Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
17.3 C
Athens

Πέθανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, όπως μεταδίδει τόσο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS όσο και το RIA Novosti. 

Σύμφωνα με τον Guardian, νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από το γραφείο του ότι ο Γκορμπατσόφ είχε εισαχθεί για θεραπεία σε κεντρικό νοσοκομείο της Μόσχας.

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Λάθος η αποχώρηση των ΗΠΑ από μια συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα

Ποιος ήταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1931. Ήταν Ρώσος πολιτικός και πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από το 1985 μέχρι το 1991. 

Εφάρμοσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ήλπιζε ότι θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδο και την παραγωγικότητα των εργαζομένων ως τμήμα του προγράμματος Περεστρόικα (αναδιάρθρωση).

Έχοντας μικτή ρωσική και ουκρανική καταγωγή, ο Γκορμπατσόφ γεννήθηκε στο Πριβόλνογιε του Κράι Σταυρούπολης σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών. Μεγαλώνοντας στην εποχή του Ιωσήφ Στάλιν, στα νιάτα του δούλευε σε θεριζοαλωνιστικές μηχανές σε συλλογικό αγρόκτημα πριν από την ένταξή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο στη συνέχεια κυβέρνησε τη Σοβιετική Ένωση ως μονοκομματικό κράτος σύμφωνα με τη Μαρξιστική-Λενινιστική θεωρία.

Ενώ σπούδαζε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, παντρεύτηκε τη συμφοιτήτριά του Ράισα Τιταρένκο το 1953, πριν πάρει το πτυχίο του το 1955. Μετακόμισε στη Σταυρούπολη, όπου εργάστηκε για την τοπική Κομσομόλ και έγινε ένθερμος υποστηρικτής της αποσταλινοποίησης, που προωθούσε ο Νικίτα Χρουστσόφ. Διορίστηκε Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής της Σταυρούπολης το 1970, όπου επέβλεψε την κατασκευή του Μεγάλου Καναλιού της Σταυρούπολης. Το 1974 μετακόμισε στη Μόσχα για να γίνει ο Πρώτος Γραμματέας του Ανωτάτου Σοβιέτ και το 1979 έγινε υποψήφιο μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος. Μέσα σε τρία χρόνια από το θάνατο του Σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ και μετά τα σύντομα καθεστώτα των Γιούρι Αντρόποφ και Κονσταντίν Τσερνιένκο, το πολιτικό γραφείο εξέλεξε τον Γκορμπατσόφ ως Γενικό Γραμματέα, ντε φάκτο επικεφαλής της κυβέρνησης, το 1985.

Αν και υποσχόταν τη διατήρηση του Σοβιετικού κράτους και της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, ο Γκορμπατσόφ πίστευε στην ανάγκη για σημαντική μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986. Αποσύρθηκε από τον Σοβιετοαφγανικό Πόλεμο και ξεκίνησε στις συνόδους κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στην εγχώρια αγορά, η πολιτική της Γκλάσνοστ («διαφάνεια») επέτρεψε βελτιωμένη ελευθερία του λόγου και τύπου, ενώ η «περεστρόικα» («αναδιάρθρωση») προσπάθησε να αποκεντρώσει τη διαδικασία λήψης οικονομικών αποφάσεων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Τα μέτρα εκδημοκρατισμού και ο σχηματισμός του εκλεγμένου Κογκρέσου των Αντιπροσώπων του Λαού υπονόμευσε το μονοκομματικό κράτος. Ο Γκορμπατσόφ αρνήθηκε να παρέμβει στρατιωτικά, όταν διάφορες Ανατολικές χώρες εγκατέλειψαν τη Μαρξιστική-Λενινιστική διακυβέρνηση το 1989-90. Εσωτερικά, το αυξανόμενο εθνικιστικό συναίσθημα απείλησε να φέρει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ορισμένοι μαρξιστικοί-λενινιστικοί σκληροπυρηνικοί διεξήγαγαν το πραξικόπημα του 1991 κατά του Γκορμπατσόφ. Τέσσερις μήνες αργότερα, η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και ο Γκορμπατσώφ παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο. Το 1992 ίδρυσε το ίδρυμα Γκορμπατσόφ. Κράτησε επικριτική στάση απέναντι στους μετέπειτα Ρώσους Προέδρους Μπόρις Γέλτσιν και Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ είναι κεντρικό πρόσωπο του ρωσικού σοσιαλδημοκρατικού κινήματος.

