Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Πέτσας: Τα γεγονότα στην Μόρια επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου

Την άποψη ότι τα γεγονότα στην Μόρια επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Διευκρίνισε, ωστόσο, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει αυτή την στιγμή ζήτημα να κηρυχθούν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ζήτησε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε παράλληλα ότι “παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου” και πρόσθεσε ότι “οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων”.

“Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε. Και η Κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του Σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων”, ανέφερε ο κ. Πέτσας, ο οποίος παρέθεσε και στοιχεία που καταδεικνύουν αύξηση στον αριθμό των επιστροφών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές και επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου.”

Αναφερόμενος εξάλλου στο ζήτημα της τροπολογίας με την οποία προβλέπεται η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων , τόνισε ότι “στόχος μας είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας”

” Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο”, πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επικείμενη έναρξη των συζητήσεων για τα ΜΟΕ, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ξεπάγωμα μίας παγωμένης διαδικασίας αλλά για έναν νέο κύκλο συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο που δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν θα γίνει στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι σημασία έχει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης.
Ο κ. Πέτσας πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου για το ενδεχόμενο να συζητηθεί μία συμφωνία συνεκμετάλλευσης, τονίζοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα, ότι μόνο ζήτημα αποτελεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ότι ο ίδιος ο κ. Ντόκος δήλωσε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και έκανε λόγο για “διαστρέβλωση -για άλλη μια φορά- δηλώσεων του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη”.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση εξασφάλισε παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2020 του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο με την προηγούμενη κυβέρνηση θα είχε ήδη λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

“Απευθύνουμε, ξανά, έκκληση σε όποιον αισθάνεται ότι έχει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και επομένως νιώθει ότι κινδυνεύει το σπίτι του, να μπει στην πλατφόρμα. Για να προστατευθεί. Μετά τις 30 Απριλίου, θα μπει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι. Και μόνο για αυτούς. Για τους αδύναμους, όχι για τους πονηρούς”, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: “Θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά δεν θα υπάρχει καμιά προστασία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.”

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς τιμήθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ανακοινώνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός,...
Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη...

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον ελληνικό στρατό, με την χώρα μας να ετοιμάζεται να υιοθετήσει...

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι τουρκικές παραφωνίες πριν από τη συνάντηση κορυφής

Παρά τις τουρκικές παραφωνίες του τελευταίου διαστήματος και την αμετροεπή αντίδραση της Τουρκίας στην εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης ότι σχεδιάζει τη δημιουργία δύο θαλάσσιων...

Νίκη: Παραπέμπει με το ερώτημα της διαγραφής την γυναίκα που χαστούκισε την βουλευτή της...

Αναστέλλει την κομματική ιδιότητα της γυναίκας που χαστούκισε την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη, χαρακτηρίζοντας την πράξη της αδιανόητη και απαράδεκτη....

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4) στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία της οποίας επικεφαλής θα...
Κεντροαριστερά: Ξεπέρασε τις 147.000 η συμμετοχή στις εκλογές

Εμφύλιος στην κεντροαριστερή “πολυκατοικία”

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το κόμμα της Νέας Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η Κουμουνδούρου, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον των ηγεσιών τους για τον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πέτσας: Συγγνώμη για την “ατυχή” δήλωση

Συγγνώμη από όσους ένιωσαν προσβεβλημένοι, από τη χθεσινή «ατυχή», όπως την χαρακτηρίζει, δήλωσή του...

Τηλεφωνικές υποκλοπές: Στην κόντρα Πέτσας – ΠΑΣΟΚ

Με αφορμή σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στο MEGA, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ...

Πανελλαδικές 2022 – Βάσεις: Αναλυτικά όλες οι σχολές και τα μόρια

Αγωνία τέλος για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην...

90 εκατ. ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση στους Δήμους για το ενεργειακό κόστος

Με γνώμονα τη συνεχή στήριξη της Αυτοδιοίκησης και στο πλαίσιο των διαρκών παρεμβάσεων που...