Αντιμέτωπος με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών και με την έντονη δυσφορία των Αμερικανών πολιτών για τις τιμές – φωτιά στη βενζίνη και βασικά είδη διατροφής ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αξιοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των. Έδωσε μάλιστα εντολή για τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων στα χρονικά – σε μία εξέλιξη που οδηγεί σε βουτιά τις τιμές του πετρελαίου.
Η τιμή του μπρεντ καταγράφει στον απόηχο της απόφασης πτώση άνω του 5% στα 105,50 δολάρια το βαρέλι. Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Μαρτίου το μπρεντ είχε εκτιναχθεί στα 139 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω αυστηρών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας. Έκτοτε οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί αισθητά, αλλά παραμένουν 70% υψηλότερες σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021. Ανάλογη είναι η πορεία και για το αμερικανικό αργό με την τιμή του να βυθίζεται σήμερα 6,2% στα 101 δολάρια το βαρέλι.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, παράγοντας 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η Ρωσία παράγει περίπου 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Με την εντολή Μπάιντεν να αποδεσμευτούν 1 εκατ .βαρέλια ημερησίως υπολογίζεται ότι συνολικά θα πέσουν στην αγορά έως 180 εκατ. βαρέλια από τα αμερικανικά αποθέματα.
Το μέγεθος της απελευθέρωσης αποθεμάτων πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου χαρακτηρίστηκε από τον Λευκό Οίκο ως άνευ προηγουμένου.
«Ο κόσμος δεν είχε ποτέ δει απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου με αυτό το ρυθμό 1 εκατομμυρίου ημερησίως για τέτοιο διάστημα. Αυτή η αποδέσμευση ρεκόρ θα προσφέρει μια ιστορική ποσότητα προσφοράς που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα μέχρι το τέλος του έτους, όταν η εγχώρια παραγωγή θα αυξηθεί» Το υπουργείο Ενέργειας θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την απελευθέρωση για να ανανεώσει το Στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου (SPR) για τα επόμενα χρόνια, συμπλήρωσε η αμερικανική προεδρία.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα αποτιμηθεί βεβαίως και από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ (στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία) οι οποίες εμφανίζονται απρόθυμες να αυξήσουν τη δική τους προσφορά. Αν και Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μεταξύ των κρατών που ενέκριναν το ψήφισμα του ΟΗΕ για απόσυρση της Ρωσίας από την Ουκρανία, και οι δύο ξεκαθάρισαν πως η Ρωσία είναι «πολύτιμο μέταλλο της συμμαχίας».