Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Λάζαρης

74
Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Λάζαρης

Ο Απόστολος Λάζαρης ήταν οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και πολιτικός. Υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ, και μεταπολιτευτικά βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Γεννήθηκε το Μάιο του 1921 στα Λαζαράτα Λευκάδας και την περίοδο της ναζιστικής κατοχής υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ.

Σπούδασε οικονομικά στην Ανώτατη Σχολή Εμπορικών και Οικονομικών Επιστημών και συνέχισε τις σπουδές του στο Μάντσεστερ και τη Ρώμη, όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας οικονομικών επιστημών.

Διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αλλά κυρίως σταδιοδρόμησε σε διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα, υπήρξε διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ, του σημαντικότερου διεθνούς οργανισμού.

Η πολιτική του δράση ξεκίνησε το 1974, χρονολογία προσχώρησής του στο ΠΑΚ.

Το 1981 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και το 1985 βουλευτής Α’ περιφέρειας Αθηνών, ενώ χρημάτισε υπουργός Συντονισμού (1981-82) και υπουργός Προεδρίας (1984-85) στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου.

Διαβάστε επίσης:  ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 10-3-2019

Τον Νοέμβριο του 1988 ήρθε σε σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα στην Α΄ Αθηνών.

Τον Νοέμβριο του 1989, λαμβάνοντας την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, εξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής Λευκάδας.

Αξιόλογη είναι και η συγγραφική του δραστηριότητα, στην οποία εντάσσονται τα έργα «Η μηχανική ελέγχου του αναπτυξιακού προγράμματος» (1977) και «Ποιος σοσιαλισμός;» (1989).

Με σημερινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη η κηδεία του πρώην Υπουργού, Αποστόλου Λάζαρη, θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη.