Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
13.2 C
Athens

Παστινάκι: Το λαχανικό που δεν ξέρατε ότι πρέπει να τρώτε

Ακούγεται σαν κάποιο εξωτικό λαχανικό που πολλοί δεν γνωρίζουν, αλλά μάλλον ήρθε η ώρα του, καθώς είναι ιδανική τροφή για απώλεια βάρους και αύξηση των φυτικών ινών στο πιάτο.

Μοιάζει με λευκό καρότο και η γεύση του είναι ελαφρώς πιο γλυκιά, ενώ κατά τον Μεσαίωνα είχε τη φήμη του αφροδισιακού. Σήμερα, το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η περιεκτικότητά του σε διαλυτές φυτικές ίνες, ένα είδος φυτικών ινών που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και κρατά τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Αποτελεί εκπληκτική πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι σημαντικό στην αναιμία, ενώ μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στα έμβρυα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μπορεί να δράσει προληπτικά στην άνοια και τα οστεοπορωτικά κατάγματα. Το κάλιο που επίσης περιέχει άφθονο, συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, αν και σε αντίθεση με τα καρότα, το παστινάκι δεν μας παρέχει βήτα-καροτίνη.

Σε μερίδα ½ φλιτζανιού το παστινάκι αποδίδει 55 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, 13 γραμμάρια υδατανθράκων, μηδενικά λιπαρά, καθόλου κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, 3 γραμμάρια φυτικών ινών, 10mg βιταμίνης C, 8mg νάτριο, 45mcg φυλλικού οξέος, λιγότερο από 1 mg μαγγάνιο και 287mg καλίου, από τα 2000mg που χρειαζόμαστε καθημερινά. 

Πώς να το επιλέξετε και να το αποθηκεύσετε

Το παστινάκι είναι ένα λαχανικό ρίζας που εξωτερικά έχει ένα κρεμώδες κίτρινο χρώμα και εσωτερικά είναι άσπρο. Μπορείτε να το βρείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά πιο εύκολα θα το βρείτε τον χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης. Όσο πιο αργά γίνεται η συγκομιδή του, τόσο πιο γλυκιά είναι η γεύση του, καθώς το άμυλο μετατρέπεται σε σάκχαρα.

Προτιμήστε αυτά που έχουν μικρό προς μέτριο μέγεθος, καθώς είναι πιο τρυφερά και λιγότερο ινώδη. Δεν πρέπει να είναι «μαλλιαρά» με ριζίδια, ούτε να έχουν εμφανείς ελαττώματα. Επιλέξτε αυτά που είναι απαλά στην αφή, σφιχτά κι όχι μαραμένα. Αν έχουν φύλλα, θα πρέπει να φαίνονται φρέσκα κι αν τα βάλετε στο ψυγείο, αφαιρέστε τα φύλλα, για να μην ρουφήξουν την υγρασία από τη ρίζα. Βάλτε τα στο συρτάρι του ψυγείου σε μια σακούλα για να διατηρηθούν περίπου 1-2 εβδομάδες.

Πώς να το αξιοποιήσετε

Προτού χρησιμοποιήσετε το παστινάκι σας, κόψτε τις άκρες τους όπως κάνετε και με το καρότο και τρίψτε το καλά με νερό. Έπειτα καθαρίστε την εξωτερική του σάρκα πριν ή μετά το μαγείρεμα με ένα μαχαίρι (αν το κάνετε μετά το μαγείρεμα, θα είναι πιο γλυκά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά).

Μπορείτε να αξιοποιήσετε το μικρό, τρυφερό παστινάκι στις σαλάτες σας, αν και οι περισσότεροι το προτιμούν μαγειρεμένο. Για να μαγειρέψετε ένα μεγάλο σε μέγεθος παστινάκι, κόψτε το κατά μήκος σε 4 κομμάτια και αφαιρέστε τον ινώδη πυρήνα του- αν το λαχανικό σας είναι μικρό μπορείτε να παραβλέψετε αυτό το βήμα. Κόψτε το σε ίσια κομμάτια και βάλτε το στον ατμό για περίπου 10-15 λεπτά.

Ο πιο νόστιμος τρόπος να τα απολαύσετε, όμως, είναι να τα ψήσετε στον φούρνο. Κόψτε τα σε στικ, βάλτε τα σε λαδόκολλα, πασπαλίστε με ελαιόλαδο και μπαχαρικά συνδυάστε τα, αν θέλετε με καρότα για έξτρα χρώμα και θρεπτικά συστατικά. Ψήστε τα στους 200 βαθμούς και γυρίστε τα μια φορά, μέχρι να γίνουν τρυφερά, για περίπου 20 με 40 λεπτά, ανάλογα με το πόσο παχιά είναι. Έτσι θα βγουν γλυκά και αρωματικά από τον φούρνο. 

