Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

πΓΔΜ: Ο Ζάεφ ετοιμάζει δημοψήφισμα στις 16 Σεπτεμβρίου

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ετοιμάζει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο Ζάεφ έχει προγραμματίσει το δημοψήφισμα για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει η Telegrafi, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ (11 και 12 Ιουλίου) όπου τα Σκόπια θα πάρουν πρόσκληση ένταξης.

Οι συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες προβλέπουν ότι από την ανακοίνωση μέχρι το δημοψήφισμα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο μήνες αλλά όχι πάνω από τρεις.

Ο Ζάεφ προσπαθεί να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ το 2019, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Βουλή θα αποφανθεί το πότε θα προκηρυχθεί το δημοψήφισμα αλλά και το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες.

«Περιμέναμε κάτι περισσότερο από την ΕΕ»

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ενόχλησή του για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

«Για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει, αρκετά δίκαιο» δήλωσε για το γεγονός ότι η ΕΕ, παρά τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων άμεσα, αλλά υπό όρους και μελλοντικά.

Ο Ζάεφ χαρακτήρισε «σπαρακτική διαδικασία» το δημοψήφισμα και συμπλήρωσε ότι θα ήταν καλό να υπάρχουν «πιο ακριβείς προτάσεις που θα ενθάρρυναν περισσότερο τους πολίτες μας, ενόψει και του δημοψηφίσματος».

«Αυτό που θέλει η Ευρώπη, είναι η αναζήτηση λύσεων στις διμερείς διαφωνίες. Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε επισημαίνοντας ότι μερικές φορές κράτη που είναι εκτός ΕΕ πιστεύουν περισσότερο στις αξίες της Ευρώπης από ό,τι κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση της χώρας του, αλλά και πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, θα ευθυγραμμιστούν με τη λαϊκή βούληση.

«Αν ο κ. Ιβανόφ δεν υπακούσει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποπομπής, αλλά δεν θέλω καν να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση»,συμπλήρωσε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ...

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν...

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...

Πόλεμος στη Γάζα: Οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός παραμένουν ασταθείς

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων «παραπαίουν», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός...

Οίκος ανοχής στη Γερμανία ετοίμασε πακέτα σε τουρίστες εν όψει Euro

Οι τιμές για κάθε βραδιά και τι περιέχεται στην προσφορά! Ένα ιδιαίτερο ρεπορτάζ φιλοξένησε η αγγλική ιστοσελίδα, «Daily Star», με αφορμή το Euro 2024, του...

Ισραήλ: Για τρίτη διαδοχική ημέρα συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις επιδίδονται και πάλι σήμερα οι Ισραηλινοί  προκειμένου να καταρτίσουν έναν χάρτη αντιποίνων σε βάρος του Ιράν. Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων στο Reuters,...
Γερμανία: Παρατείνεται το lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά η ανησυχία παραμένει

Αχτίδα ελπίδας για τους καταναλωτές στη Γερμανία, μετά τις συνεχείς αυξήσεις τιμών τα τελευταία χρόνια: με βάση προσωρινά στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο, που...

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν 

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Νοεμβρίου ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ επιστρέφει στην Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1935.... Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' επιστρέφει...

Σε απόγνωση ο Κασσελάκης: Τώρα θέλει… δημοψήφισμα για να προχωρήσει στις διαγραφές!

Σε φάση ολοκληρωτικής διάλυσης εισέρχεται από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη του Στ. Κασσελάκη...

Ουκρανία: Δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία προαναγγέλλει το Λουγκάνσκ

Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα...

Σκόπια: Ο Ζάεφ αναβάλλει επ΄αόριστον την παραίτησή του από πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ αναβάλλει...