Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Πάσχα 2023: Τι καιρό θα κάνει τη Μεγάλη Εβδομάδα – Πότε έρχονται βροχές

Πώς θα κυλήσει ο καιρός τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι και το Πάσχα. Τι δείχνουν τα πρώτα προγνωστικά δεδομένα. Η πρόγνωση από τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Με άστατο καιρό θα κυλήσουν οι πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, καθώς ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια θα προκαλέσουν βροχές και καταιγίδες. Από την Μεγάλη Πέμπτη και μετά υπάρχει η τάση για βελτίωση. Οι θερμοκρασίες από την Κυριακή θα παρουσιάσουν πτώση και θα κυμαίνονται σε επίπεδα κατά 4 περίπου βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Να θυμίσουμε ότι για το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου η μέση μέγιστη θερμοκρασία για για την Αθήνα είναι οι 19.7 °C και για την Θεσσαλονίκη οι 18.3°C. Η τάση ανόδου φαίνεται από την Μεγάλη Πέμπτη και μετά και θα επανέλθουμε σε κανονικές για την εποχή τιμές.

Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή τη μεταβολή του καιρού οφείλεται σε ένα ανώτερο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα σε ύψος 5.500 στη στάθμη των 500hPa. Το σύστημα αυτό θα απομακρυνθεί μετά την Μεγάλη Τετάρτη και ο καιρός θα βελτιωθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας από την Μεγάλη Πέμπτη. Η περαιτέρω πρόγνωση για τις υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδος είναι επισφαλής και γιαυτό θα επανέλθουμε τις επόμενες ημέρες για την αναλυτική πρόγνωση μέχρι και την ημέρα του Πάσχα.

Την Κυριακή των Βαΐων αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στα ανατολικά και βαθμιαία στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία,τη βόρεια Εύβοια και τις Σποράδες. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή και θα φθάσει στα βόρεια τους 15 με 17 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου κα μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φθάσει κατά τόπους τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Τη Μεγάλη Δευτέρα προβλέπονται σε όλη τη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια και τις Σποράδες και το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τις βραδινές ώρες, ενώ ο καιρός στα βορειοδυτικά θα βελτιωθεί, στα ανατολικά και τα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλώνονται καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Πάσχα 2023: Τι καιρό θα κάνει τη Μεγάλη Εβδομάδα – Πότε έρχονται βροχές
(Στον χάρτη απεικονίζονται τα 24ωρα ύψη υετού)

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.

Πάσχα 2023: Τι καιρό θα κάνει τη Μεγάλη Εβδομάδα – Πότε έρχονται βροχές
Τη Μεγάλη Τρίτη στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες που μέχρι τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος ριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή.

Την Μεγάλη Τετάρτη σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα δυτικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, ενώ μέχρι ι τις βραδινές ώρες ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Μεγάλη Πέμπτη σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Την Μεγάλη Παρασκευή υπάρχει η τάση η θερμοκρασία να επανέλθει σε κανονικές τιμές για την εποχή με βάση τα προγνωστικά δεδομένα του ECMWF, ενώ δεν φαίνεται να απουσιάζουν τα σκαμπανεβάσματα του υδραργύρου αλλά και του καιρού για τις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν μετά το Πάσχα.

Για την εξέλιξη του καιρού υπάρχουν πολλές αξιόπιστες σελίδες που μπορούν να μας δώσουν με καλές πιθανότητες την προοπτική του καιρού μέχρι το Πάσχα, ακόμη και παραπέρα. Δεν πρέπει πάντως να ξεχνάμε, ότι όσο πηγαίνουμε μακρύτερα χρονικά , τόσο μειώνεται η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στη διπλανή πρόγνωση για την Αθήνα σύμφωνα με την Meteoblue.

Πάσχα 2023: Τι καιρό θα κάνει τη Μεγάλη Εβδομάδα – Πότε έρχονται βροχές
Πάντως το μπουφάν και μια ομπρελίτσα δεν πρέπει να τα αφήσουν στο σπίτι ειδικά όσοι ταξιδέψουν για τις Άγιες αυτές Ημέρες στην επαρχία, ειδικά στη Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Μέσα από το NEWS 24/7 ανά τακτά διαστήματα θα σας ενημερώνουμε με στοιχεία αξιόπιστα και με χρονικό ορίζοντα που δεν ξεφεύγει από τα χρονικά όρια που επιβάλλει η φύση και η επιστήμη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 25 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πάσχα: Αρχίζει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας για το Πάσχα στα εμπορικά...

Καιρός: Σκόνη, λασποβροχές και ισχυροί άνεμοι σήμερα – Πότε υποχωρεί η… «πορτοκαλί ομίχλη»

Βελτιωμένος αναμένεται να είναι σήμερα, Τετάρτη, 24 Απριλίου, ο καιρός. Σύμφωνα με την πρόγνωση...

Πάσχα: Αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές – Πότε κλείνουν τα σχολεία

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τις γιορτές του Πάσχα, με το τελευταίο κουδούνι για...

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες με θυελλώδεις ανέμους τύπου Foehn και αφρικάνικη σκόνη

Με θυελλώδεις ανέμους, αρκετές λασποβροχές και με αισθητή την παρουσία της σαχαριανής σκόνης στην...