ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Με 153 «ναι» – Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

40
Δείτε τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών και των βουλευτών

Πέρασαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Τα μέτρα πέρασαν τελικά με 153 «ναι», 84 «όχι» και συνολικά ψήφισαν 237 βουλευτές.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τα προαπαιτούμενα μαζί με τα …ψάρια στη Βουλή σχεδόν νύχτα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης κατά την έναρξη της σχετικής συζήτησης στη Βουλή με όλα να καταγγέλλουν  τη διαδικασία.  

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Νίκος Δένδιας επισήμανε πως «Η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει. Παραβιάζονται τα άρθρο του Κανονισμού της Βουλής για τις τροπολογίες που είναι άσχετες και κατατίθενται σε κύρωση συμφωνίας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως «νομοθετούνται πράγματα που δεν προκαλούν περηφάνια. Σε όλα τα πράγματα υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση αιφνιδίως εκπρόθεσμων τροπολογιών που διορθώνουν πράγματα που πρόσφατα ψηφίστηκαν αποτελεί πλήρη γελιοποίηση του κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας. Γελοιοποιούμαστε όλοι».

Ο κ. Δένδιας ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικότητας λέγοντας πως «είναι αντισυνταγματική όλη η διαδικασία και συγκεκριμένη τροπολογία που το επισημαίνει και το ελεγκτικό συνέδριο και έχουμε γελιοποίηση της λαϊκής κυριαρχίας».

Επιχειρώντας να απαντήσει ο κ. Νίκος Ξυδάκης παραδέχθηκε ότι συμφωνεί σε αρκετές από τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε όμως ότι το «εθνικό συμφέρον» επιτρέπει την κατ΄εξαίρεση νομοθέτηση.

«Ακούω προσεκτικά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Σε αρκετά συμφωνώ» είπε αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει «Από το 2010 όμως το κοινοβούλιο τελεί σε καθεστώς εξαίρεσης. Να μιλήσουμε την γλώσσα των εθνικών αναγκών. Υπάρχει μείζον κυβερνητική πολιτική να εξαντληθούν τα προαπαιτούμενα των δανειστών όπως εξαντλούνται από το 2010 για να πάμε σε καθαρό διαπραγματευτικό πεδίο στο Εurogroup».

Διαβάστε επίσης:  Τα 40 δισ., ο Σάρατζ και τα… ρέστα του Ερντογάν στην Λιβύη

«Ήδη έχουν αναληφθεί έντονες διαπραγματευτικές πρωτοβουλίες και εκτός Ελλάδας για να πάμε σε κάποια διατύπωση για το χρέος που θα μας οδηγήσει σε ξέφωτο» και συμπλήρωσε «Τα προαπαιτούμενα μπήκαν στο τραπέζι τελευταία στιγμή από τους δανειστές. Ετέθησαν την τελευταία στιγμή για τις δικές τους σκοπιμότητες και λογική. Θα αφήσουμε πέντε ουρές επουσιώδεις να υπονομεύσουν την μείζονα διαπραγματευτική προσπάθεια; Κάνω έκκληση στο νου τη λογική ενός πολιτικού πραγματισμού και εθνικής ανάγκης να τα κατανοήσουμε».

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως «Η διαδικασία είναι εξευτελιστική. Έρχεστε και φέρνετε τροπολογίες το προηγούμενο βράδυ. Ξεπερνάτε και τον εαυτό σας. Σας είχαμε πει ότι δεν μπορούμε να πάμε με επείγουσα ή κατεπείγουσα διαδικασία. Εσείς τα ξεπεράσατε όλα αυτά και φέρνετε τροπολογίες σε κύρωση. Υποτέλεια δείχνετε ακόμα και στο πως γράφετε την αιτιολογική έκθεση. Αν νομίζετε ότι το κοινοβούλιο και οι βουλευτές μπορούν να νομοθετούν τα δικά σας λάθη είστε γελασμένοι».

Η Χρυσή Αυγή πέρα από την καταγγελία της διαδικασίας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας τη ότι φέρει ευθύνη.

Το ΚΚΕ μετά τη δήλωση ότι δεν θα ψηφίσει τα προαπαιτούμενα αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα, ενώ για κοινοβουλευτική ντροπή έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Τη διαδικασία κατήγγειλε και η Ένωση Κεντρώων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε ότι θα γίνει δυσάρεστος αλλά κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει τα μέτρα καθώς πληρώνει αμαρτίες άλλων.