Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
13.4 C
Athens

Πέντε μεγάλα ρήγματα στο Αιγαίο μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς έως 7,3 Ρίχτερ

Συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, κρύβει ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 βαθμών έως 7,3 βαθμών.

Επιπλέον υπάρχουν τουλάχιστον 20 υποθαλάσσια ηφαίστεια, αλλά μόνο ο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη φαίνεται να είναι ενεργός.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία νέων ερευνών ξένων και Ελλήνων γεω-επιστημόνων της περιοχής, όπως ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και το βασικό μέλος της ερευνητικής ομάδας, Παρασκευή Νομικού στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, εκτός από το ρήγμα της Αμοργού που ‘έδρασε’ πριν περίπου 60 χρόνια και το οποίο χρειάζεται κάποιους αιώνες για να ξανά ενεργοποιηθεί, τα υπόλοιπα ρήγματα μπορούν να δώσουν σεισμό, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιορισθεί χρονικά αν αυτός θα συμβεί σε μερικά χρόνια ή σε δεκάδες χρόνια.

Όσον αφορά τον κίνδυνο ενός μελλοντικού τσουνάμι, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή έχει το σεισμικό δυναμικό που χρειάζεται (μέγεθος σεισμού περίπου 7), καθώς και πολλά απότομα ασταθή πρανή με μεγάλες μορφολογικές κλίσεις κατά μήκος των ρηξιγενών υποθαλάσσιων κρημνών, που μπορούν να δώσουν τσουνάμι, εφόσον ενεργοποιηθούν, όπως έγινε το 1956 με το μεγαλύτερο τσουνάμι του 20ου αιώνα στη Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί ο σεισμός του 1956, που προκάλεσε 53 θανάτους και πολλές καταστροφές στο νησί της Σαντορίνης και στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα τσουνάμι που είχε ύψος κύματος έως 30 μέτρων στην Αμοργό, 20 μέτρων στην Αστυπάλαια και δέκα μέτρων στη Φολέγανδρο.

Στην περιοχή αυτή του Αιγαίου υπάρχουν αρκετά υποθαλάσσια ηφαίστεια εκτός από το γνωστό Κολούμπο κοντά στη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπισθεί περίπου 23 υποθαλάσσιοι ηφαιστειακοί κώνοι ευθυγραμμισμένοι στα βορειοανατολικά του Κολούμπου.

Είναι όμως πολύ μικρότεροι και οι κορυφές τους βρίσκονται πολύ βαθύτερα, έτσι ώστε δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσθετος ηφαιστειακός κίνδυνος. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία των επιστημόνων, η ηφαιστειακή δραστηριότητα περιορίζεται στον τομέα του Κολούμπου και δεν συνεχίζεται προς τους τομείς της Ανύδρου και της Αμοργού.

Μια προϊστορία 3 εκατ. ετών έως 4 εκατ. ετών

Η ενεργοποίηση των ρηγμάτων στην τεκτονική ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού και η έναρξη καταβύθισης της περιοχής άρχισε πριν από τρία έως τέσσερα εκατομμύρια χρόνια και έκτοτε συνεχίζεται με την επέκταση και τη βάθυνση της.

Οι επιστήμονες επιδιώκουν να χαρτογραφούν με μεγάλη λεπτομέρεια τα υποθαλάσσια ρήγματα, προκειμένου να γνωρίζουν το δυναμικό τους και το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να δώσουν. Μέχρι σήμερα ο βυθός της περιοχής ανατολικά της Σαντορίνης μελετήθηκε με το πλοίο “Αιγαίο” το 2001 και το 2006, ενώ νότια της Αμοργού χαρτογραφήθηκε από το αμερικανικό πλοίο “Marcus Langseth” το 2015. Σχετική σεισμική έρευνα είχε γίνει από το γερμανικό πλοίο “Poseidon” το 2006.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τη νέα εργασία στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Τεκτονοφυσική” (Tectonophysics) με θέμα “Επεκτεινόμενος εφελκυσμός, βύθιση και πλευρική κατάτμηση στις λεκάνες Σαντορίνης – Αμοργού κατά το Τεταρτογενές : Επιπτώσεις στα γεγονότα της Αμοργού του 1956”.

