Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
31.1 C
Athens

Πέντε πλανήτες αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται από σήμερα την αυγή: Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας και Κρόνος (βίντεο)

File Photo Στα τέλη Ιουνίου οι πλανήτες θα έχουν αυτή τη σειρά Screenshot via YouTube video The Vital Info™ 03/06/2022

Οι πρόωροι ξυπνούν μια σπάνια απόλαυση από αύριο, όταν πέντε πλανήτες πρόκειται να ευθυγραμμιστούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια.

Ο Ερμής , η Αφροδίτη, ο Άρης , ο Δίας και ο Κρόνος θα ευθυγραμμιστούν με τη σειρά της απόστασής τους από τον ήλιο, όπως φαίνεται από το βόρειο ημισφαίριο, και μπορούν να εντοπιστούν στον ουρανό πριν την αυγή ταυτόχρονα.

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε δύο ή τρεις πλανήτες κοντά μεταξύ τους, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που πέντε από αυτούς μπορούν να φανούν από τη Βρετανία σε αυτή τη συγκεκριμένη ευθυγράμμιση από τον Δεκέμβριο του 2004.

Η «παρέλαση του πλανήτη» θα κάνει τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Δία και τον Κρόνο ορατά με γυμνό μάτι στον νοτιοανατολικό ουρανό της Βρετανίας πριν την αυγή.

Όσοι ξυπνούν νωρίς δέχονται μια σπάνια απόλαυση από αύριο, όταν πέντε πλανήτες ορατοί με γυμνό μάτι ευθυγραμμίζονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια. Ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος θα ευθυγραμμιστούν με τη σειρά της απόστασής τους από τον ήλιο (φωτογραφία στο παραπάνω γράφημα)

Πότε εμφανίζονται οι πέντε πλανήτες

Ο Ερμής θα είναι ο πιο αμυδρός και πολύ κοντά στον ορίζοντα όταν ξεκινήσει η παράσταση σήμερα (3 Ιουνίου), πριν εξαφανιστεί στη λάμψη της ανατολής του ηλίου, αλλά θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί όσο περνάει ο μήνας.

Οι πλανήτες θα ανέβουν πάνω από τον ορίζοντα τις ακόλουθες στιγμές:

Κρόνος: 01:30 BST

Άρης: 02:45 BST

Δίας: 02:45 BST

Αφροδίτη: 04:00 BST

Ερμής: 04:30 BST

Ο Ερμής θα είναι ο πιο αμυδρός και πολύ κοντά στον ορίζοντα όταν ξεκινήσει η παράσταση αύριο (3 Ιουνίου), πριν εξαφανιστεί στη λάμψη της ανατολής του ηλίου, αλλά θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί όσο περνάει ο μήνας.

Ο Δρ Γκρεγκ Μπράουν, υπεύθυνος δημόσιας αστρονομίας στο Βασιλικά Μουσείο του Γκρίνουιτς, είπε για όλους τους πλανήτες, θα είναι πιο εύκολο να ρίξουμε μια ματιά στην Αφροδίτη και τον Δία.

Η Αφροδίτη θα αναδυθεί πάνω από τον ορίζοντα περίπου στις 04:00 BST και ο Άρης και ο Δίας γύρω στις 02:45 BST.

Ο Κρόνος, ο οποίος ανεβαίνει πάνω από τον ορίζοντα από περίπου τη 01:30 BST, θα είναι δύσκολο να τον δούμε το λυκόφως, μαζί με τον Άρη, ενώ ο πιο δύσκολος να εντοπιστεί θα είναι ο Ερμής επειδή ανεβαίνει μόνο γύρω στις 04:30 BST και παραμένει κοντά στον ορίζοντα .

«Η μόνη σας ευκαιρία να δείτε και τους πέντε πλανήτες ταυτόχρονα είναι κατά τη διάρκεια ενός πολύ στενού παραθύρου μετά την ανατολή του Ερμή, αλλά πριν ανατείλει ο ήλιος», είπε ο Μπράουν στον Guardian .

«Ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο μπορεί κάλλιστα να είναι αρκετό για να ξεπεράσει το λυκόφως στην περίπτωση των πιο αμυδρών πλανητών, αλλά να είστε πολύ προσεκτικοί όταν προσπαθείτε να παρατηρήσετε ιδιαίτερα τον Ερμή με αυτόν τον τρόπο.

«Βεβαιωθείτε ότι ο ήλιος βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα για να αποφύγετε να τον κοιτάξετε κατά λάθος, κάτι που θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τα μάτια σας».

