Παυλόπουλος: Επιβεβλημένη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το συντομότερο

28
Νέο αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς την Τουρκία

Στην προσφυγική κρίση και το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Ιl Messaggero.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το χρέος, τόνισε ότι η ελάφρυνση είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. «Η ελάφρυνση του χρέους είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Πάντα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», και αυτό διότι «από την μία είναι κοινά αποδεκτό πως δεν είναι βιώσιμο» και από την άλλη «είναι αδιανόητο, με επιστημονικούς οικονομικούς όρους, να συνδέεται η βιωσιμότητά του μόνο με τον χρόνο αποπληρωμής του υπό τα τωρινά δεδομένα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι ήδη ορατό, αλλά «χρειάζεται κοινή θέση από μέρους των θεσμών», ώστε «να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και η μελλοντική έξοδός της στις αγορές». Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη αλληλεγγύης στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:  «Ισχυρό μήνυμα» προς την 'Αγκυρα αναμένεται να στείλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Κρίνει, δε, την πρόταση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για χρηματοδότηση των αφρικανικών χωρών -ζητώντας σε αντάλλαγμα ουσιαστική φύλαξη των συνόρων τους- «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ρεαλιστική».

Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία «κινείται μέσα στην όλη λογική του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, του 2008» ανέφερε. «Το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται περισσότερο από την αλληλεγγύη στο προσφυγικό, παρά από το κοινό νόμισμα και τις κοινές οικονομικές πολιτικές» υπογράμμισε.