Μπορείτε, επίσης, να αντικαταστήσετε με το παστινάκι τις πατάτες σας. Σερβίρετέ τα ολόκληρα, κομμένα ή ως πουρέ (αν φτιάξετε πουρέ, χρησιμοποιήστε γιαούρτι αντί για βούτυρο και προσθέστε βασιλικό, θυμάρι, μαϊντανό κ.ο.κ). Για να αναδείξετε τη γλυκύτητά τους, δοκιμάστε τζίντζερ ή μοσχοκάρυδο. 

Ταιριάζει, επίσης, ιδανικά σε ζωμούς και σούπες. Προσθέστε το στο τέλος του μαγειρέματος, για πιο καλή υφή. Θυμηθείτε ότι αν το κόψετε ή το τρίψετε, μαυρίζει γρήγορα γι’ αυτό μαγειρέψτε το αμέσως ή βάλτε το σε ένα μπολ με νερό και λίγο λεμόνι.

Δοκιμάστε λίγο παστινάκι σήμερα κιόλας και δείτε τι χάνατε τόσο καιρό!  

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το τσουρέκι στο μικροσκόπιο

Άμεσα συνδεδεμένο με το Πάσχα και τη Λαμπρή, το τσουρέκι είναι πεντανόστιμο, έχει αρκετά θετικά και κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουμε. Πριν το...
Γιαούρτι: Ένα φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία - 29 λόγοι για να τρώτε

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Το Νο1 κοινό τρόφιμο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο,...

Ένα κοινό τρόφιμο, που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ψυγείο, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου. Μάθετε πώς η κατανάλωση...

Χρησιμοποιείτε περισσότερο δενδρολίβανο – Δείτε τα οφέλη

Μπορεί μέχρι σήμερα να νόμιζες ότι η θέση του δενδρολίβανου είναι αποκλειστικά και μόνο στην κουζίνα και στα φαγητά φούρνου. Ωστόσο, το δενδρολίβανο είναι...

Τα ιδανικά βότανα για τη δυσκοιλιότητα

Στον σύγχρονο ρυθμό ζωής, όπου οι προκλήσεις της καθημερινότητας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου, τα βότανα για τη δυσκοιλιότητα είναι η φυσική...
New York Times, χωριάτικη σαλάτα, καρπούζι,

Μελέτη: Η προφλεγμονώδης διατροφή συνδέεται με 84% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Τα υψηλότερα σκορ στον δείκτη φλεγμονής Dietary Inflammatory Index (DII) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από όλα τα αίτια, διαπιστώνει νέα αμερικανική μελέτη....

Το θαυματουργό βότανο για δεκάδες παθήσεις

Κολλιτσίδα ένα ισχυρότατο αντικαρκινικό, διουρητικό και αποτοξινωτικό βότανο. Η κολλιτσίδα είναι ακόμα γνωστή ως: αrctium lappa, Burdock root, αrctium minus, λάππα, πλατανομαντηλίδα, αρκουδοβότανο Το όνομά...
5 τρόποι να ρίξετε τη χοληστερόλη

Μελέτη: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες στα φρούτα και τα λουλούδια εξουδετερώνουν τις βλαβερές συνέπειες των...

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα και τα λουλούδια τα ζωντανά τους χρώματα φαίνεται να εξουδετερώνουν μερικές από τις πιο επικίνδυνες επιδράσεις των μικροπλαστικών στο αναπαραγωγικό σύστημα και θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μελέτη: Η προφλεγμονώδης διατροφή συνδέεται με 84% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Τα υψηλότερα σκορ στον δείκτη φλεγμονής Dietary Inflammatory Index (DII) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο...

Πρίμουλα: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Άλλα ονόματα: Πασχαλίτσα, Πασχαλούδα, Παναγίτσα, Ηρανθές, Δρακάκι Περιγραφή Η Πρίμουλα πήρε το όνομά της από τη...

10 + 1 τροφές για να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με φυτικές ίνες!

Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές από παλιά, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια η αξία...

Παθήσεις εντέρου: Με ποια διατροφή θα προστατευθείτε

Το έντερο παίζει βασικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και τη διατήρηση της...