Οι πέντε κόσμοι θα λάμπουν στη σειρά γιατί όλοι ταξιδεύουν στο επίπεδο του ηλιακού συστήματος, γνωστό ως εκλειπτική.

Μία από τις καλύτερες μέρες για να προσπαθήσετε να εντοπίσετε την ευθυγράμμιση θα είναι η 24η Ιουνίου, όταν μια ημισέληνος θα είναι ορατή μεταξύ της Αφροδίτης και του Άρη (φωτογραφία στο παραπάνω γράφημα)

Ωστόσο, δεν θα είναι τόσο κοντά όσο φαίνονται, γιατί κάθε πλανήτης απέχει εκατομμύρια μίλια από τους άλλους.

Καθώς ο Ιούνιος προχωρά, ο Δίας θα χωριστεί από τον Άρη και ο Κρόνος θα κινηθεί ακόμα πιο πέρα ​​κατά μήκος του τόξου.

Μια από τις καλύτερες μέρες για να προσπαθήσετε να εντοπίσετε την ευθυγράμμιση θα είναι η 24η Ιουνίου, όταν μια ημισέληνος θα είναι ορατή μεταξύ της Αφροδίτης και του Άρη

Θα λειτουργεί ως βάση για τη Γη στην εμφάνιση των πρώτων πέντε πλανητών από τον ήλιο.

Η καθηγήτρια Beth Biller, προσωπική πρόεδρος χαρακτηρισμού εξωπλανητών στο ινστιτούτο αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, είπε στη MailOnline: «Αυτή είναι μια συναρπαστική ευκαιρία για όσους ξυπνούν νωρίς να δουν και τους πέντε πλανήτες με γυμνό μάτι ταυτόχρονα — τις περισσότερες φορές μοιράζονται μεταξύ νωρίς το πρωί. και απογευματινός ουρανός».

Η Δρ Samantha Rolfe, η κύρια τεχνική υπάλληλος στο αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου του Hertfordshire, πρότεινε τη χρήση της εφαρμογής Stellarium για να βοηθήσει στην εύρεση του Ερμή στον ουρανό της αυγής.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν κιάλια ή τηλεσκόπιο αν δεν τα έχουν, είπε, προτού προσθέσει: «Ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού για καθαρό ή ακόμη και μερικώς καθαρό ουρανό και βάλτε ένα συναγερμό – αξίζει να σηκωθείτε για .’

Έχει επίδραση στη γη η ευθυγράμμιση των πλανητών;

Οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα δεν παρατάσσονται ποτέ σε μια τέλεια ευθεία γραμμή όπως δείχνουν στις ταινίες.

Εάν κοιτάξετε μια δισδιάστατη γραφική παράσταση των πλανητών και των τροχιών τους σε ένα κομμάτι χαρτί, μπορεί να οδηγηθείτε στο να πιστέψετε ότι όλοι οι πλανήτες θα κάνουν κύκλους γύρω από την ίδια γραμμή τελικά.

Στην πραγματικότητα, οι πλανήτες δεν περιφέρονται όλοι τέλεια στο ίδιο επίπεδο. Αντίθετα, αιωρούνται σε διαφορετικές τροχιές σε τρισδιάστατο χώρο. Για το λόγο αυτό, δεν θα είναι ποτέ τέλεια ευθυγραμμισμένα.

Η πλανητική ευθυγράμμιση εξαρτάται από την άποψή σας. Εάν τρεις πλανήτες βρίσκονται στην ίδια περιοχή του ουρανού από τη σκοπιά της Γης, δεν είναι απαραίτητα στην ίδια περιοχή του ουρανού από την οπτική γωνία του ήλιου.

Η ευθυγράμμιση είναι επομένως ένα τεχνούργημα μιας άποψης και όχι κάτι θεμελιώδες για τους ίδιους τους πλανήτες.

Ακόμα κι αν οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν όλοι σε μια τέλεια ευθεία γραμμή, θα είχε αμελητέες επιπτώσεις στη Γη.

Οι φανταστικοί και οι ψευδοεπιστημονικοί συγγραφείς θέλουν να ισχυρίζονται ότι μια πλανητική ευθυγράμμιση θα σήμαινε ότι όλα τα βαρυτικά πεδία των πλανητών αθροίζονται για να δημιουργήσουν κάτι τεράστιο που παρεμβαίνει στη ζωή στη Γη.

Στην πραγματικότητα, οι βαρυτικές έλξεις των πλανητών στη Γη είναι τόσο αδύναμες που δεν έχουν καμία σημαντική επίδραση στη ζωή στη Γη.

