Πέτσας: Πρόκληση και ύβρη του Τούρκου Προέδρου, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί

12
Πέτσας: Η χρήση μάσκας ίσως γίνει υποχρεωτική σε περισσότερους κλειστούς χώρους

Για «πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί», έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι πρόκειται για ιστορικό λάθος απέναντι στο οποίο «οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα».

«Το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο», υπογράμμισε, ενώ επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επικοινωνίες με ομολόγους του τόσο τηλεφωνικά, όσο και δια ζώσης, στο πλαίσιο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Επανέλαβε εξάλλου πως η χώρα μας ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα».

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κατάλογος των πιθανών κυρώσεων και μέτρων μπορεί να περιλαμβάνει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι θα περιμένουμε να εξειδικευθούν μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις επόμενες ημέρες και όλα τα κράτη μέλη θα τοποθετηθούν.

Διαβάστε επίσης:  Διεύρυνση συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΣ ο διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη

Ερωτηθείς εάν εξετάζει και κάποιο νομικό τρόπο αντίδρασης ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι μέχρι την Σύνοδο Κορυφής θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο, αλλά «αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν εξετάζουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

«Είναι όλα ανοιχτά», απάντησε εξάλλου σε ερώτημα εάν στο τραπέζι των κυρώσεων να μπουν και κονδύλια της ΕΕ για το μεταναστευτικό, ενώ κατέστησε σαφές ότι εμείς «εργαζόμαστε όχι σε επίπεδο αντιποίνων αλλά οικουμενικής καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας»

Ερωτηθείς τέλος εάν παραμένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας που άνοιξαν με την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν πάντα, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, ιδίως όταν κινδυνεύει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις» και πρόσθεσε ότι “είναι άλλο πράγμα να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και άλλο ότι πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται για να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή να καταδικάζουμε προκλητικές ενέργειες όπως αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες”