Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Πέντε πλανήτες αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται από σήμερα την αυγή: Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας και Κρόνος (βίντεο)

File Photo Στα τέλη Ιουνίου οι πλανήτες θα έχουν αυτή τη σειρά Screenshot via YouTube video The Vital Info™ 03/06/2022

Οι πρόωροι ξυπνούν μια σπάνια απόλαυση από αύριο, όταν πέντε πλανήτες πρόκειται να ευθυγραμμιστούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια.

Ο Ερμής , η Αφροδίτη, ο Άρης , ο Δίας και ο Κρόνος θα ευθυγραμμιστούν με τη σειρά της απόστασής τους από τον ήλιο, όπως φαίνεται από το βόρειο ημισφαίριο, και μπορούν να εντοπιστούν στον ουρανό πριν την αυγή ταυτόχρονα.

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε δύο ή τρεις πλανήτες κοντά μεταξύ τους, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που πέντε από αυτούς μπορούν να φανούν από τη Βρετανία σε αυτή τη συγκεκριμένη ευθυγράμμιση από τον Δεκέμβριο του 2004.

Η «παρέλαση του πλανήτη» θα κάνει τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Δία και τον Κρόνο ορατά με γυμνό μάτι στον νοτιοανατολικό ουρανό της Βρετανίας πριν την αυγή.

Όσοι ξυπνούν νωρίς δέχονται μια σπάνια απόλαυση από αύριο, όταν πέντε πλανήτες ορατοί με γυμνό μάτι ευθυγραμμίζονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια. Ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος θα ευθυγραμμιστούν με τη σειρά της απόστασής τους από τον ήλιο (φωτογραφία στο παραπάνω γράφημα)

Πότε εμφανίζονται οι πέντε πλανήτες

Ο Ερμής θα είναι ο πιο αμυδρός και πολύ κοντά στον ορίζοντα όταν ξεκινήσει η παράσταση σήμερα (3 Ιουνίου), πριν εξαφανιστεί στη λάμψη της ανατολής του ηλίου, αλλά θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί όσο περνάει ο μήνας.

Οι πλανήτες θα ανέβουν πάνω από τον ορίζοντα τις ακόλουθες στιγμές:

Κρόνος: 01:30 BST

Άρης: 02:45 BST

Δίας: 02:45 BST

Αφροδίτη: 04:00 BST

Ερμής: 04:30 BST

Ο Ερμής θα είναι ο πιο αμυδρός και πολύ κοντά στον ορίζοντα όταν ξεκινήσει η παράσταση αύριο (3 Ιουνίου), πριν εξαφανιστεί στη λάμψη της ανατολής του ηλίου, αλλά θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί όσο περνάει ο μήνας.

Ο Δρ Γκρεγκ Μπράουν, υπεύθυνος δημόσιας αστρονομίας στο Βασιλικά Μουσείο του Γκρίνουιτς, είπε για όλους τους πλανήτες, θα είναι πιο εύκολο να ρίξουμε μια ματιά στην Αφροδίτη και τον Δία.

Η Αφροδίτη θα αναδυθεί πάνω από τον ορίζοντα περίπου στις 04:00 BST και ο Άρης και ο Δίας γύρω στις 02:45 BST.

Ο Κρόνος, ο οποίος ανεβαίνει πάνω από τον ορίζοντα από περίπου τη 01:30 BST, θα είναι δύσκολο να τον δούμε το λυκόφως, μαζί με τον Άρη, ενώ ο πιο δύσκολος να εντοπιστεί θα είναι ο Ερμής επειδή ανεβαίνει μόνο γύρω στις 04:30 BST και παραμένει κοντά στον ορίζοντα .

«Η μόνη σας ευκαιρία να δείτε και τους πέντε πλανήτες ταυτόχρονα είναι κατά τη διάρκεια ενός πολύ στενού παραθύρου μετά την ανατολή του Ερμή, αλλά πριν ανατείλει ο ήλιος», είπε ο Μπράουν στον Guardian .

«Ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο μπορεί κάλλιστα να είναι αρκετό για να ξεπεράσει το λυκόφως στην περίπτωση των πιο αμυδρών πλανητών, αλλά να είστε πολύ προσεκτικοί όταν προσπαθείτε να παρατηρήσετε ιδιαίτερα τον Ερμή με αυτόν τον τρόπο.

«Βεβαιωθείτε ότι ο ήλιος βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα για να αποφύγετε να τον κοιτάξετε κατά λάθος, κάτι που θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τα μάτια σας».

Οι πέντε κόσμοι θα λάμπουν στη σειρά γιατί όλοι ταξιδεύουν στο επίπεδο του ηλιακού συστήματος, γνωστό ως εκλειπτική.

Μία από τις καλύτερες μέρες για να προσπαθήσετε να εντοπίσετε την ευθυγράμμιση θα είναι η 24η Ιουνίου, όταν μια ημισέληνος θα είναι ορατή μεταξύ της Αφροδίτης και του Άρη (φωτογραφία στο παραπάνω γράφημα)

Ωστόσο, δεν θα είναι τόσο κοντά όσο φαίνονται, γιατί κάθε πλανήτης απέχει εκατομμύρια μίλια από τους άλλους.

Καθώς ο Ιούνιος προχωρά, ο Δίας θα χωριστεί από τον Άρη και ο Κρόνος θα κινηθεί ακόμα πιο πέρα ​​κατά μήκος του τόξου.

Μια από τις καλύτερες μέρες για να προσπαθήσετε να εντοπίσετε την ευθυγράμμιση θα είναι η 24η Ιουνίου, όταν μια ημισέληνος θα είναι ορατή μεταξύ της Αφροδίτης και του Άρη

Θα λειτουργεί ως βάση για τη Γη στην εμφάνιση των πρώτων πέντε πλανητών από τον ήλιο.

Η καθηγήτρια Beth Biller, προσωπική πρόεδρος χαρακτηρισμού εξωπλανητών στο ινστιτούτο αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, είπε στη MailOnline: «Αυτή είναι μια συναρπαστική ευκαιρία για όσους ξυπνούν νωρίς να δουν και τους πέντε πλανήτες με γυμνό μάτι ταυτόχρονα — τις περισσότερες φορές μοιράζονται μεταξύ νωρίς το πρωί. και απογευματινός ουρανός».

Η Δρ Samantha Rolfe, η κύρια τεχνική υπάλληλος στο αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου του Hertfordshire, πρότεινε τη χρήση της εφαρμογής Stellarium για να βοηθήσει στην εύρεση του Ερμή στον ουρανό της αυγής.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν κιάλια ή τηλεσκόπιο αν δεν τα έχουν, είπε, προτού προσθέσει: «Ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού για καθαρό ή ακόμη και μερικώς καθαρό ουρανό και βάλτε ένα συναγερμό – αξίζει να σηκωθείτε για .’

Έχει επίδραση στη γη η ευθυγράμμιση των πλανητών;

Οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα δεν παρατάσσονται ποτέ σε μια τέλεια ευθεία γραμμή όπως δείχνουν στις ταινίες.

Εάν κοιτάξετε μια δισδιάστατη γραφική παράσταση των πλανητών και των τροχιών τους σε ένα κομμάτι χαρτί, μπορεί να οδηγηθείτε στο να πιστέψετε ότι όλοι οι πλανήτες θα κάνουν κύκλους γύρω από την ίδια γραμμή τελικά.

Στην πραγματικότητα, οι πλανήτες δεν περιφέρονται όλοι τέλεια στο ίδιο επίπεδο. Αντίθετα, αιωρούνται σε διαφορετικές τροχιές σε τρισδιάστατο χώρο. Για το λόγο αυτό, δεν θα είναι ποτέ τέλεια ευθυγραμμισμένα.

Η πλανητική ευθυγράμμιση εξαρτάται από την άποψή σας. Εάν τρεις πλανήτες βρίσκονται στην ίδια περιοχή του ουρανού από τη σκοπιά της Γης, δεν είναι απαραίτητα στην ίδια περιοχή του ουρανού από την οπτική γωνία του ήλιου.