Σε αυτήν παρουσιάζονται επεξεργασμένα νέα ψηφιακά στοιχεία, που αποκτήθηκαν από τις ωκεανογραφικές έρευνες, τόσο για την βαθυμετρία και την ανάλυση του αναγλύφου του θαλάσσιου πυθμένα. Αναλύονται επίσης δεδομένα σεισμικής ανάκλασης για την ανίχνευση των γεωλογικών στρωμάτων και των τεκτονικών δομών, κυρίως των ρηγμάτων στο υπόβαθρο κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε βάθος πολλών εκατοντάδων μέτρων, κατά μήκος της ενεργής Τεκτονικής Ζώνης Σαντορίνης-Αμοργού, η οποία έχει συνολικό μήκος 60-70 χλμ και πλάτος 20-25 χλμ.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, διαπιστώθηκε ότι οι συνολικές μετατοπίσεις στα ρήγματα είναι της τάξης του ενός έως 2,5 χιλιομέτρων, με τη δημιουργία υποθαλάσσιων κρημνών ύψους πολλών εκατοντάδων μέτρων.

“Εντοπίσθηκαν πρόσφατοι ρηξικρημνοί με ‘άλματα’ της τάξης των επτά έως εννέα μέτρων κατά μήκος της βάσης του ρήγματος της Αμοργού, αμέσως πάνω από τον σημερινό υποθαλάσσιο πυθμένα, που μαρτυρούν την ενεργοποίηση του ρήγματος κατά τον τελευταίο σεισμό μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ το 1956”, είπε η κ.Νομικού.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια διακριτή υποθαλάσσια κατολίσθηση στη στενή περιοχή του ρήγματος, η οποία να μπορεί να ευθύνεται για το τσουνάμι που παρατηρήθηκε κατά την ίδια χρονική περίοδο με το σεισμό.

“Έχουμε πλέον καταλάβει ότι το τσουνάμι του 1956 οφείλεται στην ταχεία ενεργοποίηση -στην τεκτονική κίνηση- του ρήγματος της Αμοργού και όχι στις κατολισθήσεις, που σαφως και αυτές μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι”, σημείωσε μεταξύ άλλων η κ.Νομικού.

Σημειώνεται ότι, την επιστημονική εργασία ‘υπέγραψαν πλην της Π.Νομικού, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Christian Hubscher, καθηγητής γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στη Γερμανία. Συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιοι διδάκτορες Γ.Φαραγγιτάκης και Δ. Λαμπρίδου του ΕΚΠΑ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: Όσο κυκλοφορεί, θα επανέρχεται κάθε χρόνο και με νέες μεταλλάξεις

Μείωση σε όλους τους δείκτες της COVID-19 – Αύξηση της γρίπης

Παρά τη μείωση που καταγράφεται σε όλους τους δείκτες της πανδημίας, 75 συνάνθρωποί μας πέθαναν από κορωνοϊό το διάστημα μεταξύ 13 έως 19 Μαρτίου...

Η απογραφή του πληθυσμού επηρεάζει τις δημοτικές εκλογές 

Προβληματισμένη είναι στο σύνολο της η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα επικυρώνει τα αποτελέσματα της απογραφής...
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και ΕΚΤ

Ευάλωτοι δανειολήπτες: Μετά το Πάσχα οι επιδοτήσεις των στεγαστικών δανείων

Ιδιαίτερα περιορισμένος, καθώς φτάνει μόλις σε αριθμό τους 880 έως στις 15 Μαρτίου είναι από τις τράπεζες ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων ευάλωτων δανειοληπτών...

Περ. Αττικής: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για δημιουργία πρότυπων λαϊκών αγορών

Στην λαϊκή αγορά του Αγ. Αντωνίου στο Περιστέρι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Εσωτερικής...

Μείωσαν φαγητό, εξόδους και το… μπάνιο οι Έλληνες εν μέσω ακρίβειας: Τι έδειξε έρευνα

Τους τρόπους με τους οποίους ο Έλληνας καταναλωτής εν μέσω ακρίβειας προσπαθεί να μειώσει το κόστος διαβίωσης του, κατέγραψε έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών...

Η φωτογραφία της ημέρας: Η απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 23 Μαρτίου 2023

Σαν σήμερα 23 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμo. Γεγονότα 1821: Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν την Καλαμάτα. Την ίδια μέρα η Μεσσηνιακή...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αιγαίο: Επιστροφή στις παλιές συνήθειες – Νέα παράβαση από τουρκικό F-16 μετά από 20 μέρες

Στην «κανονικότητα» επέστρεψαν οι Τούρκοι, καθώς, τουρκικά μαχητικάF-1 6  παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Την...

Ούτε ένα μαχητικό της Τουρκίας στο Αιγαίο από την ημέρα του σεισμού – Νέα δεδομένα αλλά και ερωτήματα για την επόμενη μέρα

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή στάσης της Τουρκίας δίνει στην στρατιωτική ηγεσία τη δυνατότητα...

Οι φονικότεροι σεισμοί του 21ου αιώνα

Με τους προσωρινούς απολογισμούς να αυξάνονται ανά ώρα, ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία...