Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Πέντε ενοχλητικά πράγματα που συμβαίνουν σε όσους τρέχουν

 

Σε γενικές γραμμές όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν ξεκινάμε το τρέξιμο. Το σώμα αλλάζει, χάνουμε κιλά, ιδρώνουμε, αποκτάμε καλύτερη φυσική κατάσταση.

Ξέρουμε επίσης τους γενικούς κανόνες που λένε ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, ανεβάζει τη διάθεση μας, «χτίζει» το μεταβολισμό μας και φυσικά τους μύες μας.

Μπορεί, όμως, και να παρατηρήσετε μερικές παράξενες… παρενέργειες

Σουβλιές
Είναι ο έντονος πόνος ακριβώς κάτω από το διάφραγμα, κοντά στα πλευρά, είτε από τη δεξιά, είτε από την αριστερή πλευρά. Ένας φευγαλέος, αλλα και έντονος πόνος, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς προκαλείται από τους σπασμούς στο διάφραγμα εξαιτίας της γρήγορης αναπνοής. Άλλοι το συνδέουν και με το στομάχι, τονίζοντας ότι πρέπει να αφήνουμε αρκετό χρόνο να περνάει πριν τρέξουμε μετά το φαγητό.

Τρόπος αντιμετώπισης: Καλή προθέρμανση, διατάσεις, ελαφρύ φαγητό πριν το τρέξιμο. Μια τεχνική είναι, αν σε πιάσει για παράδειγμα από τη δεξιά πλευρά, αφού ρίξεις τον ρυθμό να πατάς περισσότερο δυνατά στην αντίθετη κατεύθυνση συνδυάζοντας με μικρές αναπνοές.

Καταρροή
Όταν τρέχετε σε μέρες που κάνει κρύο και κόντρα σε ξηρό αέρα, η μύτη σας αρχίζει και… τρέχει. Πρόκειται για μια ρινίτιδα που προκαλείτε σε τέτοιες συνθήκες επειδή υπάρχει αυξημένη ρινική αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία στεγνώνει τους βλεννογόνους της μύτης και κάνει τη μύτη να εκκρίνει περισσότερη βλέννα για την προστασία του ρινικού αεραγωγού.

Τρόπος αντιμετώπισης: Βασικά μπορείτε να έχετε μαζί σας χαρτομάντιλο και να φυσάτε τη μύτη σας. Αυτός είναι ο πιο φυσιολογικός τρόπος. Αν, πάντως, μπουκώνετε και σας ενοχλεί πολύ, ρωτήστε το γιατρό σας για το αν χρειάζεται να λάβετε κάποιο ρινικό σπρέι και χρησιμοποιήστε το για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την άσκηση.

Γαστρεντερικές διαταραχές
Λέγεται και διάρροια του δρομέα, αλλά δεν πρέπει κανείς να ξεγελαστεί από το όνομα, δεδομένου ότι μπορεί να συμβεί ακόμα και στους περιπατητές, ειδικά αν έχουν να διανύσουν μεγάλη απόσταση. Όταν τρέχουμε, ο ογανισμός μεταφέρει το αίμα στους μύες, μακριά από το έντερο. Το αποτέλεσμα είναι η χαλάρωση του εντέρου, που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές και διάρροια. Το άγχος και η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Τρόπος αντιμετώπισης: Μην τρώτε τίποτα για δύο ώρες πριν από την άσκηση. Αποφύγετε πλούσια σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λίπη τρόφιμα, την καφεΐνη και τα τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Πίνετε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Ξεκινήστε τις προπονήσεις σας ή τον αγώνα αν είναι δυνατόν μετά τις κινήσεις του εντέρου ή βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση σε μια τουαλέτα. Χρησιμοποιήστε κάποιο φάρμακο μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Κοκκινίζετε
Κατηγορήστε τα τριχοειδή αγγεία σας, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος που διαστέλλονται κατά τη διάρκεια της άσκησης για να σας βοηθήσει να μείνετε δροσεροί και δροσερές. Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα μπορεί να παραμείνουν κόκκινα περισσότερο.

Τρόπος αντιμετώπισης: Κρύο νεράκι για πλύσιμο μετά το τρέξιμο. Αν οι κοκκινίλες υποχωρούν μετά από 30-45 λεπτά, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στην περίπτωση που επιμένουν για ώρες, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Υπάρχει περίπτωση να έχετε ροδόχρους ακμή (rosacea) μια απλή δερματική πάθηση, η οποία ωστόσο είναι επίμονη και ενοχλητική, αφού δημιουργεί εξανθήματα και σπυράκια.

Φυσικές Κνιδώσεις
Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν πομφούς από την ηλιακή ακτινοβολία, το κρύο, την πίεση, τις δονήσεις ή την άσκηση. Κνίδωση συχνά προκαλείται από την εφίδρωση και την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος.

Τρόπος αντιμετώπισης: Η καλύτερη θεραπεία είναι η ανεύρεση του αιτίου και η απάλειψή του, πράγμα συνήθως δύσκολο. Ο δερματολόγος θα σας γράψει αντιισταμινικά χάπια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο φίλος των Αρχαγγέλων

Ο Ιεραπόστολος της Αλάσκας Άγιος Ιννοκέντιος Βενιαμίνωφ (1797-1879), με τη δυναμική προσωπικότητα και την πολυσχιδή δράση, ταξίδευε παράτολμα, με μια εύθραυστη βάρκα, στις Αλεούτες,...

Πόσων ετών είναι ο εγκέφαλός σας;

Αν κάποιες δύσκολες μέρες νιώθετε μεγαλύτεροι σε ηλικία απ’ ό,τι πραγματικά είστε, δεν είναι και τόσο λάθος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλός μας μεγαλώνει...

Γιατί την 25η Μαρτίου εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλού εορτασμού, της εθνικής επανάστασης, αλλά και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι αρχές της εορτής δεν είναι επακριβώς γνωστές....

Ευαγγέλιο της Κυριακής 24 Μαρτίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Θ’ – Κατά Ιωάννη Κ'(20) 19-31 Οὔσης οὖν ὀψίας τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ τῇ μιᾷ τῶν σαββάτων, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων ὅπου ἦσαν...

Θαυματουργοί Άγιοι Ιατροί της Εκκλησίας μας

ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ O Όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά για τους τυφλούς. Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το1727. Επτά χρονών ο Όσιος...

Άγιος Παΐσιος: «Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας έχουν πολλή Χάρη»

– Πέστε μας, Γέροντα, κάτι για την Παναγία. – Τι να σας πω; Με φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση. Για να μιλήση κανείς για την...

Παναγία η Νιαμονίτισσα της Χίου

Λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, στους πρόποδες του Προβάτιου όρους, προβάλλει το πιο αξιόλογο μοναστήρι της Χίου, η παλαίφατη Νέα Μονή. Το πατριαρχικό...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η δύναμη των «πέντε λεπτών»

– Ακριβώς αυτή είναι η φύσις και η δύναμις και η αξία των Μυστηρίων....

Αυτές είναι οι 5 εύκολες τροφές που βοηθάνε να χάσετε κιλά

Ιδανικός τρόπος για να χάσετε τα περιττά κιλά είναι μέσω της άσκησης και της...

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ο Τυφλός και οι πέντε ξανθιές!

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ο Μήτσος, η κουκλάρα και το … αιδοίο της! Ήταν ένας τυφλός και μπήκε...

10 ενδιαφέροντα πράγματα που θεωρούνται σέξι σε διάφορες χώρες

Ανάλογα με τη χώρα που ζει ένα άτομο, οι ιδέες για το τι σημαίνει...