Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022
35.7 C
Athens

Πανελλαδικές: Τον Μάιο η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων – Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό

Με μοναδική εκκρεμότητα τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια για το 2022, συνεχίζεται η προετοιμασία των υποψήφιων φοιτητών αλλά και του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν στις 3 Ιουνίου για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων και μία ημέρα νωρίτερα για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Στις 10 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν ο εξετάσεις για τα ΓΕΛ και στις 17 για τα ΕΠΑΛ ενώ στις 30 του μήνα θα έχουν τελειώσει και οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τον αριθμό των εισακτέων και τις σχολές, που θα περιέχει το μηχανογραφικό του 2022.

Τα πανεπιστήμια έχουν πάρει παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των προτάσεων για τον αριθμό εισακτέων έως τις 20 Απριλίου, συνεπώς οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στον Μάιο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο αριθμός των εισακτέων δεν θα διαφέρει πολύ από τον περσινό (77.145 θέσεις) καθώς το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην λογική της περικοπής θέσεων από τα κεντρικά πανεπιστήμια και ενίσχυσης του αριθμού των εισακτέων στα περιφερειακά ιδρύματα. Αυτό ενδεχομένως θα κρατήσει τον συνολικό αριθμό στα περσινά επίπεδα, ωστόσο χιλιάδες υποψήφιοι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ, λόγω κυρίως της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η εφαρμογή της οποίας δεν θα τους επιτρέψει να καταθέσουν μηχανογραφικό.

Συνεπώς ο άγνωστος παράγοντας των φετινών πανελλαδικών είναι το πόσοι θα μείνουν «εκτός νυμφώνος» και πόσες κενές θέσεις θα μείνουν στα ιδρύματα της περιφέρειας δεδομένου ότι πολλά παιδιά ενώ θα μπορούσαν να σπουδάσουν στη σχολή της επιθυμίας τους δεν την δηλώνουν εάν είναι μακριά από το σπίτι τους, διότι οι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα και μάλιστα όταν σπουδάζουν ταυτόχρονα περισσότερα από ένα παιδιά στην οικογένεια. Πέρα από αυτό, και τα ίδια τα μεγάλα και κεντρικά πανεπιστήμια ζητούν όλο και λιγότερους φοιτητές, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή τις επαρκείς υποδομές για να τους εκπαιδεύσουν.

Το μηχανογραφικό του 2022 πάντως θα περιλαμβάνει τα εξής νέα τμήματα:

– ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ
– ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
– ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ
– ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΦΟΔΙΑΣΤΩΝ

Επίσης θα υπάρχουν οι εξής αλλαγές τμημάτων σε Επιστημονικά Πεδία:

– Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ».
– Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
– Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
– Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
– Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
– Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Τέλος, για την εισαγωγή στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 (πανελλαδικές 2022) και εφεξής, όσον αφορά στα ειδικά μαθήματα οι υποψήφιοι θα εξετάζονται μόνο στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα

Ολοήμερα Σχολεία: Προσλήψεις 3.000 εκπαιδευτικών για το νέο πρόγραμμα

Τα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία τα οποία θα εφαρμόσουν πιλοτικά κατά το νέο σχολικό έτος το αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου μέχρι τις 5:30 μμ...
Δήμος Αθηναίων: Καθαρά και ασφαλή υποδέχονται τη Δευτέρα μαθητές και δασκάλους τα Δημοτικά Σχολεία

Όλα τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά που θα εφαρμοστεί το νέο διευρυμένο ωράριο ως τις...

Τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) οι οποίες θα εφαρμόσουν πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2022-23 το νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου...

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των 8.487 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αναλυτικά οι διορισμοί διαμορφώνονται ως εξής: - 8.087 εκπαιδευτικών σε κενές οργανικές θέσεις Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, μετά...
Βάσεις 2020: Τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους

Πανελλαδικές 2022 – Βάσεις: Αναλυτικά όλες οι σχολές και τα μόρια

Αγωνία τέλος για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση...

Γιάννης Οικονόμου: Αποτελέσματα πανελλαδικών στο τέλος Ιουλίου, για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων τέλη Ιουλίου, αντί για τέλη Αυγούστου, για πρώτη φορά ύστερα από 59 χρόνια, αναφέρεται με ανάρτησή του...

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους νέους 8.586 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

Αίτηση-δήλωση προτιμήσεων περιοχών/μουσικών σχολείων για μόνιμο διορισμό καλούνται από σήμερα να υποβάλουν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και...

Πανελλήνιες 2022: Έως αύριο 18/7 η υποβολή του μηχανογραφικού

Έως αύριο, Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 12 τα μεσάνυχτα μπορούν  οι υποψήφιοι να υποβάλουν με το  προσωπικό password τους  στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr τα Μηχανογραφικά Δελτία (Μ.Δ.)...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,192ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πανελλαδικές 2022 – Βάσεις: Αναλυτικά όλες οι σχολές και τα μόρια

Αγωνία τέλος για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην...

Γιάννης Οικονόμου: Αποτελέσματα πανελλαδικών στο τέλος Ιουλίου, για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων τέλη Ιουλίου, αντί για τέλη Αυγούστου, για...

Πανελλήνιες 2022: Έως αύριο 18/7 η υποβολή του μηχανογραφικού

Έως αύριο, Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 12 τα μεσάνυχτα μπορούν  οι υποψήφιοι να υποβάλουν...

Πανελλαδικές 2022: Η ώρα του μηχανογραφικού

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έφτασε η ώρα της επιλογής σπουδών για τους υποψηφίους....