Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
26.6 C
Athens

Πείτε αντίο στην ακμή με βελονισμό

Του Γιώργου Στεφάνου*

stefanougiorgosΗ ακμή είναι ένα από τα πιο κοινά δερματικά προβλήματα. Απασχολεί σχεδόν όλους τους εφήβους μέχρι ενός ορισμένου βαθμού, αλλά μπορεί να συνεχίζεται και κατά την ενηλικίωση. Ο βαθμός σοβαρότητας μπορεί να ποικίλει ευρέως, αλλά ανεξάρτητα από το πόσο έντονη είναι, η ακμή μπορεί να έχει μια σημαντική επίδραση στην κοινωνική και συναισθηματική υγεία. Μπορεί επίσης να είναι πηγή φυσικού πόνου και τοπικών μολύνσεων του δέρματος.

Η ακμή στην δυτική ιατρική

Η ακμή αναπτύσσεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε λόγω υπερπαραγωγής ανδρογόνων από π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες. Αυτό συνδυάζεται με την υπερπαραγωγή κυττάρων στα τοιχώματα των αδένων, τα οποία φράζουν τους πόρους των αδένων προς την επιφάνεια της επιδερμίδας. Οι αδένες διογκώνονται και οδηγούνται σε φλεγμονή, τα τοιχώματά τους διασπώνται, και βακτηρίδια που βρίσκονται στο δέρμα τους αποικίζουν, εισχωρούν, τους μολύνουν και δημιουργούν πυώδεις βλάβες. Έτσι μια χρόνια φλεγμονώδης διαδικασία εγκαθιδρύεται.

Η ακμή στην Κινεζική Ιατρική (Traditional Chinese Medicine)

Στην κινεζική ιατρική, κάθε όργανο έχει συγκεκριμένες λειτουργίες και συνδέεται με ένα κανάλι (μεσημβρινός) με την επιφάνεια του δέρματος. Για την περιγραφή του κάθε προβλήματος η TCM (Traditional Chinese Medicine) χρησιμοποιεί κάποια ορολογία με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι η δυτική ιατρική.

Συγκεκριμένα, για την περίπτωση της ακμής θεωρείται ότι «ευθύνεται η αύξηση στον οργανισμό της θερμότητας και της υγρασίας, οι οποίες επηρεάζουν και επηρεάζονται από τη λειτουργία των πνευμόνων, του στομάχου και του σπληνός». Αποτέλεσμα αυτής της δυσαρμονίας είναι και η δυσλειτουργία του δέρματος που εκφράζεται με την ακμή.

Αυτές οι δυσαρμονίες επιδεινώνονται περαιτέρω από διάφορες αιτίες. Το stress, η υπερκόπωση, και οι σχετικοί με αυτά παράγοντες είναι μερικοί από τους πιο κοινούς λόγους. Επιπλέον, οι επιλογές τροφίμων είναι επίσης μια κοινή αιτία. Τρώγοντας  λιπαρά, πικάντικα και βαριά τρόφιμα αναστατώνεται η λειτουργία της πέψης που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα ακμής.

Βελονισμός και ακμή

Οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια για την ακμή δοκιμάζουν συχνά τη θεραπεία με βελονισμό αφού έχουν αποτύχει με άλλου είδους θεραπείες και χωρίς να έχουν λάβει πολλή βοήθεια απ’ αυτές. Για χιλιάδες χρόνια, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (TCM – traditional Chinese medicine) χρησιμοποίησε το βελονισμό και διάφορα βότανα για να θεραπεύσει την ακμή. Αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και σήμερα.

Αν επιχειρούσαμε να εξηγήσουμε με πολύ απλά λόγια με ποιο τρόπο λειτουργεί ο βελονισμός, αυτός είναι ότι προκαλεί ένα μηχανικό τοπικό ερέθισμα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Το ερέθισμα αυτό οδηγεί σε έκκριση ουσιών που έχουν αντιφλεγμονώδη, αναλγητική ενδοκρινή και νευροδιαβιβαστική δράση με αποτέλεσμα να επηρεάζουν και να εναρμονίζουν λειτουργίες των διαφόρων συστημάτων του ανθρώπινου σώματος.

Ο βελονισμός  εξετάζει τους φυσικούς, συναισθηματικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ατόμου. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των πληροφοριών, διαχειρίζεται και τα δερματικά προβλήματα. Η αντιμετώπιση της ακμής με βελονισμό είναι επιτυχής στην πλειονότητα των ασθενών, λαμβάνοντας πάντα ως δεδομένη τη συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες που του δίνονται, καθώς και την πιστή τήρηση του προγράμματος και της συχνότητας των συνεδριών.

Εμφάνιση ακμής στους ενήλικες

Η ακμή εμφανίζεται πολύ συχνά και σε ενήλικες. Οι διάφοροι λόγοι που μπορεί να πυροδοτούν εξάρσεις ακμής, εκτός από τις ορμονικές διαταραχές, είναι το αυξημένο στρες, η κακή διατροφή, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, η κακή υγιεινή, η κατανάλωση αλκοόλ. Η θεραπεία της ακμής με βελονισμό μπορεί άφοβα και με ασφάλεια να γίνει και να είναι αποτελεσματική τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες.

