Την περασμένη εβδομάδα η 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» παρέλαβε το ένατο Rafale.
Οι πρώτες «φιλικές» μάχεςRafale vs F-16 πάνω από το Αιγαίο φαίνεται ότι έχουν ξεκάθαρο νικητή και αυτός δεν είναι άλλος από τη Γαλλική «ριπή ανέμου». Όσο περνά ο καιρός και η εκπαίδευση των ιπτάμενων της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι» γίνεται όλο και πιο απαιτητική τόσο αποκαλύπτονται οι μεγάλες δυνατότητες του «game changer» μαχητικού όπως ήδη το «βάφτισαν» οι Έλληνες πιλότοι. Το τελευταίο διάστημα τα Γαλλικά μαχητικά έχουν αρχίσει όλο και πιο έντονα να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σενάρια air to air μάχης απέναντι σε άλλων τύπων μαχητικά και κυρίως με αντιπάλους τα F-16 που αποτελούν άλλωστε τον βασικό κορμό μαχητικών του οπλοστασίου της Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι αερομαχίες όμως RafaleVSF-16 αποτελούν για το Αεροπορικό Επιτελείο ένα ξεκάθαρο δείγμα για τις δυνατότητες της «ριπής ανέμου» με αντίπαλο το μαχητικό στο οποίο βασίζεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία. Κατά συνέπεια αυτές οι «μάχες» θα αποτελέσουν δείγμα γραφής και θα δώσουν πολύ χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα προκειμένου να σχεδιάσουν τα «γεράκια» της HAFτον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την TuAFσε κάθε ενδεχόμενο σενάριο.
Οι πρώτες εντυπώσεις από την αποτίμηση της «μάχης» RafalevsF-16 αλλά και όσα αποτυπώνονται στα καταγραφικά των μαχητικών σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν από σημαντικό έως πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του Γαλλικού μαχητικού έναντι των F-16 ανάλογα με την έκδοση του. Ενώ εκκρεμεί και αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον η «κόντρα» RafalevsViper. Παρά τον πολύ ισχυρό κινητήρα των F-16 στις «κλειστές» αερομαχίες το δικινητήριο Rafale δείχνει να έχει μεγάλο αβαντάζ σε όλα τα ύψη εξαιτίας τόσο της τρομακτικής του ώσης όσο και λόγω των canardsτα οποία το βοηθούν στους απότομους ελιγμούς με πολλά g. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις το πανίσχυρο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης Aesaσε συνδυασμό με το σύστημα Spectraδίνουν στις «ριπές» πλεονέκτημα στον γρήγορο εντοπισμό και «λοκάρισμα» στόχων. Ενώ ο ασυναγώνιστος Meteor δυνατότητα βολής σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον συνολικά η πλατφόρμα ηλεκτρονικών του Rafale θεωρείται ουσιαστικά 5ης γενιάς.
ΗΤουρκική πολεμική αεροπορία στηρίζεται σε αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 C/Dτα οποία προσεγγίζουν σε διαμόρφωση τα Ελληνικά F-16 block 52+ αλλά απέχουν κατά πολύ από τα Viper τόσο στο ραντάρ όσο και σε άλλα ηλεκτρονικά συστήματα. Έτσι οι ‘’μάχες’’ των Rafale απέναντι στα Ελληνικά block 52 ουσιαστικά προσομοιάζουν αυτές απέναντι στα αεροσκάφη της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Και τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι πράγματι οι «ριπές» αποτελούν «gamechanger» μαχητικά τα οποία με τους άριστα εκπαιδευμένους Έλληνες ιπτάμενους μέσα στα κόκπιτ τους θα είναι ανίκητες.
Την περασμένη εβδομάδα η 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» παρέλαβε το ένατο Rafale ενώ στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να προσγειωθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και η δέκατη «ριπή». Όμως σοβαρό είναι το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του μήνα και του 2022 να πετάξει από τη Γαλλία και την Αεροπορική Βάση Merignac προς την Ελλάδα και το ενδέκατο Rafale. Έτσι σταδιακά ο αριθμός των μαχητικών αυξάνεται με ότι αυτό συνεπάγεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και συνολικά στην ενίσχυση των «μπλε» φτερών.
Με μαχητικό Rafale πέταξε χθες το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.Ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες με «ριπή ανέμου» αναμένεται να πετάξει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Άλλωστε έχει συνδέσει το όνομά του με την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών ενώ ιπτάμενοι στα Rafale είναι και οι δυο υπασπιστές του.