«Πανικός» με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου: «Σβήνουν» τα ΤΕΙ από τον ακαδημαϊκό χάρτη – Έρχονται οι «πράσινες» σχολές

31
Γαβρόγλου: Ριζοσπαστικές λύσεις, προσεκτικά βήματα

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την τελική συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και πλήθος ρουσφετολογικών διατάξεων.

Οι προωθούμενες διατάξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το ευαίσθητο ζήτημα της Παιδείας ενόψει εκλογών προχωρώντας σε ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων με γνώμονα τις ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις και την ενίσχυση συγκεκριμένων εκλογικών περιφερειών.

Συγκεκριμένα κατά χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκε μια ακόμα κυβερνητική πρωτοτυπία καθώς προωθείται ίδρυση ακαδημαϊκών τμημάτων με βουλευτική τροπολογία.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση από τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος εκτός από την κριτική στις κυβερνητικές διατάξεις θα παρουσιάσει το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Παιδεία. Επίσης, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς η Νέα Δημοκρατία ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο.

Διαβάστε επίσης:  Υπ. Παιδείας: Το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου μετατράπηκε σε παλαιοκομματικό αλισβερίσι με προεκλογικές στοχεύσεις μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τακτική που ακολούθησε η πλειοψηφία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς δρομολογεί την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων μέσω βουλευτικών τροπολογιών και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου έκανε αποδεκτή τροπολογία για την ίδρυση τμήματος Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα το Αργος που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας με τον Γιάννης Γκιόλας. Επίσης, ο υπουργός απεδέχθη τροπολογία για την ίδρυση τμήματος Μουσειολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας που κατέθεσαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας Θεοδώρα Τζάκρη και Γιάννης Σηφάκης.