Αντιμετώπιση και συνδυαστικές θεραπείες

Σε γενικές γραμμές είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η ακμή στον κάθε ασθενή. Μετά από λεπτομερές ιστορικό και εξέταση επιλέγονται τα σημεία βελονισμού. Ένας άνδρας από μια γυναίκα, η οποία έχει π.χ. εξάρσεις ακμής με την έμμηνο ρύση, θα έχουν και διαφορετική διαχείριση. Όπως επίσης διαφορετικά θα προσεγγίσουμε κάποιον που εκδηλώνει αγχώδεις διαταραχές από κάποιον πιο ήρεμο τύπο ανθρώπου. Διαφορετική θα είναι φυσικά και η προσέγγιση κάποιου με ακμή στο πρόσωπο από κάποιον με ακμή π.χ. στην πλάτη.

Η συχνότητα με την οποία γίνεται ο βελονισμός είναι αρχικά 2 με 3 φορές την εβδομάδα και εν συνεχεία αραιότερα, σε εβδομαδιαία, δηλαδή, βάση, για περίπου 2 με 3 μήνες. Ο ιατρός βελονιστής θα κάνει εξατομικευμένη θεραπεία που προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου. Ανάλογα με την περίπτωση, η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει το βελονισμό μόνο ή το συνδυασμό με βότανα ή αιθέρια έλαια ή ανθοϊάματα. Για τη σμηγματόρροια μπορούμε να χρησιμοποιούμε το φασκόμηλο, ενώ για αντισηψία λεβάντα ή τεϊόδεντρο (tea tree).

Γενικά, η ήπια ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί με το βελονισμό, αλλά οι πιο βαριές και σύνθετες περιπτώσεις απαιτούν συχνά κάποιο συνδυασμό. Η αντιμετώπιση της ακμής με βελονισμό μπορεί να επαναληφθεί εάν η ακμή επιστρέψει. Οπωσδήποτε, εάν υπάρχουν ξανά δυσαρμονίες στον οργανισμό, η ακμή μπορεί να επανεμφανιστεί.


*Ο Γιώργος Στεφάνου είναι Ιατρός Αιματολόγος &
Ειδικός Ιατρικού και Κοσμητικού Βελονισμού

www.acuhealth.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει μικρές εγκεφαλικές αιμορραγίες καλύτερα και από τους ακτινολόγους

Γεγονός η πρώτη “κβαντική θεραπεία” κατά του καρκίνου; Νανοσωματίδια προκαλούν τον θάνατο σε κύτταρα...

Ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που εξαπατούν τα καρκινικά κύτταρα για να αυτοκαταστραφούν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σπρέι για τη θεραπεία όγκων στον εγκέφαλο, ελπίζουν...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Φλέμινγκ, πενικιλίνη,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Σεπτεμβρίου ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει…

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1928.... Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.
Αντικαπνιστικός Νόμος: Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Καπνίζεις; Θα γεράσεις πιο γρήγορα!

Η απόδειξη είναι γραμμένη στο DNA, για την ακρίβεια στα χρωμοσώματα. Το κάπνισμα, επιταχύνει τη βράχυνση των άκρων τους, που ονομάζονται τελομερή, τα οποία είναι...
Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Άνοια: “Αυξημένος κίνδυνος” για όσους κάθονται πάνω από 10 ώρες την ημέρα

Οι ενήλικες που περνούν πάνω από 10 ώρες την ημέρα σε καθιστικές δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η οδήγηση ίσως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο...

Νέο τεστ για τον εντοπισμό δύσκολα ανιχνεύσιμων καρκίνων του τραχήλου της μήτρας

Ένα τεστ για την ανίχνευση ενός τύπου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που συχνά δεν εντοπίζεται από το τεστ ΠΑΠ ανέπτυξαν επιστήμονες του αμερικανικού...

Καρκίνος: Τεράστια αύξηση παγκοσμίως για τα άτομα κάτω των 50 ετών

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης «BMJ Oncology» διαπιστώνει ότι κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει υπάρξει αύξηση κατά 79% στα νέα κρούσματα...

Εξέταση αίματος διαπιστώνει την Αλτσχάιμερ με ακρίβεια

Ένας νέος βιοδείκτης που ελέγχεται με μια απλή εξέταση αίματος, έρχεται να δώσει διάγνωση στη νόσο Αλτσχάιμερ με μεγάλη ακρίβεια. Ο βιοδείκτης p-tau217 μπορεί...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Θα “τρέξουμε” για να έχουν όλοι οι Έλληνες πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας

Το νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είδε από...

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση επηρεάζουν σοβαρά την υγεία, σύμφωνα με μεγάλη μετα-ανάλυση

Οι άνθρωποι που είναι μόνοι ή κοινωνικά απομονωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα...

Στο μέλλον οι φορετές συσκευές θα επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας

Οι συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης (wearables) έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας...

Πονοκέφαλος: Οι αιτίες που τον προκαλούν

Ποιος έχει αναζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού για τους πονοκεφάλους που μπορεί να έχει;...