Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Πενηντάρισε ο Μίκαελ Σουμάχερ

Πενηντάρισε ο Μίκαελ Σουμάχερ Ο πλέον επιτυχημένος οδηγός στην Ιστορία της Φόρμουλα Ένα είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος στις 3 Ιανουαρίου έγινε 50 ετών (3/1/1969).

Στην διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του ο Γερμανός «πιλότος» κατέκτησε επτά πρωταθλήματα οδηγών, με αποτέλεσμα να είναι μακράν πρώτος στη σχετική λίστα, ενώ τον ακολουθούν ο Αργεντινός Χουάν Μανουέλ Φάντζιο και ο Βρετανός Λιούις Χάμιλτον με πέντε τίτλους.

Ο «Σούμι» έκανε ντεμπούτο στη Φόρμουλα Ένα στο βελγικό γκραν πρι του 1991 με την Jordan και εντυπωσίασε τους πάντες με την έβδομη θέση που κατέκτησε στα δοκιμαστικά. Εγκατέλειψε στον πρώτο γύρο του αγώνα, ωστόσο οι άνθρωποι της Benetton φρόντισαν να τον… αρπάξουν από το επόμενο κιόλας γκραν πρι. Εκεί πανηγύρισε τους πρώτους δύο τίτλους της καριέρας του την διετία 1994-95, ενώ το 1996 μεταπήδησε στη Ferrari, όπου κατέκτησε άλλα πέντε πρωταθλήματα οδηγών και μάλιστα διαδοχικά (2000-04).

Το 2006 αποχώρησε από την ενεργό δράση, ωστόσο το 2010 επέστρεψε από την… αποστρατεία του για λογαριασμό της Mercedes, το μονοθέσιο της οποίας οδήγησε την τριετία 2010-12, προτού αποχωρήσει -οριστικά αυτή τη φορά- από τους αγώνες.

Εκτός από τους επτά τίτλους, ο Γερμανός είχε φτάσει σε πολλά ακόμη αξιοσημείωτα επιτεύγματα στην διάρκεια της καριέρας του. Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι ο Σουμάχερ παραμένει ο κάτοχος του ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες στη Φόρμουλα Ένα με 91 (σ.σ. ο Χάμιλτον είναι δεύτερος με 73).

Επίσης, οι 68 “pole position” του ήταν η κορυφαία επίδοση στη λίστα με τις πρώτες θέσεις στην εκκίνηση μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2017, όταν τον ξεπέρασε ο Λιούις Χάμιλτον στα επίσημα δοκιμαστικά για το ιταλικό γκραν πρι (σ.σ. ο Βρετανός έχει πλέον 83). Επιπρόσθετα, κατέχει το ρεκόρ για τις περισσότερες παρουσίες στο βάθρο των νικητών, αφού πλασαρίστηκε 155 φορές στην καριέρα του στην πρώτη τριάδα ενός αγώνα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο, δίνει έναν άλλο αγώνα, τον σπουδαιότερο της ζωής του, εκτός πίστας, αφού στις 29 Δεκεμβρίου 2013 τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι. Ενώ έκανε σκι στο θέρετρο Μεριμπέλ των γαλλικών Άλπεων μαζί με τον -14χρονο τότε- γιο του, Μικ, ο «Σούμι» έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του σε ένα βράχο. Μολονότι φορούσε κράνος, ο τραυματισμός ήταν σοβαρός και διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, όπου οι γιατροί τον έβαλαν σε τεχνητό κώμα και υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις για να σωθεί η ζωή του.

Τον Ιούνιο του 2014 δόθηκε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση που επιβεβαίωνε ότι ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα είχε βγει από το κώμα και πως είχε διακομισθεί σε νοσοκομείο της Λωζάννης για να συνεχίσει την αποθεραπεία του. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς έγινε γνωστό ότι ο Γερμανός μεταφέρθηκε στο σπίτι του, στις όχθες της Λίμνης της Γενεύης, προκειμένου να συνεχίσει εκεί την αποκατάστασή του.

Ο Σουμάχερ δέχεται στο σπίτι του τη φροντίδα των γιατρών και της οικογένειάς του, ωστόσο από τότε πολύ λίγα πράγματα έχουν αποκαλυφθεί γύρω από την κατάσταση της υγείας και την πορεία της ανάρρωσής του. Τον Σεπτέμβριο του 2016 δικηγόρος του Σουμάχερ δήλωσε ενώπιον γερμανικού δικαστηρίου ότι ο πελάτης του «δεν μπορεί να περπατήσει», στο πλαίσιο της δίκης εναντίον του περιοδικού “Bunte”, το οποίο ισχυριζόταν σε δημοσίευμά του τον Δεκέμβριο του 2015 ότι ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα μπορούσε να περπατήσει ξανά.

Ο Φέλιξ Νταμ τόνισε επίσης στο δικαστήριο ότι το δημοσίευμα είχε παραβιάσει την ιδιωτική ζωή του Σουμάχερ και πως ο πελάτης του δεν μπορεί να σταθεί όρθιος ακόμα και με τη βοήθεια των θεραπευτών του, ενώ κατηγόρησε το περιοδικό ότι έδινε «ψεύτικη ελπίδα» στους θαυμαστές του Γερμανού. Το γερμανικό περιοδικό αναγκάστηκε να καταβάλει 50.000 ευρώ στον «Σούμι». Τον περασμένο Νοέμβριο ο αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκενσβάιν μίλησε για μια συνάντηση που είχε με τον Σουμάχερ στο σπίτι του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή το καλοκαίρι του 2016.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το πρόσωπο του «Σούμι» έχει γίνει «λίγο πιο γεμάτο», αλλά κατά τ’ άλλα η εμφάνισή του δεν έχει αλλάξει. Στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), Ζαν Τοντ, δήλωσε ότι παρακολούθησαν μαζί με τον Σουμάχερ στην τηλεόραση το γκραν πρι της Βραζιλίας (11/11), το οποίο ήταν ο προτελευταίος αγώνας της Φόρμουλα Ένα για το 2018.

Η τελευταία είδηση που έγινε γνωστή για τον Γερμανό είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 2 Ιανουαρίου 2019 η οικογένειά του, στην οποία υπογραμμίζουν ότι κάνουν «ό,τι είναι δυνατό» για να τον βοηθήσουν. Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι βρίσκεται στα καλύτερα χέρια. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τον βοηθήσουμε. Σας παρακαλούμε να καταλάβετε ότι ακολουθούμε τις επιθυμίες του Μίκαελ και κρατάμε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η υγεία, όπως πάντα, στην ιδιωτική ζωή».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με...

Ο βολικός αντίπαλος του Μαξίμου

Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία...

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια,...