Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Πέθανε η Άντζελα Λάνσμπερι, πρωταγωνίστρια της σειράς “Η συγγραφέας ντετέκτιβ”

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών η ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης και μία από τις τελευταίες σταρ της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, Άντζελα Λάνσμπερι.

Η Λάνσμπερι, σύμφωνα με δήλωση της οικογένειάς της πέθανε ειρηνικά στον ύπνο της, πέντε ημέρες πριν τα 97α γενέθλιά της, όπως αναφέρει το BBC.

Έγινε γνωστή μέσα από τη συμμετοχή της στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά “Murder She Wrote” (“Η συγγραφέας ντετέκτιβ”), υποδυόμενη τη συγγραφέα μυστηρίου και ερασιτέχνη ντετέκτιβ Τζέσικα Φλέτσερ.

Για τον ρόλο της σειρά η Λάνσμπερι ήταν υποψήφια για δέκα Χρυσές Σφαίρες και 12 Βραβεία Έμμυ, κερδίζοντας τέσσερα βραβεία Χρυσής Σφαίρας.

Υπήρξε τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για τις ταινίες Εφιάλτης (1944), Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι (1945) και Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας (1962), ενώ τον Νοέμβριο του 2013 έλαβε Τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά της στην 7η τέχνη.

Η Λάνσμπερι κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων υποψηφιοτήτων για Χρυσή Σφαίρα και αντίστοιχων νικών για την Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία σε τηλεοπτική δραματική σειρά και τις περισσότερες υποψηφιότητες για Έμμυ για τον καλύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο σε δραματική σειρά. Η σειρά έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Έμμυ εξαιρετικής δραματικής σειράς. Προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα στην ίδια κατηγορία έξι φορές και κέρδισε δύο φορές.

Ποια ήταν η Άντζελα Λάνσμπερι

Η Άντζελα Λάνσμπερι γεννήθηκε το 1925 στο Λονδίνο, όμως το 1940 προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ όπου σπούδασε υποκριτική στο Feagin School of Dramatic Art.

Το 1942 υπέγραψε συμβόλαιο με την Metro-Goldwyn-Mayer και ανέλαβε τον πρώτο της ρόλο στην ταινία του Τζορτζ Κιούκορ Εφιάλτης (Gaslight, 1944). Η ερμηνεία της στην ταινία, όπου υποδυόταν την αδίστακτη υπηρέτρια της Ίνγκριντ Μπέργκμαν επαινέθηκε από τους κριτικούς και της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Η μετέπειτα καριέρα της την πήγε από το Μπρόντγουεϊ στο Χόλιγουντ, σημειώνοντας λαμπρή επιτυχία στη μεγάλη αλλά και τη μικρή οθόνη.

Η ερμηνεία της στην ταινία “Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας” (The Manchurian Candidate, 1962) χαρακτηρίστηκε ως μια από τις καλύτερες στην καριέρα της, ενώ η ενασχόλησή της με το είδος μιούζικαλ την καθιέρωσε κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το 1966 η ερμηνεία της στο μιούζικαλ των Τζερόμ Λόρενς, Ρόμπερτ Έντγουν Λι και Τζέρι Χέρμαν Mame της χάρισε πολλά βραβεία και την έκανε Gay icon.

Κατά τη δεκαετία του 1980 μεταπήδησε στο χώρο της τηλεόρασης αναλαμβάνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά “Η συγγραφέας ντετέκτιβ” (Murder She Wrote, 1984) που προβαλλόταν για 12 χρόνια.

Παντρεύτηκε δύο φορές, την πρώτη με τον ηθοποιό Ρίτσαρντ Κρόμγουελ κι ο γάμος τους διήρκεσε ένα χρόνο, ενώ τη δεύτερη με τον παραγωγό Πίτερ Σο, με τον οποίο έμεινε παντρεμένη μέχρι και τον θάνατό του το 2003.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Την τελευταία του πνοή, σήμερα το πρωί, άφησε ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης. Ο μεγάλος...

Ιταλία: Πέθανε ο Ιταλός σχεδιαστής Ρομπέρτο Καβάλι

Ο Ρομπέρτο Καβάλι πέθανε απόψε σε ηλικία ογδόντα τριών ετών, μετά από μακρά ασθένεια....

Πέθανε ο ηθοποιός Θόδωρος Κατσαδράμης

Ο Θόδωρος Κατσαδράμης, Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, αλλά και σεναριογράφος,...

Δίκη σκηνοθέτη για βιασμό: “Με βίασε μέσα στο αυτοκίνητό του”, κατέθεσε η καταγγέλλουσα

Τις στιγμές βιασμού που φέρεται να βίωσε από τον πρώην σκηνοθέτη της τηλεοπτικής σειράς...