Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο

Με κεντρικό σύνθημα «Φέτος φέρσου έξυπνα – Εμβολιάσου έγκαιρα» ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την αναγκαιότητα εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων αλλά και τη χρήση μάσκας.

Μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί περίπου 2.100.000 εμβόλια και έχουν εκτελεστεί, σύμφωνα με τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ, περίπου 1.500.000 εμβολιασμοί

Τα παραπάνω τονίστηκαν μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου από τον πρόεδρο κ. Απόστολο Βαλτά. Όπως ανέφερε «η φετινή Αντιγριπική Εμβολιαστική περίοδος συμπίπτει με το δεύτερο κύμα Πανδημίας του νέου στην πατρίδα μας.

Η συγκυρία αυτή απαιτεί να θωρακίσουμε το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού, από την εποχική γρίπη, γιατί έτσι θα είναι πολύ μειωμένες οι επιπτώσεις από τυχόν νόσηση από τον κορονοϊό.

Ο κος Βαλτάς ανέφερε ότι φέτος η χώρα μας θα λάβει συνολικά 4,1 εκατ. εμβόλια, που επαρκούν πλήρως για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει φέτος να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 75% των ευπαθών ομάδων.

Χαρακτήρισε απολύτως ορθό το μέτρο της χορήγησης του εμβολίου μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, που έλαβε το υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά. Ωστόσο, σχολίασε ότι υπάρχουν πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν καταφέρει να εκδώσουν ηλεκτρονική συνταγή, αφήνοντας αιχμές για τη στάση ορισμένων γιατρών.

Σημειώνεται ότι στο φετινό σποτ, που εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, συμμετέχουν αφιλοκερδώς ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης και η ηθοποιός Ευαγγελία Συριοπούλου .

Το τηλεοπτικό μήνυμα έχει ήδη διανεμηθεί στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και θα αρχίσει να προβάλλεται από σήμερα Τρίτη 20 Οκτωβρίου ως «κοινωνικό μήνυμα».

«Περισσότεροι, έγκαιροι και στοχευμένοι εμβολιασμοί είναι το φετινό διακύβευμα για τους Έλληνες Φαρμακοποιούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς και συνέχισε: «Όλοι γνωρίζουν ότι το ποσοστό των εμβολίων που διενεργούνται στα φαρμακεία είναι μεγαλύτερο από 90%.

Ο Π.Φ.Σ. διεκδίκησε και πέτυχε τη θεσμοθέτηση της πιστοποίησης των Φαρμακοποιών για τη διενέργεια των εμβολιασμών.

Ήδη σε 7 Κύκλους διαδικτυακής εκπαίδευσης, εξέτασης και πιστοποίησης, περισσότεροι από 8.100 φαρμακοποιοί έχουν λάβει την αναγκαία πιστοποίηση.

Η συμβολή μας όμως στην επιτυχία του Εθνικού Εμβολιαστικού στόχου δεν σταματάει εδώ.

Τόσο πέρυσι όσο και φέτος έχουμε αναλάβει μια εξαιρετικά εκτεταμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, φυλλάδια και αφίσα στα φαρμακεία, τηλεοπτικό σποτ και ραδιοφωνικά μηνύματα είναι τα όπλα μας στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, μαζί φυσικά με την καταλυτική διαπροσωπική ενημέρωση και συμβουλευτική που οι Φαρμακοποιοί προσφέρουμε σε όλους τους πολίτες, ασθενείς και ασφαλισμένους, μέσα από το τεράστιο δίκτυο των 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα.

Οι προσπάθειές μας στο μέτωπο του Αντιγριπικού εμβολιασμού, μαζί φυσικά με εκείνες και των άλλων θεσμικών φορέων, είχαν ως αποτέλεσμα πέρυσι να διενεργηθούν περίπου 3.500.000 εμβολιασμοί.

Για τη φετινή περίοδο, ο στόχος έχει τεθεί ακόμη υψηλότερα. Έχουν εξασφαλιστεί και θα διατεθούν μέσω των φαρμακείων περίπου 4.200.000 εμβόλια σύμφωνα με ενημέρωση από τον Ε.Ο.Φ.

Η συνταγογράφηση των εμβολίων έχει ξεκινήσει από τις 28/9/2020.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διεκδικήσαμε και πετύχαμε την παράταση της ισχύος των συνταγών για τα αντιγριπικά εμβόλια μέχρι τις 31/12/2020. Έτσι ώστε οι πολίτες να εμβολιαστούν χωρίς το άγχος της λήξης των συνταγών τους

Επίσης η ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία των προγραμμάτων πληροφορικής που χρησιμοποιούν οι Φαρμακοποιοί, υλοποίησαν και έθεσαν σε λειτουργία μια εφαρμογή στην οποία ο φαρμακοποιός, σε ελάχιστο χρόνο, θα καταγράφει τον διενεργηθέντα εμβολιασμό. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μια ακριβής και αξιόπιστη βάση δεδομένων, η οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τον σχεδιασμό του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Και ο κ. Βαλτάς κατέληξε «Τα φαρμακεία με την αδιάλειπτη λειτουργία τους απέδειξαν ότι μπορούν επιτυχώς να αποτελέσουν δομές Υγείας και να στηρίξουν το Σύστημα Υγείας. Το φαρμακείο εισέρχεται πλέον σε νέα φάση. Μετά τους εμβολιασμούς, στη νέα περίοδο της πανδημίας που αλλάζει την καθημερινότητα από όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενισχύει τον ρόλο του στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η άριστη διασπορά των φαρμακείων σε ολόκληρη τη χώρα και η απρόσκοπτη λειτουργία τους διασφαλίζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας και συντελούν στην αποσυμφόρηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δεν έχουν τον θεό τους! Απέσπασαν υπάλληλο για να ασχολείται την αφρικανική σκόνη!

Καμπανάκι πνευμονολόγων για την αφρικανική σκόνη

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καρκίνος: Ξεκινά η χορήγηση πρωτοποριακού εμβολίου mRNA σε καρκινοπαθείς

Καρκινοπαθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, βοηθά...

Βρετανία: Ξεκινά η χορήγηση πρωτοποριακού εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου πρόκειται να λάβουν ασθενείς στη...

Εμβόλιο γρίπης και 4 απρόσμενα οφέλη που λίγοι γνωρίζουν

Το να μην αρρωστήσετε από τη γρίπη είναι από μόνο του αρκετό για να......

Κορονοϊός – Φτιάχνουν εμβόλιο που θα χορηγείται από τη μύτη

Θα είναι το μοναδικό εμβόλιο για τον κορονοϊό που θα χορηγείται από τη μύτη...