Παυλόπουλος: Η Δημοκρατία δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι ποτέ δεδομένη

Πρέπει να την υπερασπιζόμασθε, τόνισε ο ΠτΔ στην εκδήλωση προς τιμήν των αξιωματικών και ιδιωτών που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού

14
Παυλόπουλος, Δημοκρατία, Κίνημα Ναυτικού,

Στην ανάγκη υπεράσπισης της Δημοκρατίας καθημερινά με το δικό μας παράδειγμα
και ιδίως εκείνων που ασκούν κάθε μορφής πολιτειακά καθήκοντα, αναφέρθηκε ο
Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του, στην εκδήλωση προς τιμή των αξιωματικών και ιδιωτών, που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού, η οποία πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Θ/Κ Γεώργιος Αβέρωφ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αφού τόνισε ότι οι
συμβολισμοί του Κινήματος του Ναυτικού είναι πολλαπλοί και εξαιρετικά
επίκαιροι, τόνισε ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία σήμερα είναι τόσο
περισσότερο διαβρωτικοί όσο είναι υποδόριοι.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε πολλές φορές τι σημαίνει να ροκανίζονται τα θεμέλια της
ίδιας της Δημοκρατίας. Πρέπει λοιπόν μέσα από αυτή την τιμή και ανάλογες τιμές
να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι ποτέ
δεδομένη. Πρέπει να την υπερασπιζόμασθε -και το τονίζω- με την ίδια την στάση
της ζωής μας» σημείωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το Κίνημα του Ναυτικού μας θυμίζει ότι δεν ήταν οι
Ένοπλες Δυνάμεις δίπλα στη Δικτατορία, σ’ αυτήν την σκοτεινή περίοδο,
δραματική, τραγική περίοδο της Ιστορίας μας.

«Η Δικτατορία ήταν το αποτέλεσμα της δράσης ορισμένων αφρόνων αξιωματικών της
εποχής εκείνης, που δυστυχώς ακόμα ο Τόπος και ιδίως το μαρτυρικό νησί της
Κύπρου, πληρώνουν τα «επίχειρα της κακίας τους». Το μεγάλο τμήμα των Ενόπλων
Δυνάμεων και τότε υπερασπίσθηκε την Δημοκρατία και παρέμεινε δημοκρατικό,
φυλάσσοντας τις παρακαταθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων όπως επιβάλει το Σύνταγμα.

Το Σύνταγμα που είχε καταλυθεί τότε αλλά που έμενε ζωντανό μέσα στην ψυχή των
αξιωματικών, οι οποίοι ήξεραν ότι μαζί με την Πατρίδα υπερασπίζονται και τους
θεσμούς. Για αυτό το λόγο αισθάνομαι υποχρέωση μου να βρίσκομαι εδώ και να
επιδώσω αυτό το πόνημα, το οποίο έχει ιστορική αξία πραγματικά, σε έναν-έναν
από εκείνους που είναι σήμερα εδώ μαζί μας. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορώ να
κάνω. Θέλω να τους ευχαριστήσω, να ευχαριστήσω όλους εσάς, που όχι μόνο με την
παρουσία σας εδώ, με την διαδρομή σας και τη ζωή σας, μας εμπνέετε όλους για να
μπορούμε να γνωρίζουμε πώς πρέπει να υπηρετήσουμε τον Τόπο μας και τον Λαό μας»
τόνισε.

Επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι «πρέπει να αντιληφθούμε, ιδίως σ΄ αυτούς τους
δύσκολους καιρούς -για τον Κόσμο ολόκληρο αλλά ιδίως για την Πατρίδα μας- ότι
έχουμε ένα Ιερό Χρέος: Να μεταδίδουμε στις Γενιές που έρχονται την Ιστορία μας,
τον τρόπο που γράφτηκε επακριβώς. Γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα Τόπο και
ένα Λαό, και ιδίως για τον δικό μας, είναι να πάψει να υπάρχει αυτός ο ομφάλιος
λώρος ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν. Λώρος ο οποίος μας δίνει την δύναμη
και την έμπνευση να γράψουμε και εμείς την δική μας Ιστορία. Γιατί ένας Λαός
-και ιδίως ο δικός μας- δεν μπορεί να γράψει την Ιστορία που του ανήκει, και
μάλιστα με βάση αυτό το βαρύ παρελθόν, αν δεν μεταδίδει στις Γενιές που
έρχονται κάθε φορά ποιο είναι το Χρέος τους απέναντι στην Πατρίδα και απέναντι
στο Έθνος».

