Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022
8.7 C
Athens

Πείτε αντίο στην ακμή με βελονισμό

Του Γιώργου Στεφάνου*

stefanougiorgosΗ ακμή είναι ένα από τα πιο κοινά δερματικά προβλήματα. Απασχολεί σχεδόν όλους τους εφήβους μέχρι ενός ορισμένου βαθμού, αλλά μπορεί να συνεχίζεται και κατά την ενηλικίωση. Ο βαθμός σοβαρότητας μπορεί να ποικίλει ευρέως, αλλά ανεξάρτητα από το πόσο έντονη είναι, η ακμή μπορεί να έχει μια σημαντική επίδραση στην κοινωνική και συναισθηματική υγεία. Μπορεί επίσης να είναι πηγή φυσικού πόνου και τοπικών μολύνσεων του δέρματος.

Η ακμή στην δυτική ιατρική

Η ακμή αναπτύσσεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε λόγω υπερπαραγωγής ανδρογόνων από π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες. Αυτό συνδυάζεται με την υπερπαραγωγή κυττάρων στα τοιχώματα των αδένων, τα οποία φράζουν τους πόρους των αδένων προς την επιφάνεια της επιδερμίδας. Οι αδένες διογκώνονται και οδηγούνται σε φλεγμονή, τα τοιχώματά τους διασπώνται, και βακτηρίδια που βρίσκονται στο δέρμα τους αποικίζουν, εισχωρούν, τους μολύνουν και δημιουργούν πυώδεις βλάβες. Έτσι μια χρόνια φλεγμονώδης διαδικασία εγκαθιδρύεται.

Η ακμή στην Κινεζική Ιατρική (Traditional Chinese Medicine)

Στην κινεζική ιατρική, κάθε όργανο έχει συγκεκριμένες λειτουργίες και συνδέεται με ένα κανάλι (μεσημβρινός) με την επιφάνεια του δέρματος. Για την περιγραφή του κάθε προβλήματος η TCM (Traditional Chinese Medicine) χρησιμοποιεί κάποια ορολογία με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι η δυτική ιατρική.

Συγκεκριμένα, για την περίπτωση της ακμής θεωρείται ότι «ευθύνεται η αύξηση στον οργανισμό της θερμότητας και της υγρασίας, οι οποίες επηρεάζουν και επηρεάζονται από τη λειτουργία των πνευμόνων, του στομάχου και του σπληνός». Αποτέλεσμα αυτής της δυσαρμονίας είναι και η δυσλειτουργία του δέρματος που εκφράζεται με την ακμή.

Αυτές οι δυσαρμονίες επιδεινώνονται περαιτέρω από διάφορες αιτίες. Το stress, η υπερκόπωση, και οι σχετικοί με αυτά παράγοντες είναι μερικοί από τους πιο κοινούς λόγους. Επιπλέον, οι επιλογές τροφίμων είναι επίσης μια κοινή αιτία. Τρώγοντας  λιπαρά, πικάντικα και βαριά τρόφιμα αναστατώνεται η λειτουργία της πέψης που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα ακμής.

Βελονισμός και ακμή

Οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια για την ακμή δοκιμάζουν συχνά τη θεραπεία με βελονισμό αφού έχουν αποτύχει με άλλου είδους θεραπείες και χωρίς να έχουν λάβει πολλή βοήθεια απ’ αυτές. Για χιλιάδες χρόνια, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (TCM – traditional Chinese medicine) χρησιμοποίησε το βελονισμό και διάφορα βότανα για να θεραπεύσει την ακμή. Αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και σήμερα.

Αν επιχειρούσαμε να εξηγήσουμε με πολύ απλά λόγια με ποιο τρόπο λειτουργεί ο βελονισμός, αυτός είναι ότι προκαλεί ένα μηχανικό τοπικό ερέθισμα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Το ερέθισμα αυτό οδηγεί σε έκκριση ουσιών που έχουν αντιφλεγμονώδη, αναλγητική ενδοκρινή και νευροδιαβιβαστική δράση με αποτέλεσμα να επηρεάζουν και να εναρμονίζουν λειτουργίες των διαφόρων συστημάτων του ανθρώπινου σώματος.

Ο βελονισμός  εξετάζει τους φυσικούς, συναισθηματικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ατόμου. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των πληροφοριών, διαχειρίζεται και τα δερματικά προβλήματα. Η αντιμετώπιση της ακμής με βελονισμό είναι επιτυχής στην πλειονότητα των ασθενών, λαμβάνοντας πάντα ως δεδομένη τη συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες που του δίνονται, καθώς και την πιστή τήρηση του προγράμματος και της συχνότητας των συνεδριών.

Εμφάνιση ακμής στους ενήλικες

Η ακμή εμφανίζεται πολύ συχνά και σε ενήλικες. Οι διάφοροι λόγοι που μπορεί να πυροδοτούν εξάρσεις ακμής, εκτός από τις ορμονικές διαταραχές, είναι το αυξημένο στρες, η κακή διατροφή, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, η κακή υγιεινή, η κατανάλωση αλκοόλ. Η θεραπεία της ακμής με βελονισμό μπορεί άφοβα και με ασφάλεια να γίνει και να είναι αποτελεσματική τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες.

