Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Παυλόπουλος: Η έκρηξη ελευθερίας στο Μεσολόγγι, μας διδάσκει το διαρκές χρέος υπεράσπισης της πατρίδας με κάθε τίμημα

Διαρκές χρέος μας είναι η υπεράσπισης της πατρίδας με κάθε τίμημα, των συνόρων του εδάφους και της κυριαρχίας μας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από το Μεσολόγγι όπου παρευρέθη στους εορτασμούς για τα 192 χρόνια από την Έξοδο της Ηρωικής Φρουράς.

«Η έκρηξη ελευθερίας στο Μεσολόγγι, μας διδάσκει το διαρκές χρέος υπεράσπισης της πατρίδας με κάθε τίμημα. Άρα των συνόρων μας, του εδάφους μας και της κυριαρχίας μας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία και της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Μεσολόγγι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ενότητα ήταν πάντα το θεμέλιο της εθνικής μας δημιουργίας, ενώ ο διχασμός ήταν, δυστυχώς, η προκρούστεια κλίνη της εθνικής μας συνείδησης και του εθνικού μας κορμού.»

Ειδικότερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε μετά το τέλος της παρέλασης:

«Εκείνον τον “σκληρό Απρίλη” του 1826, όταν “έστησ’ ο έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη”, το Μεσολόγγι έστειλε, στην Ευρώπη αλλά και σ’ όλο τον πολιτισμένο κόσμο, το πανανθρώπινο μήνυμα της ελευθερίας, ως υπαρξιακής αρχής της δημοκρατίας και του πολιτισμού που ταιριάζουν στον άνθρωπο. Και κατά τούτο, το συγκλονιστικό κίνημα του φιλελληνισμού που άνθισε στο Μεσολόγγι ήταν, κατ’ ουσίαν, κίνημα για τον άνθρωπο, την ελευθερία και την δημοκρατία.

Αυτή η έκρηξη ελευθερίας στο Μεσολόγγι φεγγοβολάει ακόμη. Ιδίως για εμάς, τους Έλληνες, διδάσκοντάς μας από την μια πλευρά -και πρωτίστως- την αξία της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των λαών, και ιδίως με τους γείτονές μας. Διδάσκοντάς μας όμως, από την άλλη πλευρά, το διαρκές χρέος υπεράσπισης της πατρίδας με κάθε τίμημα . ‘Αρα των συνόρων μας, του εδάφους μας και της κυριαρχίας μας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία και της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το χρέος αυτό εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να το εκτελούμε αποφασισμένοι, ανυποχώρητοι και, κατ’ εξοχήν, ενωμένοι. Και τούτο διότι δεν πρέπει να λησμονάμε, ποτέ και κατ’ ουδένα τρόπο, ότι η ενότητα ήταν πάντα το θεμέλιο της εθνικής μας δημιουργίας. Ενώ ο διχασμός ήταν, δυστυχώς, η προκρούστεια κλίνη της εθνικής μας συνείδησης και του εθνικού μας κορμού.

Από εδώ, το Μεσολόγγι, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός μας θυμίζει, στο διηνεκές, μέσω του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν”, το βαρύ τίμημα του διχασμού:

“Μην ειπούν στο στοχασμό τους

Τα ξένα έθνη αληθινά:

Εάν μισούνται ανάμεσό τους

Δεν τους πρέπει Ελευθεριά”.

Χρόνια πολλά. Η Ηρωική Φρουρά του Μεσολογγίου θα είναι πάντα μέρος της εθνικής μας αλλά και της ευρωπαϊκής μνήμης μας».

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην δοξολογία που τελέστηκε στην μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ενώ στην συνέχεια παρακολούθησε την παρέλαση.

Κατόπιν, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα μεταβεί στον Κήπο των Ηρώων, όπου θα τελεστεί τρισάγιο και μετά θα καταθέσει στεφάνι.

Στις εκδηλώσεις παρίστανται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, οι βουλευτές Μαρία Τριανταφύλλου, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μεσολόγγι: Ανακτήθηκαν τα μηνύματα απο τις αρχές στο κινητό του 50χρονου κρεοπώλη – Τι γράφουν

Οι αρχές κατάφεραν να ανακτήσουν τα διαγραμμένα μηνύματα από το κινητό του 50χρονου κρεοπώλη...

Μεσολόγγι: Σε συμπληρωματική κατάθεση καλείται ο κρεοπώλης – Δεν έχει βρεθεί το φονικό όπλο

Στα δικαστήρια στο Μεσολόγγι θα βρεθεί σήμερα, μετά τις 09.00 το πρωί, ο 51χρονος...

Μεσολόγγι – Δολοφονία Μπάμπη: Παραμένει άλυτο μυστικό η εν ψυχρώ δολοφονία του

Δύο ημέρες μετά την ταφή του 31χρονου Μπάμπη Κούτσικου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το...

Μεσολόγγι: Η Αστυνομία εξετάζει το τετράδιο με τις οικονομικές συναλλαγές του Μπάμπη

Συνεχίζονται οι έρευνες στο Μεσολόγγι για την υπόθεση δολοφονίας του 31χρονου Μπάμπη Κούτσικου με...