Περιήγηση στην Αθήνα του Παπαδιαμάντη -Τα στέκια του στην πρωτεύουσα

27
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, εφημερίδα, Ακρόπολις,

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, με το προσωνύμιο «Ο Σκιαθίτης», έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αθήνα και περίπου πενήντα διηγήματά του, κάτι λιγότερο δηλαδή από το ένα τρίτο, τοποθετούνται σε αυτήν.

Το παράδοξο είναι ότι, ενώ νιώθει εξόριστος στην πρωτεύουσα, γράφει για αυτήν από τα μέσα, όχι ως εξωτερικός παρατηρητής αλλά ως δικός της άνθρωπος.

Ο συγγραφέας και μελετητής του Παπαδιαμάντη Σταύρος Ζουμπουλάκης μας καλεί να περπατήσουμε στα αθηναϊκά χνάρια του συγγραφέα του «Ξεπεσμένου δερβίση» και του «Χωρίς στεφάνι» και να ακούσουμε τη γνώριμη φωνή μέσα από μία βόλτα στα στέκια του στην Αθήνα.

Αυτή είναι η πρώτη περιήγηση της Athens Walking Stories και θα γίνει την Κυριακή 7 Απριλίου, ενώ θα ακολουθήσει ακόμα μία με το ίδιο θέμα την Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου.

Το παράδοξο είναι ότι, ενώ νιώθει εξόριστος στην πρωτεύουσα, ο Παπαδιαμάντης γράφει για αυτήν από τα μέσα, όχι ως εξωτερικός παρατηρητής αλλά ως δικός της άνθρωπος.

Ραντεβού: Κυριακή 07 Απριλίου, 11.00 πμ με 2.00 μμ / Σημείο συνάντησης έξω από την Εκκλησία του Αγίου Ελισσαίου, Στάση Μετρό Μοναστηράκι

Διαβάστε επίσης:  Ο Μεγάλος Περίπατος κλείνει το Ιστορικό Τρίγωνο της Αθήνας

Επανάληψη της περιήγησης: Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019, 4.00 μμ με 7.00 μμ με ακόλουθη προαιρετική κατάληξη στην Λειτουργία της Μεγάλης Τρίτης στην Αγία Ειρήνη της Οδού Αιόλου (σημείο συνάντησης: έξω από την Εκκλησία του Αγίου Ελισσαίου, Στάση Μετρό Μοναστηράκι).

Οι ήρωές του είναι ψαράδες, αγρότες, ιερωμένοι, μετανάστες, πολυφαμελίτες, εργένηδες, αναξιοπαθούσες χήρες, όμορφες ορφανές, αλλά και κακάσχημες μάγισσες και διάφορες αγύρτισσες. Όταν δεν έκανε τέχνη τις παιδικές του αναμνήσεις από τη Σκιάθο, έπαιρνε τα θέματά του από τη ζωή των φτωχογειτονιών της Αθήνας. Η πολιτισμική σύμπραξη Athens Walking Stories είναι μια ευρεία πλατφόρμα παραγωγής πολιτισμικών προϊόντων με κέντρο την πόλη της Αθήνας οι οποίες όμως συχνά εκτείνονται και έξω από αυτήν.

Στοχαστικές περιηγήσεις, εξορμήσεις, ταξίδια επιχειρούν μια άλλη οπτική περιήγησης στο αστικό τοπίο αλλά και μια άλλη οπτική ταξιδιού στον πολυσύνθετο κόσμο μας.

Συμμετοχή: 15 ευρώ. Κρατήσεις στα e-mail: info@athenswalkingstories.com & info@thessalonikiwalkingtours.com