Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Παραμένουν πάνω από 450.000 οι άνω των 65 ετών που δεν έχουν κινητοποιηθεί για εμβολιασμό

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι πολλές, παρά την σταθεροποίηση στα κρούσματα, τόνισε η υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την τακτική ενημέρωση. «Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη και οι εισαγωγές είναι πολλές.

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι όσοι έχουν σχέση με τα νοσοκομεία, υπερβαίνουν τον εαυτό τους. Έχουμε και το πρώτο κρούσμα της Όμικρον, πιθανότατα θα δούμε κι άλλα τέτοια κρούσματα. Ο ασθενής αυτός είναι πολύ καλά, σε παρακολούθηση στο σπίτι του. Μάλλον το εμβόλιο καλύπτει την Όμικρον».

Παράδειγμα προς μίμηση είναι η υπεύθυνη συμπεριφορά του πρώτου ασθενή με την παραλλαγή «Όμικρον», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν ευαισθητοποιημένος και έκανε κάθε μέρα rapid test, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα τεστ ήταν αρνητικά.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Υπάρχει μικρή αλλά αργή ύφεση της επιδημίας.
  • Τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα είναι πάνω από 50.000.
  • Ο κίνδυνος για τον καθένα μας να κολλήσει είναι υπαρκτός.
  • Η υψηλότερη θετικότητα στα τεστ παρουσιάζεται σε Γρεβενά, Έβρο, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Κιλκίς.
  • Παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στα άτομα άνω των 50 ετών  τουλάχιστον κατά 50%, λόγω της μικρής εμβολιαστικής κάλυψης.
  • Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Τρικάλων όπου παρά την ύφεση κατά 30% των νέων κρουσμάτων, αυξάνεται σταδιακά η διάμεση ηλικία των νέων λοιμώξεων από 38 έτη που ήταν ο μέσος όρος στα 43 έτη πλέον. Και αυτό διότι στα Τρίκαλα ενδεικτικά καταγράφονται περισσότερα κρούσματα στις ηλικίες από 50 έως 70 ετών.

Το γεγονός απέδωσε η καθηγήτρια στην 3η δόση του εμβολίου που δεν γίνεται από τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αφού στα Τρίκαλα μόνο 1 στους 4 έχει προσέλθει για αναμνηστική δόση.

  • Παραμένουν πάνω από 450.000 συμπολίτες άνω των 65 ετών που δεν έχουν κινητοποιηθεί για εμβολιασμό.
  • Υπάρχει απόλυτη συσχέτιση ανάμεσα στην εμβολιαστική κάλυψη και την θνητότητα. Οι 10 περιφέρειες με την μεγαλύτερη θνητότητα είναι αυτές με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.
  • Σημαντικό όπλο πριν τα Χριστούγεννα αποτελεί και η χορήγηση σελφ τεστ. Είδαμε το όφελος των σελφ τεστ με τη χρήση στα σχολεία, όπου περιόρισε τη διασπορά του ιού.
  • Την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να δούμε μεγάλη αύξηση στα κρούσματα λόγω των σελφ τεστ, αλλά δεν πρέπει να ανησυχήσουμε από αυτό.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως την τελευταία εβδομάδα οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 9%, αλλά αυξήθηκε κατά 4% ο αριθμός των θανάτων. Αύξηση κατά 8% καταγράφηκε και στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.

Για το στέλεχος Όμικρον υπογράμμισε πως επικρατεί σταδιακά σε σχέση με τη Δέλτα, αλλά δεν υπάρχει διαφοροποίηση στη νοσηρότητα.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του rapid test, ανέφερε πως δεν απεκρίνεται πάντα ο ιός στο ανώτερο αναπνευστικό και γι’ αυτό δεν θετικοποιείται το τεστ. Το ίδιο – εξήγησε – συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις και με τη μοριακή εξέταση (PCR).

Η περίπτωση του πρώτου ασθενή με τη μετάλλαξη Όμικρον

Αναφερόμενος στην περίπτωση του πρώτου ασθενή με τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Γ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι είναι απίθανο να μετέδιδε τον κορονοϊό ειδικά τις πρώτες ημέρες που βρέθηκε στη χώρα μας.

Ο κ.Μαγιορκίνης εξήγησε ότι ο ασθενής τις πρώτες ημέρες δεν είχε συμπτώματα ενώ έκανε συνεχή τεστ τα οποία και έβγαιναν αρνητικά. Μάλιστα ο επιχειρηματίας που ζει μόνιμα στο Γιοχάνεσμπουργκ απομονώθηκε παρότι δεν έβγαινε θετικός, έως ότου επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι είχε προσβληθεί από κορονοϊό.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το 1856 άνοιξε ο δρόμος Μύλοι – Τρίπολη για τις λεγόμενες...

ΟΝΝΕΔ: Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, ως μία λύση στο δημογραφικό

Την εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, πρότεινε η ΟΝΝΕΔ στην εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα το δημογραφικό ζήτημα και τη στεγαστική πολιτική,...

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις – Παραβατικότητα ανηλίκων: 395 συλλήψεις

831 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία και 395 για παραβατικότητα ανηλίκων το πρώτο 15νθήμερο Απριλίου Τα αποτελέσματα της δράσης της ελληνικής αστυνομίας το πρώτο 15νθήμερο του...

Η κληρονομιά της Ελλάδας : Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού στράφηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα καταγάλανα νερά του Μύρτου 18 Απριλίου 2024
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Σαν σήμερα 18 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους. 1906: Καταστροφικός σεισμός,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπουργείο Υγείας: Κάλεσμα για εμβολιασμό – Καλπάζουν γρίπη και κορωνοϊος

Ανακοινώσεις, για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα και την πίεση που ασκείται στο...

Γεωργιάδης: Διαγράφονται τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που δεν εμβολιάστηκαν στην πανδημία

Σε εξέλιξη η έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά για την πορεία του...

“Βόλτα αγάπης” για 58 ηλικιωμένους συμπολίτες μας

Μία  «βόλτα αγάπης» διοργανώθηκε χθες βράδυ από 20 οδηγούς ταξί για 58 ηλικιωμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι περιηγήθηκαν στην εορταστικά στολισμένη...

Επίδομα των 361 ευρώ: Σε ποιους θα πιστωθούν εκατομμύρια ευρώ

Επίδομα ύψους 361 ευρώ μηνιαίως παρέχεται σε συγκεκριμένους δικαιούχους. Το επίδομα δίνεται από τον...