Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022
13.6 C
Athens

Πέφτουν «βροχή» οι πλειστηριασμοί: Για ποιους θα χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί – Ποιοι εξαιρούνται

Με φόντο τις σκληρές εικόνες που αποτυπώθηκαν από την είσοδο των αρχών σε σπίτι το οποίο είχε «βγει στο σφυρί», οι πλειστηριασμοί ακινήτων καλά κρατούν:

Από σήμερα έως και τις 30 Δεκεμβρίου –δηλαδή για περίοδο ενός μήνα και κάτι- έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 5.004 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί! Τη συντριπτική πλειοψηφία των διαδικασιών την έχουν κινήσει εισπρακτικές εταιρείες.

Ολόκληρες βιομηχανικές μονάδες, ξενοδοχεία, καταστήματα, χώροι στάθμευσης, αποθήκες, διαμερίσματα, μονοκατοικίες αγροτεμάχια και οικόπεδα, έχει προγραμματιστεί να βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του χρόνου, με κυρίως τα fund να είναι εκείνα που επιχειρούν να εισπράξουν χρέη βγάζοντας στο «σφυρί» ακίνητα και κινητές αξίες.

Ποιοι έχουν αναλάβει τη «βρώμικη δουλειά» 

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια όλα τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν «καθαρίσει» τους ισολογισμούς τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία έχουν «μετακομίσει» σε fundsεισπρακτικές, servicers και δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει πλέον τη «βρώμικη δουλειά».

Ούτε είναι τυχαίο φυσικά ότι αν ρίξει κανείς μια ματιά στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα διαπιστώσει ότι σπάνια τράπεζα θα βγάλει στο «σφυρί» ακίνητο και αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών διενεργείται από Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ή ΕΔΑΔΠ (σ.σ.: πρόκειται για τους αποκαλούμενους servicers) όπως είναι καταγεγραμμένες στις λίστες της Τράπεζας της Ελλάδας.

«Κόκκινα δάνεια»: Από τις τράπεζες… σε funds και εισπρακτικές

Η διαχείριση σχεδόν του συνόλου των «κόκκινων δανείων» έχει περάσει πλέον στην αλυσίδα των funds, servicers και εισπρακτικών, για αυτό και σπάνια πια εμφανίζονται τραπεζικά ιδρύματα στις λίστες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως επισπεύδοντες.

Είναι ενδεικτικό πως από το 2016 έως και τον Δεκέμβριο του 2021 τα «κόκκινα δάνεια» τα οποία είχαν συσσωρευτεί στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και άγγιζαν σχεδόν τα 110 δισ. ευρώ, περιορίστηκαν δραστικότατα στα μόλις 18 δισ. (!!): Σε αυτή την 5ετία περί τα 100 δισ. απλά … «μετακόμισαν» από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον μηχανισμό διαχείρισης απαιτήσεων που έχει στηθεί και έτσι είναι άλλες οι εταιρείες, οι οποίες κάνουν πλέον το «παιχνίδι».

Με άλλα λόγια οι τράπεζες «καθάρισαν» τους ισολογισμούς τους, αλλά τα «κόκκινα δάνεια» δεν εξαφανίστηκαν ούτε εισπράχθηκαν ως δια μαγείας:

Την «βρώμικη δουλειά» και τις διευθετήσεις με τα νοικοκυριά ή τις διαδικασίες των πλειστηριασμών, την έχουν αναλάβει πια funds, ΕΔΑΔΠ, Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για Ληξιπρόθεσμες Απαιτήσεις (ή με άλλα λόγια εισπρακτικές) και δικηγορικά γραφεία.

Γιατί απαγορεύεται στους δανειολήπτες να αγοράσουν το «κόκκινο δάνειό» τους 

Βεβαίως αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται: Γιατί ένα fund να μπορεί να αγοράσει το κόκκινο δάνειο ενός δανειολήπτη στο 10- 20- 30% της αξίας του και απαγορεύεται να το κάνει ο ίδιος ο δανειολήπτης; Η απάντηση δυστυχώς είναι τόσο κυνική όσο και απλή: Γιατί εάν δινόταν αυτή η δυνατότητα για εξαγορά από τον ίδιο τον δανειολήπτη του δανείου του αποπληρώνοντας ένα μικρό ποσοστό του, τότε την αμέσως επόμενη στιγμή είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα είχαμε στάση πληρωμών και θα κατέρρεε το σύστημα.

Ποιοι εξαιρούνται από πλειστηριασμούς

Το σίγουρο είναι πως η διαδικασία των πλειστηριασμών έχει ανοίξει για τα καλά και μπορεί πλέον να βγει «στο σφυρί» ακόμη και κύρια κατοικία! Να εξαιρεθούν από πλειστηριασμό κύριας κατοικίας μπορούν να διεκδικήσουν τα λεγόμενα ευάλωτα νοικοκυριά!!

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στον νόμο 4472/2017.

Συγκεκριμένα είναι τα εξής:

Α) Εισοδηματικά

Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Β) Περιουσιακά

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά
15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

  • Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.
  • Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τράπεζες: Οι “χρυσές” χρεώσεις – Ξεπερνούν το 1,5 δισ ευρώ τα χρόνο τα έσοδα...

Ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα των τραπεζών από προμήθειες και χρεώσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους μέσω διαδικτύου η...

New York Times: Έρχονται χρεοκοπίες διεθνώς

Αναπτυσσόμενες χώρες πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με μια καταστροφική κρίση χρέους τους επόμενους μήνες, γράφει ο Άλαν Ράπεπορτ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, επικαλούμενος...

Μήνυμα Σταϊκούρα στις τράπεζες: Να αυξηθούν άμεσα τα επιτόκια καταθέσεων, να μειωθούν τα επιτόκια...

Μήνυμα προς τις τράπεζες να αυξήσουν άμεσα και σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας...

Οι Τράπεζες ανέλαβαν να επιδοτήσουν  τα επιτόκια των δανείων  για μόλις  20.000 δανειολήπτες

Με μικρό "καλάθι" για τους ευάλωτους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με υποθήκη την α κατοικία προσήλθαν τελικώς στη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο...

SOS εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι – Πάνω από 50% προμηνύονται οι ελλείψεις σε γάλα

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι σχετικά με τις ελλείψεις που αναμένεται να υπάρξουν στο γάλα το επόμενο χρονικό διάστημα. «Οι ελλείψεις στην Κρήτη θα είναι πάρα...
Ένεση ρευστότητας από τις τράπεζες 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τράπεζες-ΥΠ.ΟΙΚ: Μικρό τελικώς το “καλάθι” για επιδότηση ευάλωτων δανειοληπτών

Με μικρό "καλάθι" προσφορών προς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με υποθήκη την α κατοικία προσήλθαν τελικώς στη συνάντησή τους που έληξε πριν από λίγο οι...
Επίδομα Θέρμανσης: Περίπου 700.000 νοικοκυριά θα το λάβουν - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Πετρέλαιο θέρμανσης: Διπλή έκπτωση έως το τέλος της χρονιάς – Έρχεται νέα αποκλιμάκωση των...

Διπλή έκπτωση θα συνοδεύει το πετρέλαιο θέρμανσης έως το τέλος της χρονιάς: Πέρα από την κρατική επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο που είναι σε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,238ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης