Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Πέντε εναλλακτικά σενάρια για ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Πέντε εφεδρικά σχέδια για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας σε περίπτωση διαταραχής του εφοδιασμού της χώρας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μετά από την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στην Ενέργεια .

Όπως διαβεβαίωσε ο υπυργός προσώρας δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας και σημείωσε πως οι παραγωγοί ενέργειας είναι διαρκώς σε επικοινωνία με τους προμηθευτές ώστε να εξασφαλίσουν επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου αν αυτό χρειαστεί.

Ο υπουργός περιέγραψε πέντε μέτρα ώστε η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας ακόμη και σε ακραία σενάρια:

· Οι δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι γεμάτες, ενώ χθες έφτασε στη Ρεβυθούσα και νέο πλοίο με φορτίο 108.000 κυβικών μέτρων.

· Ο αγωγός TAP είναι έτοιμος να δεχτεί αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου.

· Οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν διαθέσιμα αποθέματα λιγνίτη 30 ημερών

· Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καταναλώνουν φυσικό αέριο ώστε αν χρειαστεί να λειτουργήσουν με πετρέλαιο.

· Τα αποθέματα νερού για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Οι ενεργειακές τιμές

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την ενεργειακή κρίση με τιμές σε δυσθεώρητα επίπεδα», είπε ο υπουργός διαβλέποντας νέες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας. Επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου μηχανισμού στην Ε.Ε. που θα στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θυμίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να παρουσιάσει και να υιοθετηθεί τελικά από τους Ευρωπαίους ηγέτες η πρόταση του.

Ακόμη και τα πιο δυσμενή σενάρια για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας διαχείρισης κρίσεων υπό τον υπουργό Eνέργειας Κ. Σκρέκα. “Παρακολουθούμε στενά τα νέα δεδομένα και εξετάσαμε όλα τα σενάρια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός προσθέτοντας ότι η τροφοδοσία συνεχίζεται δίχως διαταραχές.

Εφόσον κριθεί αναγκαίο η ΔΕΠΑ αλλά και οι άλλες εταιρείες εμπορίας θα φέρουν επιπλέον φορτία LNG ενώ η πληρότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας είναι υψηλή καθώς μόλις χθες έφτασε φορτίο 108 χιλ. κυβικών μέτρων. Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης των εισαγωγών μέσω του αγωγού TAP. Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πέραν της καθημερινής εξορυκτικής δραστηριότητας εμφανίζουν αυτή τη στιγμή διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη στις αυλές τους που ξεπερνά τις 30 ημέρες, ενώ και τα αποθέματα υδάτων των υδροηλεκτρικών είναι υψηλή. Τέλος υπάρχει πάντα η δυνατότητα 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου να λειτουργήσουν με ντίζελ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται λόγω του γεγονότος ότι ανατροφοδοτείται η κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας σε δυσθεώρητα ύψη. Ο υπουργός διαμήνυσε ότι η στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Ο ΥΠΕΝ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των κρατών μελών απέναντι στην κρίση, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη περιλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων του συμβουλίου.

Παράλληλα η Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου ενέργειας για τη διερεύνηση της λήψης περαιτέρω μέτρων στήριξης. Οι εξελίξεις δείχνουν τη σημασία της ελληνικής πρότασης που κατατέθηκε ήδη από το φθινόπωρο για τη δημιουργία κεντρικού μηχανισμού στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέληξε ο κ. Σκρέκας. 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το 1856 άνοιξε ο δρόμος Μύλοι – Τρίπολη για τις λεγόμενες...

ΟΝΝΕΔ: Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, ως μία λύση στο δημογραφικό

Την εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, πρότεινε η ΟΝΝΕΔ στην εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα το δημογραφικό ζήτημα και τη στεγαστική πολιτική,...

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις – Παραβατικότητα ανηλίκων: 395 συλλήψεις

831 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία και 395 για παραβατικότητα ανηλίκων το πρώτο 15νθήμερο Απριλίου Τα αποτελέσματα της δράσης της ελληνικής αστυνομίας το πρώτο 15νθήμερο του...

Η κληρονομιά της Ελλάδας : Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού στράφηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα καταγάλανα νερά του Μύρτου 18 Απριλίου 2024
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Σαν σήμερα 18 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους. 1906: Καταστροφικός σεισμός,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποια διάσημη σταρ έφτασε στην Ελλάδα σαν τον “Χουντίνι”;

Με καταγωγή από τη γείτονα χώρα και βρετανική υπηκοότητα, η mega star της ποπ...

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες...

Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη: Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

Ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες ήταν 2 δις, 98 εκατ. 400.000 ευρώ. Επιστρέψαμε στο...

Ενδοοικογενειακή βία: 141 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα μέσα σε 24 ώρες

Γεωμετρική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες μέσα σε ένα μόνο...