Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
27.9 C
Athens

Περ. Αττικής: Μετά από 18 χρόνια αναμονής ξεκινά η οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης

Εκδόθηκε σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο επικυρώνεται ο καθορισμός των οριογραμμών του ρέματος Πικροδάφνης από τις παρυφές του όρους Υμηττού έως και την εκβολή του στη θάλασσα. 

Μετά από δεκαοχτώ χρόνια αναμονής και καθυστερήσεων η οριοθέτηση του ρέματος Πικροδάφνης γίνεται πραγματικότητα.

Ως κομβικής και ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η έκδοση του  ΦΕΚ 409Δ /17-6-2022 μέσω του οποίου δημοσιεύτηκε το Π.Δ. «Επικύρωσης καθορισμού των οριογραμμών του ρέματος Πικροδάφνης».

Ειδικότερα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, καθορίζονται οι οριογραμμές από τις παρυφές του όρους Υμηττού έως και την εκβολή του στη θάλασσα, καθώς και τμημάτων των συμβαλλόντων σε αυτό ρεμάτων Αμαλίας (Αγ. Δημητρίου), Καλογήρων και Καλαμών, στην περιοχή των Δήμων Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου (Ν. Αττικής).

Το αντικείμενο της μελέτης/έργου, περιλαμβάνει την Διευθέτηση του ρέματος Πικροδάφνης (από Λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή) και την ανάπλαση της παραρεμάτιας ζώνης.

Να σημειωθεί ότι με την τροποποίηση των ρυμοτομικών σχεδίων των όμορων Δήμων, όπως προκύπτουν μετά τον καθορισμό των οριογραμμών του ρέματος θα προχωρήσει και η ολοκλήρωση της μελέτης ανάπλασης της παραρεμάτιας ζώνης. Ταυτόχρονα θα προχωρήσουν έργα που θα αποτρέψουν πλημμυρικά φαινόμενα, προβλήματα καταπτώσεως πρανών, υποχώρησης οδών, αντικατάστασης επικίνδυνων γεφυρών κ.λπ.

Η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης του έργου είχε υπογραφεί το 2004

Αξίζει να σημειωθεί πως η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης του έργου ανετέθη κατόπιν διαγωνισμού,   σύμφωνα με τις διαδικασίες του Ν.716/77 και υπεγράφη την 01/3/2004 μεταξύ της Νομαρχίας Αθηνών και του αναδόχου.

Σταθμός στην όλη διαδικασία υπήρξε η υπ’ αρ. 169275/31-12-2021 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΑΔΑ: 6Μ4ΒΟΡ1Κ-Υ1Η) με την οποία εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την υλοποίηση του έργου «Διευθέτηση ρέματος Πικροδάφνης», η οποία ήταν αποτέλεσμα εργώδους προσπάθειας και αρμονικού συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Επισημαίνεται πως κατά την εκπόνηση της μελέτης διευθέτησης του ρέματος εκπονήθηκαν οι μελέτες:

 1. Υδραυλική και υδρολογική μελέτη
 2. Τοπογραφική μελέτη
 3. Γεωλογική μελέτη
 4. Γεωτεχνική έρευνα – μελέτη
 5. Στατική μελέτη
 6. Μ.Π.Ε.
 7. Μελέτη προσδιορισμού της «ιστορικής κοίτης» (1939)
  (Φωτοερμηνεία αεροφωτογραφιών της Γ.Υ.Σ.)
 8. Μελέτη οριοθέτησης του ρέματος
 9. Τεύχη δημοπράτησης / ΣΑΥ – ΦΑΥ 

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Η οριοθέτηση του ρέματος Πικροδάφνης, αποτελεί μία εξέλιξη ιστορικής σημασίας για εμάς, καθώς μετά από χρόνια αναμονής, παλινδρομήσεων και καθυστερήσεων ξεκινά ένα έργο νευραλγικής αξίας για τους πολίτες της Αττικής και ιδιαίτερα για τους κατοίκους στο Νότιο Τομέα.

Δουλεύοντας με σύστημα, μέθοδο και επιμονή, καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα, τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τα εμπόδια και να φέρουμε σε πέρας ένα στόχο, που ξεκίνησε πριν 18 χρόνια.

Πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση με σεβασμό στο περιβάλλον,  με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, συμβάλλοντας στην πρόοδο, την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των πολιτών. Διαρκής στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να θωρακίσουμε την Αττική από καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, η ένταση των οποίων αναμένεται να αυξηθεί και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και σε αυτόν τον στόχο είμαστε καθημερινά προσηλωμένοι, μιλώντας με έργα και όχι με λόγια. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά της αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας για την προσπάθεια, τη μεθοδικότητα και τις συντονισμένες κινήσεις στις οποίες προέβησαν τα άξια στελέχη της, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: Η εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο βήμα, γράφει ο κυπριακός...

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν αναμένεται να ενοχληθούν από την όποια γεώτρηση της κατοχικής Τουρκίας Το δεύτερο ταξίδι του...

Η φωτογραφία της ημέρας: Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες! 15 Αυγούστου 2022

Σπάνιος Ασπροπάρης βρέθηκε νεκρός ανοιχτά της Θάσου – Είχε σημανθεί με δορυφορικό πομπό το...

Το τελευταία του αποδημητικό ταξίδι έκανε φέτος σπάνιος Ασπροπάρης που εντοπίστηκε και περισυλλέχθηκε από τους Νίκο και Δημήτρη Λούτσιγκα επτά ναυτικά μίλια νότια της...

Σαν σήμερα 15 Αυγούστου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1096 – Ξεκινά η πρώτη Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων, που...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Δευτέρα 15 Αυγούστου σήμερα και είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, η Κοίμησις της Θεοτόκου. Σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το...

Καιρός: Δεκαπενταύγουστος με τοπικές βροχές και καταιγίδες

Άστατος καιρός και σήμερα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Βέβαια η καιρική αστάθεια περιορίζεται στα βορειοανατολικά με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα...

Παλιά Αθήνα: Τα καλοκαιρινά θέατρα και η νυχτερινή ζωή στις αρχές του περασμένου αιώνα

Tα θερινά θέατρα, η νυχτερινή ζωή της Αθήνας και πρόσωπα της εποχής ήταν το αντικείμενο της συζήτησης μιας παρέας συνταξιούχων στο καφενεδάκι της Δεξαμενής....

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,191ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέο σύστημα θα δίνει προτεραιότητα στα φανάρια για ασθενοφόρα

Σε μία πρωτοπόρα εφαρμογή προχωρά η Περιφέρεια Αττικής με τη λειτουργία συστήματος προτεραιοποίησης στα φανάρια...

Έναρξη σεμιναρίων Ψηφιακού Εγγραμματισμού στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής

H Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους Δήμους ξεκινά τα δια ζώσης σεμινάρια, στο...

Αισθητική αναβάθμιση 7 γεφυρών του Λεκανοπεδίου

Ξεκίνησαν από τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής τα έργα αισθητικής αναβάθμισης ενός σημαντικού μέρους...

Περιφέρεια Αττικής: Καταλογίζει ευθύνες για χάος στα αρμόδια υπουργεία και Πολιτική Προστασία

Από την ημέρα που ξεκίνησε η διαχείριση της κακοκαιρίας "ΕΛΠΙΔΑ" από το σύνολο του...