Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Πέτσας: Ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει, αλλά οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και δυστυχώς των θανάτων θα αυξάνεται

“Προσδοκούμε αυτή την εβδομάδα να έχουμε μια  σταδιακή πτώση των κρουσμάτων, θα αξιολογηθεί το επιδημιολογικό φορτίο από τους ειδικούς, θα γίνουν εισηγήσεις προς τη κυβέρνηση  και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζονται», τόνισε ο κυβερνητικές εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών βλέπουμε ότι υπάρχει σχετική σταθεροποίηση ή και πτώση σε πολλές περιφέρειες της χώρας, με εξαίρεση ίσως την Βόρεια Ελλάδα και ενδεχομένως την Θεσσαλία.

«Μένει να δούμε από δω και πέρα να υπάρξει εναρμόνιση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια και μία ταχύτερη πτώση των κρουσμάτων γιατί τις πρώτες ημέρες δεν είδαμε την πτώση που περιμέναμε επειδή υπήρχε μία χαλαρότητα την πρώτη εβδομάδα του lockdown, πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι θα βλέπουμε αυτό το διάστημα μία σχετικά αντιφατική τάση, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει εξαιτίας του lockdown, αλλά οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, ο αριθμός των διασωληνωμένων και δυστυχώς των θανάτων θα αυξάνεται. επειδή έχουμε την πίεση στο σύστημα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων τις προηγούμενες εβδομάδες.

Επισήμανε ότι αναμένουμε και τις επόμενες ημέρες να έχουμε και  σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας και προσδιόρισε ως σημαντικό σε ότι αφορά την μετέπειτα στάση, το να δούμε πως εφαρμόζονται από τους πολίτες τα μέτρα και να δούμε μία σταθερή μείωση προκειμένου να αξιολογηθεί από τους ειδικούς το επιδημιολογικό φορτίο.

«Θα αξιολογήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία και τις αντοχές του συστήματος υγείας πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις», πρόσθεσε

Ερωτηθείς εάν και τα Χριστούγεννα του 2020 θα είναι αλλιώς, όπως το Πάσχα, ο κ Πέτσας υπογράμμισε ότι «όλο το 2020 είναι αλλιώς» και πρόσθεσε: «Πρέπει να προσαρμοστούμε στον πόλεμο κατά της πανδημίας, να κάνουμε ότι μας λένε οι ειδικοί, να τηρούμε τα μέτρα, να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις, να φοράμε την μάσκα , να κρατάμε τις αποστάσεις και δεδομένου του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα είναι καλό να προστατεύουμε τους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους συμπολίτες μας από τις πολλές επαφές

 Ερωτηθείς για τη ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα το υπουργειου Υγείας να συνδράμουν στο σύστημα υγείας, ο κ Πέτσας τόνισε ότι «η ανταπόκριση μέχρι σήμερα δεν είναι η αναμενόμενη» και σημείωσε ότι «μόνο 8 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, αριθμός απογοητευτικός».

«Καλούμε για τελευταία φορά τους ιδιώτες γιατρούς να ακούσουν την έκκληση όχι μόνο της Πολιτείας αλλά της κοινωνίας, να  συνδράμουν στο έργο του εθνικού συστήματος υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Είμαστε εδώ να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τον κοινό εχθρό», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε εξάλλου ότι τα σχολεία θα είναι πιθανότατα από τα πρώτα που θα ανοίξουν και γνωστοποίησε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστό το πρόγραμμα διενέργειας προληπτικών τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 15.000.000 και ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000.

Όπως είπε, «στους χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν  την Πέμπτη από το ECDC, σχεδόν ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο κόκκινο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως κάποιες περιοχές της Ελλάδας.»

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «στη χώρα μας με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης».

« Ο ιός – όπως επισημαίνουν οι ειδικοί – πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων–30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών. Τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε  να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια», πρόσθεσε. 

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας βρίσκεται σε πίεση, «γεγονός που προαναγγέλλει άλλη μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα», όπως ανέφερε.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το ΕΣΥ, λέγοντας ότι «ήδη, σε ολόκληρη τη χώρα, από τις 557 κλίνες ΜΕΘ που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, λειτουργούν σήμερα πάνω από 1230, ενώ στη Θεσσαλονίκη από τις 34 κλίνες ΜΕΘ-COVID που είχαμε στις 23 Οκτωβρίου ξεπεράσαμε τις 200 και από τις 490 απλές κλίνες κορονοϊου, ξεπεράσαμε τις 1.500».

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «μετά τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών τόσο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσο και το υγειονομικό προσωπικό τους  άγγιξαν τα όριά τους, κρίθηκε έτσι απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια».

« Καταβλήθηκε προσπάθεια, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και όταν αυτό δεν κατέστη εφικτό, ακολούθησε η επίταξη δύο ιδιωτικών  θεραπευτηρίων, με 200 απλές κλίνες για κορονοϊό και  τέθηκε το προσωπικό τους στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ. Ήταν, άλλωστε, κάτι που είχε ενταχθεί από την αρχή στον εθνικό σχεδιασμό και είχε προβλεφθεί με ΠΝΠ που έγινε νόμος του Κράτους. 

Παράλληλα υπήρξε μέριμνα ώστε  στις δύο αυτές  ιδιωτικές κλινικές να μην συνυπάρχουν COVID περιστατικά με non COVID και ακολούθησε μεταφορά των νοσηλευόμενων  σε άλλες κλινικές», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι στις δύσκολες αυτές ώρες η επιστήμη αναγεννά την ελπίδα σε ολόκληρο τον Κόσμο» και σημείωσε ότι η Ε.Ε. κινείται συντονισμένα για την ανακούφιση των λαών της.

«Την περασμένη εβδομάδα η κομισιόν υπέγραψε συμφωνία με την BioNTech/Pfizer για την προμήθεια  του εμβολίου. Είναι η 5η συμφωνία που υπογράφει και επιβεβαιώνει τις κοινές προσπάθειές να παρασχεθεί σε όλους τους πολίτες της Ένωσης ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Σημειώνεται ακόμη  ότι  την Παρασκευή η Pfizer και η BioNTech Group κατέθεσαν  στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αίτηση αδειοδότησης για την κυκλοφορία του εμβολίου. Και όλα αυτά δείχνουν πως η ημέρα της απελευθέρωσης από την πρωτόγνωρη παγκόσμια περιπέτεια έρχεται πιο κοντά», ανέφερε.Τέλος, επισήμανε ότι «το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει ένα πολυσύνθετο σχέδιο για τον εμβολιασμό όλων των Ελλήνων και συνεχίζει την προετοιμασία για την άμεση εφαρμογή  του από την πρώτη μέρα που θα φτάσουν τα εμβόλια στη χώρα μας. Και βέβαια -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- το εμβόλιο θα είναι δωρεάν».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέος κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει από 1η Απριλίου – Αναλυτικά τα επιδόματα που αυξάνονται

Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Συνολικά τα τελευταία τρία...

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

ΕΟΔΥ: Έξαρση της μηνιγγίτιδας σημαίνουν τα τρία κρούσματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Τα τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών σημαίνει ότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων,...

Στρεπτόκοκκος: 94 περιστατικά και 23 θάνατοι τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας

Ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, κατέγραψαν εντός του έτους 2023, αύξηση στον αριθμό των περιστατικών διεισδυτικής...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...