Τους ευχαρίστησε τέλος, γιατί όπως είπε «υπερασπίζεσθε την μνήμη όλων εκείνων
οι οποίοι έφυγαν από κοντά μας. Την υπερασπίζεσθε ως παρακαταθήκη για να την
μεταδώσουμε όπως πρέπει. Όχι μόνο στα παιδιά σας και στα εγγόνια σας αλλά στις
νέες γενιές που πρέπει να θυμούνται. Γιατί η Ιστορία -μην το ξεχνάμε- πρέπει να
είναι, όπως έλεγε ο Θουκυδίδης για το δικό του έργο στον Πελοποννησιακό πόλεμο,
«κτημά τε ες αεί μάλλον ή αγώνισμα ες το παραχρήμα ακούειν».

Παυλόπουλος, Δημοκρατία, Κίνημα Ναυτικού,

Παυλόπουλος, Δημοκρατία, Κίνημα Ναυτικού,

Χαιρετισμός ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε εκδήλωση προς τιμήν των συμμετεχόντων στο Κίνημα του Ναυτικού

«Θα ήθελα να καλωσορίσω πρώτα απ’ όλους, ανθρώπους πολύ αγαπητούς και ιδιαίτερα σεβαστούς στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρομαι στους συμμετέχοντες στο κίνημα του Ναυτικού, και στις οικογένειες αυτών. Σε ανθρώπους που έγιναν προσφορά θυσίας, με την απώλεια της ζωής ή της σωματικής αρτιμέλειας, που εξέθεσαν τις οικογένειες τους στο μένος των επιόρκων της επταετίας.

Σε εκείνους των οποίων το ανάστημα υψώθηκε ως το οριακό σημείο, στο οποίο καταλήγει «ο τραχύς και δύσκολος της αρετής δρόμος», προς τον οποίο «πετάουν» μόνο τα γόνατα ανδρών γενναίων, όπως θα έλεγε ο Ανδρέας Κάλβος.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Η παράδοση του Ναυτικού, η ιστορική του κληρονομιά και η φύση του δημιουργούν μια δυναμική αποστροφής στην ασφυκτική ατμόσφαιρα των φασιστικών καθεστώτων.

Η δυναμική αυτή επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους κλάδους. Οι αξιωματικοί που έλαβαν μέρος απεδείχθησαν, κατά Θουκυδίδη «και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες», όπως εύστοχα αναφέρατε εξοχότατε κύριε Πρόεδρε στο χαιρετισμό σας στην εισαγωγή του βιβλίου.

Το αποτέλεσμα ήταν, το κίνημα του Ναυτικού με τη συνεργασία στελεχών του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, να θεωρείται η κορυφαία αντιστασιακή εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων κατά των Απριλιανών και όχι «οπερέτα ναυτικού κινήματος ολίγων αποστράτων αξιωματικών», όπως χαρακτηριστικά προσπαθούσε να περάσει το μήνυμα η Χούντα.

Σήμερα, 44 χρόνια μετά, η Ελληνική Δημοκρατία εκφράζει το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη της προς εκείνα τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων που αντιστάθηκαν.

Διαβάστε επίσης:  Ο Αντώνης Σαμαράς κλήθηκε την ερχόμενη Τρίτη στην προκαταρκτική για τη Νοvartis

Σε μας τους νεότερους μένει η υποχρέωση να διατηρήσουμε ζώσα την εθνική μνήμη, τις ιστορικές στιγμές που σημάδεψαν την πορεία αυτού του τόπου. Αλλά συνάμα να αποκωδικοποιήσουμε, αβίαστα και απαλλαγμένοι από μυωπικές αντιλήψεις και συμπλέγματα, το μήνυμα της ημέρας, να διδαχτούμε, να αναγάγουμε τα συμπεράσματα στη σημερινή εποχή.

Να αναλογιστούμε πόσο ώριμοι και ισχυροί είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί σήμερα σε σχέση με εκείνη την εποχή. Να αντιληφθούμε πως οδηγηθήκαμε σε ένα ανελεύθερο καθεστώς με καταστροφικές συνέπειες στα εθνικά μας συμφέροντα.

Να ψηλαφήσουμε τις ζυμώσεις που οδήγησαν στον εκδημοκρατισμό του πολιτικού σκηνικού της πατρίδας μας το 1974 και στην Ελλάδα της Ευρώπης το 1981.

Στη σημερινή εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα εξαίρετο έργο, το βιβλίο «Οι Άνθρωποι του Κινήματος του Ναυτικού Μάιος 1973», του Αντιναυάρχου Ιωάννη Παλούμπη, μέσα στο οποίο παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες απόψεις αλλά και οι προσωπικότητες των πρωταγωνιστών του κινήματος του Ναυτικού, φιλοτεχνημένες από το πενάκι του αγαπητού σε όλους, Γιώργου Ψαρόπουλου.

