Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Πάνω από 500 ακίνητα στο «σφυρί» σήμερα ακόμα και από Δήμους

«Γκάζι» στους πλειστηριασμούς συνεχίζουν να πατάνε οι τράπεζες και το Δημόσιο μεαποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες να βλέπουν το ακίνητό τους να βγαίνει στο σφυρί.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.eauction.gr) μέχρι σήμερα έχουν αναγγελθεί συνολικά 11.547 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, από τους οποίους πάνω από 500 θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του Economist σύμφωνα με τα οποία φέτος πάνω από 20.000 ακίνητα μπορούν βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Το αποτέλεσμα; Να ξεπεράσουν τον στόχο για 15.000 – 18.000 πλειστηριασμούς που είχαν δηλώσει οι ελληνικές τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ο SSM έχει στείλει μήνυμα στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ότι πρέπει να αρχίσουν την σταδιακή «αποσυμφόρηση» των χαρτοφυλακίων τους από τα ακίνητα, τα οποία αποκτούν από πλειστηριασμούς και εν γένει ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αναφέρει ο Economist, οι τράπεζες αγοράζουν οι ίδιες πολλά ακίνητα, καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές και προσθέτει ότι οι διαμαρτυρίες εμπόδισαν πέρυσι τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν προσφάτως οι τράπεζες, επιτυχώς ολοκληρώνεται το 60% των πλειστηριασμών, το 30% αναβάλλεται λόγω διακανονισμού που συνήθως γίνεται την τελευταία στιγμή, ενώ μόνο το 10% τελικά ματαιώνεται.

Εν αντιθέσει με τις τράπεζες, το Δημόσιο αφήνει τους πλειστηριασμούς να κηρυχθούν άγονοι. Για όλα τα ακίνητα που εκποιούνται, η τιμή πρώτης προσφοράς που έχει οριστεί είναι η εμπορική αξία όπως προσδιορίστηκε από ιδιώτες εκτιμητές.

Στην περίπτωση που δύο πλειστηριασμοί κριθούν άγονοι, τα ακίνητα θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής. Δηλαδή θα βγαίνουν στο σφυρί ακόμη και σε εξευτελιστικές τιμές.

Στον χορό των ηλεκτρονικών εκποιήσεων μπήκαν μετά την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι δήμοι. Οι δήμοι σε πρώτη φάση βγάζουν στο σφυρί κινητά περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων και δημοτών τους που τους άφησαν χρέη στα ταμεία τους. Σε επόμενο στάδιο θα επεκταθούν στην εκποίηση και ακινήτων.

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, το οποίο θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή στις 8 Ιουνίου, προκειμένου να ψηφισθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία έως τις 14 Ιουνίου αλλαγές στο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ώστε να διευκολύνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς τους Δήμους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών σε ακατέργαστη μορφή προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από...
25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Στο σύστημα, έως στα τέλη του χρόνου, οι τελευταίες 2.167 περιοχές στην Επικράτεια

Σταδιακά και όχι μια και έξω θα γίνει εντός του έτους, σύμφωνα με τον...

Golden Visa: Αλλαγές τριών ταχυτήτων με ρύθμιση τη Δευτέρα στη Βουλή

Τουλάχιστον  800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που ισχύει σήμερα  θα πρέπει να καταβάλλουν για...

ΑΑΔΕ – myProperty: Ξεκινάει η αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 και γιατις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων

H αυτόματη δημιουργία και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) επεκτείνεται, μετά τις αγοραπωλησίες, και...

Έρχεται «big brother» από την ΑΑΔΕ – Στο μικροσκόπιο ακίνητα και καταθέσεις

Έρχεται “big brother “της ΑΑΔΕ για την περιουσία των φορολογουμένων.  Πρόκειται για το “σύστημα Αυτοματοποιημένου...