Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
19.3 C
Athens

Πελώνη: Καμιά σχέση η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με τις απολύσεις

Θα έρθει νομοθετικό πλαίσιο την επόμενη εβδομάδα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και δεν θα την συνδέει σε καμία περίπτωση με απολύσεις, δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ερωτηθείσα για την αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης σε ενδεχόμενο τοπικών lockdown μόνο για ανεμβολίαστους, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι “η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, όπου χρειάζεται παρεμβαίνουμε και όπου χρειαστεί, κάτι που απευχόμαστε, θα υπάρξουν σημειακές παρεμβάσεις”.

“Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να πάει σε οριζόντιο lockdown και δεν θα πάει σε οριζόντιο lockdown από την στιγμή που υπάρχει η ασπίδα του εμβολίου την οποία μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν όλοι”, πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα εάν η κυβέρνηση θα εξετάσει προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό και στους φοιτητές, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι μόλις ανακοινώθηκε το πλαίσιο με βάση την σύσταση της επιτροπής Βιοηθικής και πρόσθεσε ότι η εκστρατεία της πειθούς συνεχίζεται και η κυβέρνηση προσβλέπει ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στα συγκεκριμένα πεδία και θα πειστούν οι πιο δύσπιστοι να εμβολιαστούν.
Υπογράμμισε πάντως ότι “θέλουμε σε κάθε περίπτωση ανοιχτά Πανεπιστήμια και ανοιχτά σχολεία”

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε εξάλλου ότι συζητείται στην επιτροπή αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων που θα ισχύουν για τις κατασκηνώσεις.
Ερωτηθείσα εάν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την Εκκλησίες που είναι κλειστοί χώροι, υπογράμμισε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι θέματα που συζητώνται στην Επιτροπή και συμπλήρωσε: “Η Εκκλησία έχει πει από την πρώτη στιγμή και δια του Αρχιεπισκόπου, ότι στηρίζει την προσπάθεια εμβολιασμού και θεωρώ ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα το γεγονός ότι απομονώνει μεμονωμένες φωνές. Και έχει βεβαίως την δύναμη να επηρεάσει και από άμβωνος το ποίμνιο καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και ιδιαιτέρως εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες”

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κ. Πελώνη αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα που ανοίγει το απόγευμα και στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer οι έφηβοι 15-17 ετών.
Όπως ανέφερε, συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν κλείσει τα 15 (γεννημένοι έως 15/07/2006) και κάθε 15 μέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15.

“Το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Μπορεί, επίσης, να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.”, πρόσθεσε.

Επιδημιολογική κατάσταση

Όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση ότι “καταγράφεται σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων”.

“Φέτος, ωστόσο, οι δυνατότητες άμυνας είναι εντελώς διαφορετικές. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, καθώς τώρα έχουμε όλοι στη διάθεσή μας την ασπίδα του εμβολίου, το οποίο είναι δωρεάν και άμεσα προσβάσιμο σε όλους. Και έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό μας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο έναντι του οποίου οι ανεμβολίαστοι μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων”, πρόσθεσε.

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι “είναι χρέος όλων -κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, συλλογικών φορέων- να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτήν της επιστήμης και της λογικής προκειμένου να πειστούν όσοι συμπολίτες μας διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.”
“Το δίλημμα, λοιπόν, είναι σαφές: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε». Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν.”, πρόσθεσε.

Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 9.480.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 5.330.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μια δόση και περισσότεροι από 4.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, από τις 28 Ιουνίου μέχρι χθες, 590.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού της πρώτης δόσης. Το 1 στα 3 από αυτά κλείστηκε από πολίτες της ηλικίας 18-29 ετών.

Όσον αφορά το πλαίσιο που από αύριο 16 Ιουλίου και έως τις 31 Αυγούστου θα ισχύει στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, η κ. Πελώνη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι “οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί.”

Τέλος η κα Πελώνη έκανε λόγο για “ξαναζεσταμένο φαγητό”, απαντώντας σε όσα ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το ζήτημα του πόθεν έσχες του πρωθυπουργού.

Αφού υπογράμμισε ότι υπάρχει σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, επισήμανε ότι
“έχει ξεκαθαριστεί από όλες τις αρμόδιες αρχές ότι δεν τίθεται κάποιο ζήτημα, δεν υπάρχει καμία σκιά” και πρόσθεσε: “Από κει και πέρα, σε ότι αφορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ας κάνει ότι τον φωτίσει ο Θεός. Πρέπει να έχει πάντως πάρα πολλά προβλήματα στο εσωτερικό του για να ξαναζεσταίνει συνέχεια το ίδιο φαγητό”.

Ερωτηθείσα εξάλλου για το ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν είναι μέλος της ΝΔ ο συλληφθείς αστυνομικός στην Ηλιούπολη, η κ. Πελώνη απάντησε πως δεν είναι μέλος της ΝΔ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Δέσμευση ότι ο φράχτης θα επεκταθεί και στα 140 χιλιόμετρα της ελληνοτουρκικής μεθορίου

Η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο είναι εθνική επιταγή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή της...

Ανδρουλάκης: Κυβερνήσεις συνεργασίας με πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας, μπορούν να δημιουργήσουν πλαίσιο ασφάλειας στον ελληνικό...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που ξεκίνησε να οικοδομεί τον φράχτη. Διότι πιστεύουμε ότι οι χώρες έχουν σύνορα. Σύνορα υπάρχουν και στον Έβρο...

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το έργο του φράκτη ή θα τον ξηλώσει;

Τον φράχτη «θα τον ολοκληρώσουμε, σε όλο το μήκος του Έβρου και εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε ευρωπαϊκούς πόρους θα το χρηματοδοτήσουμε με εθνικούς...

Έβρος: Το σχέδιο για την επέκταση του φράχτη – Στην περιοχή σήμερα ο Κυριάκος...

Τον Έβρο επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το απόγευμα θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή...

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 4,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ 

Στις 4,7 μονάδες υποχωρεί η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Η έρευνα που παρουσιάστηκε...

Εξοπλιστικά: Γιατί οι πύραυλοι SPIKE-NLOS κάνουν το Αιγαίο απροσπέλαστο

«Όλο το ανατολικό Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια τεράστια περιοχή άρνησης πρόσβασης» λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί για την αποτελεσματικότητα των SPIKE-NLOS. Ευφορία στις ελληνικές ένοπλες...
Καραμανλής: Σε 4-5 μήνες ο διαγωνισμός για 750 νέα λεωφορεία

Εκλογές 2023: «Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη για το οποίο ο Κώστας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπουργείο Υγείας: Διαγράφονται τα πρόστιμα για όσους άνω των 60 ετών εμβολιάστηκαν

Διαγράφονται από το υπουργείο Υγείας τα πρόστιμα σε όσους άνω των 60 ετών που...

Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχουν ήδη αντισώματα κατά του κορωνοϊού λόγω εμβολιασμού ή νόσησης

Τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά της Covid-19 διεθνώς είναι πιθανώς υψηλότερα από ό,τι είχε...

Κορωνοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 6 μηνών ως 4 ετών

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (11/11) πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό...

Κορωνοϊός: Ναι στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 6 μηνών – 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα

Τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 6 μηνών - 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα, συστήνει...