Η εισαγωγή του Γκλάσνοστ έδωσε νέες ελευθερίες στους πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης, όπως μεγαλύτερη ελευθερία λόγου και έκφρασης και καλύτερο έλεγχο των πράξεων της διοίκησης. Ωστόσο, με τα μέτρα αυτά έγινε φανερό, πως η Σοβιετική Ένωση δεν μπορούσε να στηριχτεί σε ένα τόσο κοινωνικά και πολιτικά ανοικτό και ανεκτικό καθεστώς.

Θεωρείται ευρέως ως ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Το 1990 έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Επαινέθηκε ευρέως για τον καθοριστικό του ρόλο στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, την επέκταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σοβιετική Ένωση και την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Πολλοί Ρώσοι δεν συγχώρησαν ποτέ τον Γκορμπατσόφ την αναταραχή που προκάλεσαν οι μεταρρυθμίσεις του, θεωρώντας πως η επακόλουθη υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου ήταν ένα «πολύ υψηλό τίμημα» που κλήθηκαν να πληρώσουν για τον «εκδημοκρατισμό».

Ο οικονομολόγος Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος επισκέφθηκε στις 30 Ιουνίου τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο νοσοκομείο, είχε δηλώσει πρόσφατα στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda: «Μας χάρισε την ελευθερία, αλλά δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δίκη Πισπιρίγκου: Δις ισόβια η ποινή για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

Με την επιβολή διπλής ποινής ισοβίων στη Ρούλα Πισπιρίγκου έκλεισε η δίκη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, όπου με ομόφωνη απόφαση...

Ισραήλ: Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα – Τουλάχιστον 330 νεκροί

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί νεότερο απολογισμό των θυμάτων, που κάνει λόγο για «τουλάχιστον...
Το σύστημα ανίχνευσης «ZEUS» κατέγραψε τον φονικό κεραυνό στη Σκόπελο

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας έως 15 βαθμούς, ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις

Την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης ενόψει της επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με...

Οι ΗΠΑ ζητούν από ευρωπαϊκές χώρες να τους στείλουν αυγά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απευθυνθεί στη Δανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ζητώντας τους να εξάγουν αυγά, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές, όπως αναφέρει...

Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα έχουν όφελος από την ανάπτυξη – Δέσμευση για μειώσεις φόρων

Έχει έρθει ο καιρός το θετικό αποτύπωμα της μακροοικονομικής πορείας της χώρας να το αισθανθούν καλύτερα οι πολίτες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά...

Τραμπ: Συνομιλία με Πούτιν την Τρίτη για την Ουκρανία – “Θα μιλήσουμε και για...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν αύριο, Τρίτη, και να συζητήσει τον...

Θεσσαλονίκη: Χειρουργήθηκαν οι δύο από τους τρεις εγκαυματίες από τη Βόρεια Μακεδονία-Παραμένουν σε ΜΕΘ

Παραμένουν στη ΜΕΘ εγκαυμάτων του νοσοκομείου Παπανικολάου οι τρεις τραυματίες που υπέστησαν εγκαύματα στο τραγικό πολύνεκρο περιστατικό, το οποίο σημειώθηκε χτες σε ντισκοτέκ στην πόλη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έφυγε από τη ζωή η Μεσσήνια ηθοποιός Φούλμαν Μούντανου

Απέραντη θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία της Καλαμάτας και όχι μόνο η είδηση του...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

Πέθανε η ηθοποιός Καίτη Κωνσταντίνου

Θρήνος στον χώρο του θεάματος. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών η...

Έφυγε η Ράνια Ιωαννίδου: Χάρης Ρώμας “Την αποχαιρετώ με αληθινά δάκρυα”

Το δικό του “αντίο” στην Ράνια Ιωαννίδου που έφυγε σήμερα από την ζωή σε...