Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

Την παραίτησή της από τη θέση της πρωθυπουργού της Βρετανίας ανακοίνωσε η Λιζ Τρας.

Σε ανακοίνωση που έκανε η ίδια έξω από την Νταουνινγκ Στριτ ανέφερε πως πρόκειται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά από μια ταραγμένη θητεία 45 ημερών, κατα την οποία έχασε δύο βασικούς υπουργούς και έχασε την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των δικών της βουλευτών.

Η παραίτηση έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης του οικονομικού της προγράμματος που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και δίχασε το Συντηρητικό κόμμα.

Μιλώντας έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, στη Ντάουνινγκ Στριτ, η Τρας παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν συμμετείχε στην κούρσα διαδοχής, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματός της.

“Αναγνωρίζω, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με βάση την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό κόμμα. Ως εκ τούτου μίλησα στον βασιλιά για να τον ενημερώσω ότι παραιτούμαι από τη θέση του επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος”, δήλωσε η Τρας.

“Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξει μια εκλογή ηγεσίας που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι παραμένουμε σε ένα μονοπάτι εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και ότι διατηρούμε την οικονομική σταθερότητα και εθνική ασφάλεια της χώρας μας”.

Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Θετικά αντέδρασε το χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ η λίρα ενισχύεται μετά την είδηση ότι Λιζ Τρας θα παραιτηθεί, εφ’ οσον έχασε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.

Σε δήλωση του πριν από λίγο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε “να αποκατασταθεί άμεσα η πολιτική σταθερότητα στη Μ. Βρετανία 

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, της Mirror και του BBC, ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Τι προηγήθηκε

Η χθεσινή ψηφοφορία για το fracking (την απαγόρευση δηλαδή της αμφιλεγόμενης μεθόδου υδραυλικής ρωγμάτωσης για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου) αποδείχτηκε ιδιαίτερα επεισοδιακή με την πρόταση των Εργατικών να καταψηφίζεται.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Τρας αποδοκιμάστηκε πολλές φορές μέσα στο κοινοβούλιο, ειδικά όταν δήλωνε πως “είμαι μαχήτρια”, πράγμα που χρειάστηκε να επαναλάβει αρκετές φορές για να ακουστεί, μέσα σε γιουχαΐσματα, χλευαστικά σχόλια και έντονες επικρίσεις που είχαν “σκεπάσει” τη φωνή της.

Η κυβέρνηση της Λιζ Τρας κέρδισε την ψηφοφορία με 326 ψήφους έναντι 230, ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, 40 Συντηρητικοί βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κρις Μπράιαντ από το Εργατικό Κόμμα, είπε ότι είδε τους βουλευτές των Τόρις να “εκφοβίζονται” κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας: “Υπήρχαν πολλά μέλη των Συντηρητικών που ήταν εντελώς αβέβαιοι για το αν τους επιτρεπόταν να ψηφίσουν την πρόταση των Εργατικών”.

Η ρωγμή στους Τόρις έγινε ακόμη πιο βαθιά μετά την παραίτησή της υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, έπειτα από μόλις 43 ημέρες στη θέση, για να γίνει η υπουργός με τη μικρότερη θητεία από το 1834!

Στην επιστολή της προς την Τρας, την οποία η παραιτηθείσα υπουργός Εσωτερικών δημοσιοποίησε μέσω Twitter, η Σουέλα Μπράβερμαν παραδέχτηκε ότι έστειλε επίσημο έγγραφο μέσω του προσωπικού της e-mail, παραβιάζοντας τους κανόνες ασφαλείας της κυβέρνησης. “Έκανα λάθος, αποδέχομαι την ευθύνη και παραιτούμαι”.

Ωστόσο, εξέφρασε “σοβαρές ανησυχίες” σχετικά με την προσήλωση της κυβέρνησης Τρας στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση “αθέτησε βασικές υποσχέσεις”, αναφέροντας ειδικότερα την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η παραίτηση της Σουέλα Μπράβερμαν -η οποία διεκδίκησε την ηγεσία των Συντηρητικών στην εσωκομματική διαδικασία για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον- λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ, προκάλεσε νέους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Λονδίνο: Άγρια επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο

Σοκαριστικό είναι το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει τον επιβάτη ενός τρένου να δέχεται πολλαπλές μαχαιριές από άγνωστο μέσα σε τρένο στο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βρετανικά ΜΜΕ για Κάρολο: Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο καρκίνος εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη

Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο αφότου υποβλήθηκε σε επέμβαση για υπερπλασία προστάτη, ανακοίνωσαν...

Βρετανία: Ξεκινά η χορήγηση πρωτοποριακού εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου πρόκειται να λάβουν ασθενείς στη...

Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε η Πριγκίπισσα Κέιτ – Ανησυχία στην Βρετανία για την υγεία της

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη Βρετανία η είδηση ότι η Πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον...

Βρετανία: Τραγωδία – Αγοράκι δυο ετών πέθανε από την πείνα δίπλα στον νεκρό πατέρα του

Ένα αγοράκι δύο ετών πέθανε από την πείνα δίπλα στον 60χρονο πατέρα του, που...