Αντιμετώπιση και συνδυαστικές θεραπείες

Σε γενικές γραμμές είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η ακμή στον κάθε ασθενή. Μετά από λεπτομερές ιστορικό και εξέταση επιλέγονται τα σημεία βελονισμού. Ένας άνδρας από μια γυναίκα, η οποία έχει π.χ. εξάρσεις ακμής με την έμμηνο ρύση, θα έχουν και διαφορετική διαχείριση. Όπως επίσης διαφορετικά θα προσεγγίσουμε κάποιον που εκδηλώνει αγχώδεις διαταραχές από κάποιον πιο ήρεμο τύπο ανθρώπου. Διαφορετική θα είναι φυσικά και η προσέγγιση κάποιου με ακμή στο πρόσωπο από κάποιον με ακμή π.χ. στην πλάτη.

Η συχνότητα με την οποία γίνεται ο βελονισμός είναι αρχικά 2 με 3 φορές την εβδομάδα και εν συνεχεία αραιότερα, σε εβδομαδιαία, δηλαδή, βάση, για περίπου 2 με 3 μήνες. Ο ιατρός βελονιστής θα κάνει εξατομικευμένη θεραπεία που προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου. Ανάλογα με την περίπτωση, η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει το βελονισμό μόνο ή το συνδυασμό με βότανα ή αιθέρια έλαια ή ανθοϊάματα. Για τη σμηγματόρροια μπορούμε να χρησιμοποιούμε το φασκόμηλο, ενώ για αντισηψία λεβάντα ή τεϊόδεντρο (tea tree).

Γενικά, η ήπια ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί με το βελονισμό, αλλά οι πιο βαριές και σύνθετες περιπτώσεις απαιτούν συχνά κάποιο συνδυασμό. Η αντιμετώπιση της ακμής με βελονισμό μπορεί να επαναληφθεί εάν η ακμή επιστρέψει. Οπωσδήποτε, εάν υπάρχουν ξανά δυσαρμονίες στον οργανισμό, η ακμή μπορεί να επανεμφανιστεί.


*Ο Γιώργος Στεφάνου είναι Ιατρός Αιματολόγος &
Ειδικός Ιατρικού και Κοσμητικού Βελονισμού

www.acuhealth.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πόσες ώρες βλέπετε τηλεόραση; – Μελέτη για τον κίνδυνο θρόμβωσης

Καλό είναι να μην βλέπει κανείς «σερί» πολλές ώρες τηλεόραση, αλλά να κάνει διαλείμματα κατά καιρούς, προκειμένου να αποφύγει μια δυνητικά επικίνδυνη – ακόμη...
Κορωνοϊός: Πλαφόν τιμής στα τεστ

Φαινόμενο Nocebo: Η νέα παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό

Πρόσφατη μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στον ιατρικό τύπο (JAMA Network Open) καταδεικνύει το nocebo ως μια σημαντική αιτία εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό...
Η μύτη είναι μάλλον το βασικό σημείο εισόδου του κορωνοϊού στο σώμα

Κορωνοϊός: Πού οφείλεται η απώλεια όσφρησης και γεύσης

Πολλοί από τους ανθρώπους με COVID-19 εμφανίζουν απώλεια ή μείωση όσφρησης ή γεύσης. Πράγματι, ως και 80% των ανθρώπων που είναι θετικοί στον κορωνοϊό...
Διλήμματα για τον εμβολιασμό των εγκύων

Κορωνοϊός: Προκαλεί εμβρυική φλεγμονή στις εγκύους

Οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν κυοφορούν. Η COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει...

Γιατί δεν πρέπει να φοράτε εσώρουχα μετά το σeξ

Υπάρχει σημαντικός λόγος υγείας Οι γυναικολόγοι το λένε συχνά. Μετά το σeξ θα πρέπει να ουρείτε πάντα, ώστε να αποφύγετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό...
Η πανδημία μείωσε τις γεννήσεις

ΕMA: Ασφαλή τα εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 που παρασκευάζονται με την τεχνολογία mRNA δεν προκαλούν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη στις εγκυμονούσες και τα μωρά τους, ανακοίνωσε...
Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί μόνο με την αναπνοή, χωρίς καν βήχα ή φτάρνισμα

Η γρίπη επέστρεψε στην Ευρώπη

Η γρίπη επέστρεψε στην Ευρώπη με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό αυτόν τον χειμώνα, αφού σχεδόν εξαφανίστηκε πέρυσι, εγείροντας ανησυχίες για μια ασυνήθιστα μακρά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Τσίπρας, η αδιαφορία για τη δημόσια υγεία και ο «αγώνας» για εκλογική επιβίωση

Καρφάκι δεν του καίγεται του κ. Αλέξη Τσίπρα (και της κομματικής του συνομοταξίας) για...

Κακάο: Γιατί να το βάλουμε στο καφέ μας

Οι περισσότεροι από εμάς κάθε πρωί πραγματικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς τον πρώτο...

Βασίλισσα Ελισάβετ: “Φουντώνουν” ξανά τα σενάρια για την υγεία της – Νέα ακύρωση δημόσιας εμφάνισης

Η 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας δεν θα παρευρεθεί σήμερα στην τελετή της Ημέρας...

Κώστας Καραμανλής για Φώφη Γεννηματά: Θα επανέλθει ακμαιότερη από ποτέ

Αίσθηση προκάλεσε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, ανοίγοντας την ομιλία του στο...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή