδείας.

Πλέον τα Πανεπιστήμια θα ορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ επανακαθόρισαν τις βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων τροποποιώντας τις ΕΒΕ, είτε προς τα πάνω, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την εισαγωγή σε αυτές, είτε προς τα κάτω κάτω προκειμένου να μη μείνουν πολλές κενές θέσεις.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι υποψήφιοι, ανάλογα την Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, εκτός από αυτούς που θα χρειαστεί να εξεταστούν και σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας με εκείνο των Λατινικών, για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Επιπλέον, στις προσεχείς πανελλαδικές θα ισχύουν και πάλι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του.

Τα Πανεπιστήμια, έως τα τέλη Μαΐου, θα ορίσουν τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους, αντικειμένου.

3. Νέο Μηχανογραφικό Δελτίο

Πανελλήνιες 2020: Παράταση μέχρι την Δευτέρα για την υποβολή μηχανογραφικών

Διπλό μηχανογραφικό

Επίσης από τον Ιούνιο του 2022 θα ισχύσει για πρώτη φορά ο νέος τρόπος υποβολής Μηχανογραφικού, που περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην Α’ φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό έχοντας περιορισμένο αριθμό επιλογών. Συγκεκριμένα, έως 10% του συνόλου των τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και έως 20% οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ.

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α’ φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β’ φάση. Στη φάση αυτή, οι επιλογές των υποψηφίων θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα θα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α’ φάση, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επιλογών τους (με προϋπόθεση να επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος).

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και στις εξετάσεις το καλοκαίρι του 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021, περίπου 22.000 υποψήφιοι διεκδίκησαν πάνω από 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ.

Επίσης από εφέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο τους. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Οι νέες ΕΒΕ

Νέες ΕΒΕ καθόρισαν αρκετά τμήματα Πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα στα οποία προέκυψαν κενές θέσεις πέρυσι. Τα τμήματα αυτά «χαμήλωσαν τον πήχυ» δίνοντας έτσι τ η δυνατότητα σε υποψήφιους με χαμηλότερες βαθμολογίες να εισέλθουν ευκολότερα σε Πανεπιστήμια της Περιφέρειας. Από την άλλη, τα λεγόμενα περιζήτητα τμήματα ανέβασαν τις ΕΒΕ τους, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την εισαγωγή σε αυτά. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι νέοι συντελεστές είναι οι εξής:

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

Θεατρικών Σπουδων: 0,80
Φιλολογίας: 1,20
Ψυχολογίας: 1
Διαχείριση λιμένων: Δεν όρισε

Δυτικής Μακεδονίας:

Μηχανολόγων Μηχανικών: 1,20
Ορυκτών πόρων: 0,80
Σχεδίασης προιόντων: 0,80
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών: 1,20
Χημ. Μηχανικών: 1,20
Όλα τα τμήματα γεωπονικών, οικονομικών, θετικών και Επιστημών Υγείας: 0,80
Ψυχολογίας: 1
Παιδαγωγικών-Νηπιαγωγών: 1
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευση: 0,80
Τμήμα Επικοινωνίας με έδρα την Κοζάνη: 0,86

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο οι αλλαγές στην ΕΒΕ αφορούν στο τμήμα Φυσικής Επιστήμης και Αθλητισμού το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη μείωσε από το 1 στο 0,8 τον συντελεστή, όπως και το αντίστοιχο Τμήμα που εδρεύει στις Σέρρες. Επίσης σε μείωση από το 0,9 στο 0,8 προχώρησε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ενώ συντελεστή 0,8 όρισε και το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης το οποίο δεν είχε ορίσει ΕΒΕ πέρυσι. Τα υπόλοιπα ιδρύματα είτε δεν αλλάζουν τις ΕΒΕ τους είτε έχουν προχωρήσει σε οριακές διαφοροποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο-Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές – Δημοσιεύτηκε ΦΕΚ

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, σχετικά με τις ώρες αποχώρησης των μαθητών – μαθητριών από τα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία...
self test

Sports pass: Έρχεται voucher 300 ευρώ για μαθητές Γυμνασίου

Την παροχή ενός voucher για μαθητές της Α’ Γυμνασίου, ύψους 300 ευρώ, που θα ονομάζεται sports pass ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Το νέο πρόγραμμα σκοπεύει...

Κυριάκος Πιερρακάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Από τον Σεπτέμβριο του 2025 οι αιτήσεις των...

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου– Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Η ίδρυσή...

Ν. Αλιβιζάτος: Συνταγματικά ορθή η ίδρυση και λειτουργία ΜΗ κρατικών ΑΕΙ

Τις απόψεις του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για το νομοσχέδιο που αφορά το γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια εξέφρασε στο Πρώτο Πρόγραμμα...

Υπ. Παιδείας: Προσλήψεις 904 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Δείτε τους πίνακες

Προσλήψεις 904 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση καθώς και στη Γενική Εκπαίδευση, ως προσωρινών αναπληρωτών, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου...

Ψηφιακά οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της συνοδού των πρυτάνεων. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε καλό κλίμα και οι πρυτάνεις συμφώνησαν να γίνουν ψηφιακά οι εξετάσεις για...

Υπ. Παιδείας: 521 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάμιας εκπαίδευσης

Την πρόσληψη 521 προσωρινών αναπληρωτών για το διδακτικό έτος 2023-2024 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, βάσει της αριθμ. 146661/Ε1/20-12-2023 (ΑΔΑ: 69ΕΣ46ΝΚΠΔ-ΟΒΠ) Ειδικής Προκήρυξης κάλυψης λειτουργικών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Η προθεσμία για την υποβολή Αίτησης-Δήλωσης για συμμετοχή

Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνει την έναρξη της περιόδου για την υποβολή...

Πανελλαδικές 2024: Τα ΓΕΛ αρχίζουν στις 31-5-24 και για τα ΕΠΑΛ στις 30-5-24

Με αλλαγές θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2024. Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο...

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα, οι ημερομηνίες και τα μαθήματα

Το πλήρες πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2024 έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων...

Πανελλαδικές 2023: Σαφής άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές

Συνολικά 61.950 υποψήφιοι προερχόμενοι από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φέτος, σύμφωνα με τα...