Παυλόπουλος – Σταϊνμάγερ: “Τα σύνορα δεν αμφισβητούνται”

107
Παυλόπουλος σε Σταϊνμάιερ: Έχουμε το ίδιο όραμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση

“Οι συμφωνίες για τα σύνορα, όπως η συμφωνία της Συνθήκης της Λωζάννης δεν νοείται να αμφισβητούνται”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις για το Κυπριακό ο κ. Σταϊνμάγερ σημείωσε ότι “ευελπιστώ ότι θα βρεθούν δημιουργικές και εποικοδομητικές λύσεις για τα ανοιχτά ζητήματα. Νομίζω ότι μια τέτοια συνεννόηση θα έχει θετικές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις”.

Αναφερόμενος στις σημερινές εκλογικές αναμετρήσεις σε Αυστρία και Ιταλία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αναμένει με ανυπομονησία τα αποτελέσματα. “Όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε έναν σταθερό εταίρο που συνεργαζόμαστε στενά”.

Διαβάστε επίσης:  Οι 11 περιοχές της Ελλάδας που είναι στο στόχαστρο της Τουρκίας

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι σε ο,τι αφορά την υπεράσπιση της ακεραιότητας της Συνθήκης της Λωζάννης “υπερασπιζόμαστε όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης”.

Σε ο,τι αγορά το Κυπριακό “δεν μπορεί να υπάρχει κυρίαρχο κράτος της ΕΕ με παρουσία στρατευμάτων κατοχής και εγγυήσεων”. Για την Τουρκία τόνισε ότι “εμείς είμαστε το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρώπη. Για να γίνει όμως μέλος της ΕΕ αυτό προϋποθέτει πλήρη και έμπρακτο σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου”.