Υπάρχουν μόνο δύο αντικείμενα του ηλιακού συστήματος με αρκετή βαρύτητα για να επηρεάσουν σημαντικά τη Γη: η σελήνη και ο ήλιος.

Η βαρύτητα του ήλιου είναι ισχυρή επειδή ο ήλιος είναι τόσο τεράστιος. Η βαρυτική επίδραση του φεγγαριού στη Γη είναι ισχυρή επειδή το φεγγάρι είναι τόσο κοντά.

Η βαρύτητα του ήλιου προκαλεί την ετήσια τροχιά της Γης και επομένως, σε συνδυασμό με την κλίση της Γης, προκαλεί τις εποχές.

Η βαρύτητα του φεγγαριού είναι κυρίως υπεύθυνη για τις καθημερινές παλίρροιες των ωκεανών. Η σχεδόν ευθυγράμμιση του ήλιου και της σελήνης έχει πράγματι επίδραση στη Γη, επειδή τα βαρυτικά τους πεδία είναι τόσο ισχυρά.

Αυτή η μερική ευθυγράμμιση συμβαίνει κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη, και οδηγεί σε πολύ ισχυρές παλίρροιες που ονομάζονται «ανοιξιάτικες παλίρροιες».

Η λέξη «άνοιξη» εδώ αναφέρεται στο γεγονός ότι το νερό φαίνεται να αναπηδά στην ακτή με τις πολύ ισχυρές παλίρροιες κάθε δύο εβδομάδες – όχι ότι εμφανίζονται μόνο την άνοιξη.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk / Dr Christopher S. Baird/West Texas A&M University

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπάιντεν: Ποιες είναι οι θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά

Ένα “λάθος” του CNN αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το πετρέλαιο στα...

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της, παράλληλα προετοιμάζεται για ένα σενάριο που κανείς δεν...

ΗΠΑ: Ναι στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Το «υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο των F-16», δήλωσε στους δημοσιογράφους η βοηθός υπουργός Άμυνας...

Σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από πλημμύρες

Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από σημαντικές πλημμύρες, με τις φτωχές χώρες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με μελέτη που...
ΝΑΤΟ: Ένταση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Η Τουρκία θα στηρίξει τις υποψηφιότητες Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ-Ικανοποίηση εκφράζει...

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική...

Β.Πούτιν: «Έχουμε 50 εκατ. τόνους σιτηρά για να μην πεινάσει ο πλανήτης αλλά δεν...

Αποκαλυπτικός ο Ρώσος πρόεδρος την ίδια στιγμή που οι κοινωνίες στην Δύση στενάζουν από την ακρίβεια Για σειρά ζητημάτων που άπτονται όχι μόνο την κατάσταση...
θωρηκτό Ποτέμκιν, ρωσική επανάσταση,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Ιουνίου Ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1905.... Ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης ρωσικής επανάστασης. Η κόκκινη σημαία της επανάστασης κυματίζει στο Ποτέμκιν στη Μαύρη Θάλασσα. Οι στασιαστές σκοτώνουν...

Σκάνδαλο στο Μπάκιγχαμ; – Ο πρίγκιπας Κάρολος έλαβε 3 εκατ. ευρώ μετρητά από Καταριανό...

Νέο σκάνδαλο ξεπήδησε στην Βρετανία με την αποκάλυψη πως 3 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά φέρεται να δέχτηκε ο πρίγκιπας Κάρολος, κατά τις συναντήσεις του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,036ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΣΤΡΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ: Ψάχνοντας τα αστέρια και τους πλανήτες στον Αυγουστιάτικο ουρανό του Δομοκού

Κάστρο Δομοκού στις 5/8/2021  Κοσμολογία & Σύμπαν Σμάνης Θεοφάνης, Πρόεδρος Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστροφυσικών Φθιώτιδας (Σ.Ε.Α.Φ.),...

Η ανακάλυψη στον Κόλπο του Μεξικού που ίσως μοιάζει με τη ζωή σε άλλους πλανήτες (βίντεο)

Ένα από τα πιο παράξενα μέρα στον πλανήτη, μια πισίνα με νερό με τεράστια...

Κατοικήσιμοι εξωπλανήτες στο άστρο Τ-Κήτους σε απόσταση…μόλις 12 EΦ

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι γύρω από το άστρο Ταυ Κήτους (Tau Ceti), σε απόσταση...

Με το τηλεσκόπιο Kepler ανακαλύφθηκαν ακόμη 104 πλανήτες του ηλιακού συστήματος

Στην ανακάλυψη ακόμη 104 πλανητών έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα προέβη μια...