Ο συγγραφέας, ως μέλος του Κινήματος, έχει συλλάβει την ουσία των πραγμάτων πολύ προσεκτικά. Και αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον τίτλο «Οι άνθρωποι του Κινήματος του Ναυτικού», γιατί είναι ακριβώς οι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά.

Σε αυτό έχουμε εστιάσει τις προσπάθειές μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η πολιτική μας, που εφαρμόζεται από εμένα και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Βίτσα, με την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, όπως πολλάκις έχω πει, έχει αποδειχθεί στην πράξη, με πληθώρα δράσεων στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, ως ανθρωποκεντρική.

Κύριε Ναύαρχε, παρακολουθούμε τη δράση σας, το συγγραφικό σας έργο, το οποίο εκτιμούμε ότι έχει ακόμα μέλλον. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι όλοι οι ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού μας κάνετε υπερήφανους. Δεν είστε σε κανένα περιθώριο. Αποτελείτε παραδείγματα για όλους μας. Για την πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία, για τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες.

Αξίζουν σε σας και σε όλους όσους συνέβαλαν για τη δημιουργία αυτής της έκδοσης, για την παρακαταθήκη που αφήνετε στις νεότερες γενιές, για τη συμβολή σας στην τεκμηρίωση της μακρόχρονης ιστορίας, της ιστορικής συνέχειας ολόκληρου του έθνους, θυμίζοντας το τι μπορεί να πετύχει μια κοινωνία ενωμένων και αποφασισμένων ανθρώπων, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και το εθνικό ιστορικό καθήκον το επιτάσσει.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Αποτελείτε σύμβολο και παραστάτη των πολιτειακών θεσμών, σύμβολο ενότητας, συνθέτοντας τις όποιες διαφορές προς εθνικό όφελος και με καθαρούς στόχους: το κράτος δικαίου, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, την κοινωνική ευημερία, την ποιότητα ζωής, το επίπεδο πολιτισμού.

Απευθυνόμενος στον Πρώτο Πολίτη της χώρας και Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζω ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σήμερα, αποτελούν στυλοβάτη του Έθνους και των δημοκρατικών θεσμών, εγγύηση για την εθνική μας ασφάλεια. Αποτελούν ένα υγιές κομμάτι του Ελληνικού λαού, που λειτουργεί καθημερινά στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ενώνουν ως Έλληνες. Είναι το σημείο αναφοράς για όλο το Έθνος, είναι πεδίο ομόνοιας, αλληλεγγύης και Εθνικής Συνοχής.

Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τους συνάδελφους βουλευτές και εκπροσώπους των κομμάτων και να τους ζητήσω ακόμα μία φορά να αφήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την οποιανδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. Να φτάσουμε πάλι στο σημείο εκείνο όπου ενώ ψηφίζεται ο προϋπολογισμός της χώρας – και γίνεται κορυφαία πολιτική αντιπαράθεση μέχρι τέλους του χρόνου – ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων να ψηφίζεται ομόφωνα. Θα είναι μία απόδοση σεβασμού και ένα μήνυμα ενότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα κάνει τα πάντα προκειμένου ολόκληρος ο σχεδιασμός να είναι προϊόν συνεργασίας.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδηλώσεως στο Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω ότι το πλοίο θρύλος θα ταξιδέψει ξανά, στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου, όπου θα παραμείνει για έναν ολόκληρο μήνα.

Θα συνοδεύσουμε ως οφείλουμε το πλοίο σε αυτό το ταξίδι που θα αποτελέσει και μία πολύ σημαντική παρουσία κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Θεσσαλονίκης.

Ο «Μπαρμπαγιώργης», όπως αποκαλείται το Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ», αφού διπλασίασε την Ελλάδα, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο για να διδάσκει ότι σε τούτο αυτόν τον τόπο υπάρχουν αξίες, σύμβολα, που ενδυναμώνουν την πίστη, ενεργοποιούν τα εθνικά μας αντανακλαστικά, έναντι κάθε απειλής κατά της χώρας μας.

Κλείνοντας θα δανειστώ μια φράση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τσάτσου, προς τους νεαρούς αξιωματικούς, με την όποια έλεγε: «Μη λησμονής ότι όλα τα λειτουργήματα μέσα στην πολιτεία αντλούν την εξουσία τους από το εθνικό σύνολο, από το λαό. Ο καθένας οφείλει να πράττη εφ’ ω ετάχθη, γιατί τότε μόνο και το σύνολο του έθνους μπορεί να πράττη τα εφ’ οις είναι τεταγμένο».

Με τις ευλογίες της Εκκλησίας μας, εύχομαι έτσι όπως σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ με τον Πρώτο Πολίτη της χώρας να συνεχίσουμε την πορεία στηρίζοντας κυρίως το μεγαλύτερο όπλο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, με παραδείγματα εσάς που αντισταθήκατε υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και την Ελληνική Σημαία».