ΠΑΝΙΚΟΣ! Νέα βουτιά του αφορολόγητου

22
αφορολόγητο, μειώνεται,

Αναβρασμό έχει φέρει στους πολίτες η νέα βουτιά που φαίνεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες να σημειώνει το αφορολόγητο. Η μείωση είναι ορατή και φτάνει τα 8.636 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω νέα πληροφορία έσκασε σαν βόμβα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής όταν κατατέθηκε η σχετική τροπολογία η οποία μειώνει κατά 454 ακόμα ευρώ το αφορολόγητο το οποίο βρίσκονταν στα 9.091 ευρώ.

Να θυμίσουμε πως πριν τις νέες περικοπές το αφορολόγητο κυμαίνονταν στα 9.545 ευρώ.

Τι πρακτικά σημαίνει αυτό;

Πως ακόμα κι ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος αμείβεται με 616 ευρώ τον μήνα αναμένεται να πληρώσει φέτος φόρο, αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2016.

Όσον αφορά το αφορολόγητο όριο, με την τροπολογία που κατατέθηκε ισχύουν τα εξής:

-Για άγαμους και ζευγάρια χωρίς παιδιά, η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1900 ευρώ, από 2100 ευρώ που ισχύει σήμερα. Η έκπτωση φόρου των 1900 ευρώ μεταφράζεται σε αφορολόγητο 8636 ευρώ, από 9545 ευρώ που είναι σήμερα.

-Για μισθωτούς και συνταξιούχους με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 1950 ευρώ, δηλαδή το έμμεσο αφορολόγητο για αυτούς θα φτάνει στα 8863 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:  Τσακαλώτος-Λαγκάρντ: Χρέος και εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα

-Για μισθοσυντήρητους με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα είναι 2000 ευρώ, όσο δηλαδή προέβλεπε το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή. Για αυτούς, το αφορολόγητο θα ανέλθει στα 9090 ευρώ.

Στην αντεπίθεση η Νέα Δημοκρατία:

Με τεταμένο κλίμα ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του ασφαλιστικού- φορολογικού νομοσχεδίου.

Ήδη από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, άρχισαν οι αντιδράσεις σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής κι αφορά την μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε δια στόματος Βρούτση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το αφορολόγητο, το οποίο επηρεάζει το σύνολο των πολιτών.

Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είπε:

«Πριν ξεκινήσει η διαδικασία κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο να έρθει ο κ. Τσακαλώτος γιατί είναι κρίσιμο και βασικό μέγεθος της συζήτησης να μας ενημερώσει για το αφορολόγητο και την αλλαγή την οποία κατέθεσε, διότι όλοι θυμόμαστε πολύ έντονα τις κόκκινες γραμμές του κ. Τσακαλώτου για τα 9.500 και 12.000 αφορολόγητο. Σήμερα κατατίθεται μια τροπολογία που αλλάζει δραματικά το αφορολόγητο. Πρέπει να έρθει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Τσακαλώτο».