Η ευθυγράμμιση είναι επομένως ένα τεχνούργημα μιας άποψης και όχι κάτι θεμελιώδες για τους ίδιους τους πλανήτες.

Ακόμα κι αν οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν όλοι σε μια τέλεια ευθεία γραμμή, θα είχε αμελητέες επιπτώσεις στη Γη.

Οι φανταστικοί και οι ψευδοεπιστημονικοί συγγραφείς θέλουν να ισχυρίζονται ότι μια πλανητική ευθυγράμμιση θα σήμαινε ότι όλα τα βαρυτικά πεδία των πλανητών αθροίζονται για να δημιουργήσουν κάτι τεράστιο που παρεμβαίνει στη ζωή στη Γη.

Στην πραγματικότητα, οι βαρυτικές έλξεις των πλανητών στη Γη είναι τόσο αδύναμες που δεν έχουν καμία σημαντική επίδραση στη ζωή στη Γη.

Υπάρχουν μόνο δύο αντικείμενα του ηλιακού συστήματος με αρκετή βαρύτητα για να επηρεάσουν σημαντικά τη Γη: η σελήνη και ο ήλιος.

Η βαρύτητα του ήλιου είναι ισχυρή επειδή ο ήλιος είναι τόσο τεράστιος. Η βαρυτική επίδραση του φεγγαριού στη Γη είναι ισχυρή επειδή το φεγγάρι είναι τόσο κοντά.

Η βαρύτητα του ήλιου προκαλεί την ετήσια τροχιά της Γης και επομένως, σε συνδυασμό με την κλίση της Γης, προκαλεί τις εποχές.

Η βαρύτητα του φεγγαριού είναι κυρίως υπεύθυνη για τις καθημερινές παλίρροιες των ωκεανών. Η σχεδόν ευθυγράμμιση του ήλιου και της σελήνης έχει πράγματι επίδραση στη Γη, επειδή τα βαρυτικά τους πεδία είναι τόσο ισχυρά.

Αυτή η μερική ευθυγράμμιση συμβαίνει κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη, και οδηγεί σε πολύ ισχυρές παλίρροιες που ονομάζονται «ανοιξιάτικες παλίρροιες».

Η λέξη «άνοιξη» εδώ αναφέρεται στο γεγονός ότι το νερό φαίνεται να αναπηδά στην ακτή με τις πολύ ισχυρές παλίρροιες κάθε δύο εβδομάδες – όχι ότι εμφανίζονται μόνο την άνοιξη.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk / Dr Christopher S. Baird/West Texas A&M University

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στ. Κριμιζής στην ΕΡΤ: “Κουτί της Πανδώρας” η Τεχνητή Νοημοσύνη – Τι είπε ο πρ. της Ακαδημίας Αθηνών για τη ζωή σε άλλους πλανήτες

Ο Σταμάτης Κριμιζής, ο μοναδικός επιστήμονας που έχει «επισκεφθεί» όλους τους πλανήτες του ηλιακού...

Όταν το φεγγάρι και οι πέντε πλανήτες του ηλιακού συστήματος καταγράφονται μαζί σε μια εικόνα!

Φωτογράφοι από την ιταλική αστρονομική εταιρεία, Gruppo Astrofili Palidoro, μοιράζονται εντυπωσιακές εικόνες, μια εκ...

ΑΣΤΡΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ: Ψάχνοντας τα αστέρια και τους πλανήτες στον Αυγουστιάτικο ουρανό του Δομοκού

Κάστρο Δομοκού στις 5/8/2021  Κοσμολογία & Σύμπαν Σμάνης Θεοφάνης, Πρόεδρος Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστροφυσικών Φθιώτιδας (Σ.Ε.Α.Φ.),...

Η ανακάλυψη στον Κόλπο του Μεξικού που ίσως μοιάζει με τη ζωή σε άλλους πλανήτες (βίντεο)

Ένα από τα πιο παράξενα μέρα στον πλανήτη, μια πισίνα με νερό με τεράστια...