Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

ΠΑΡΙΣΙ – Πυροσβέστες: «Μάλλον δεν θα τα καφέρουμε» – ΔΕΙΤΕ Live λεπτό προς λεπτό τις συγκλονιστικές εξελίξεις

Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες… Συγκλονισμένη η Γαλλία, το Παρίσι, ολόκληρος ο κόσμος, παρακολουθεί τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εκατοντάδων Γάλλων πυροσβεστών να διασώσουν ό,τι μπορούν από τον καθεδρικό ναό των εννέα αιώνων, καθώς η στέγη έχει ήδη καεί ολοσχερώς και έχει καταρρεύσει, όπως και το ένα κωδωνοστάσιο και η φωτιά επεκτείνεται ταχύτατα στον έναν από τους δύο πύργους.

Οι δηλώσεις των πυροσβεστών εν τω μεταξύ είναι αποκαλυπτικές: Μάλλον δεν θα τα καφέρουμε!

Την ίδια στιγμή, Γαλλικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι μάλλον δεν υπήρχαν εργάτες την ώρα της φωτιάς στην Παναγιά των Παρισίων!

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, η καταστροφή είναι «κολοσσιαία». Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στη διάσωση των έργων τέχνης που κοσμούν για αιώνες την Παναγία των Παρισίων, καθώς πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πώς ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά

Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα, πέντε ή έξι λεπτά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από τα συνεργεία ανακαίνισης. Οι εργάτες αποχώρησαν στις 18:45 (τοπική ώρα) και γύρω στις 18:50 ή 18:51, άρχισαν να βγαίνουν καπνοί απόμ τον γοτθικού τύπου ναό. Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε από το κτίριο, ενώ οι φλόγες πεταγόντουσαν πολλά μέτρα στον ουρανό, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γαλλική πυροσβεστική υπηρεσία, πιθανότατα η φωτιά να ξεκίνησε σε σημείο που διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου των 850 χρόνων, το οποίο κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω κακής συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια.

Τι δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού

Όπως δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού, πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων καταστροφή, ζητώντας από τους πολίτες και τους τουρίστες, να διευκολύνουν το έργο της πυροσβεστικής, μεγάλη δυναμη της οποίας έχει σπεύσει στο σημείο για την κατάσβεση.

Όπως φαίνεται από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, οι φλόγες έχουν τυλίξει τη σκεπή στο πίσω μέρος του γοτθικού καθεδρικού ναού, στο σημείο, όντως, που διεξάγονταν εραγσίες.

Ο Μακρόν ανέβαλε το διάγγελμά του Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγγέλματος που είχε προγραμματίσει να βγάλει στον λαό της Γαλλίας, για τα μέτρα στο πλαίσιο του διαλόγου που άνοιξε η κυβέρνηση στον απόηχο της κρίσης μετά το κίνημα των κίτρινων γιλέκων και σπεύδει στο σημείο. Σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος, είπε ότι «καίγεται ένα κομμάτι από εμάς».

Με δήλωση του εκπροσώπου της, η UNESCO τόνισε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας και ότι θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

Οι δραματικές δηλώσεις του αντιδημάρχου

Με δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, έκανε λόγο για «κολοσσιαία καταστροφή» και πρόσθεσε ότι «καίγεται η ξύλινη οροφή του ναού και όλα δείχνουν ότι θα καταστραφεί εξ ολοκλήρου». Ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ τόνισε ότι πλέον βασικό μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων και των συνεργείων που δουλεύουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων, είναι η διάσωση των ανεκτίμητης αξίας έργων τέχνης που υπάρχουν μέσα.

Συγκλονισμένος ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε συγκλονισμένος από τη μεγάλη πυρκαγιά στη ναό σύμβολο του Παρισιού, προτείνοντας, μάλιστα, να γίνει χρήση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσει το συντομότερο η μεγάλη φωτιά.

Πρωτοσέλιδος θρήνος από τη Liberation

Τσακίζει, γονατίζει, συγκλονίζει. Το πρωτοσέλιδο της Liberation είναι αυτό ακριβώς που αρμόζει στη μαύρη μέρα που ζουν το Παρίσι και η Γαλλία. Ένας θρήνος για την Παναγιά των Παρισίων. Ένας θρήνος για τη Notre D(r)ame.

Notre Dame στα γαλλικά. Παναγία των Παρισίων, στα ελληνικά. Κάτι περισσότερο, κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένας καθεδρικός ναός. Η Παναγία που εδώ και ώρες έχει παραδοθεί στις φλόγες και κανείς δεν ξέρει αν θα καταφέρει να σωθεί, εκείνη που στάθηκε όρθια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν θα μπορούσε να μην είναι στο πρωτοσέλιδο της Liberation.

Μια εφημερίδα που μας έχει συνηθίσει σε πρωτοπόρα και συνήθως «γροθιά στο στομάχι» πρωτοσέλιδα. Κι όμως, αυτό το (ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ) πρωτοσέλιδο, δεν θα ήθελε να το έχει ποτέ. Το πρωτοσέλιδο της ημέρας που κάηκε η Παναγία των Παρισίων. Το πρωτοσέλιδο του δράματος.

Η Παναγιά παραδομένη στις φλόγες, το καμπαναριό της να καταρρέει και κάτω από το λογότυπο της Liberation δυο λέξεις. Notre Drame. «Το δράμα μας». Το δράμα μιας πόλης, ενός ολόκληρου λαού. Το δράμα όλου του κόσμου.

ΠΑΡΙΣΙ - Πυροσβέστες: «Μάλλον δεν θα τα καφέρουμε»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρίσι 2024: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία, μετά από την...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Ελληνίδα στο Παρίσι κυκλοφορεί μόνο με το…καλσόν της! (φωτο)

Της αρέσουν τα ταξίδια και κάνει συχνά εξορμήσεις. Της αρέσουν όμως και οι εκκεντρικές...

Παρίσι: Επίθεση με μαχαίρι στο σιδηροδρομικό σταθμό – Τρεις τραυματίες

Ένας άνδρας, το πρωί του Σαββάτου, μαχαίρωσε άτομα το Σάββατο , στον Gare de...