Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

ΠΓΔΜ: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για το θέμα του ονόματος

Περίπου έξι ώρες διήρκησε η σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ονόματος και το πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος αυτού, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό για το θέμα αυτό.

«Απόψε παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και στη συνέχεια ανταλλάξαμε απόψεις για τις συνομιλίες που είχα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Η όλη διαδικασία απαιτεί αφοσίωση και πολιτική υπευθυνότητα, με στόχο την οικοδόμηση εθνικής συναίνεσης. Με την επίλυση της διμερούς διαφοράς που διαρκεί 25 χρόνια, έχουμε σκοπό να εξασφαλίσουμε την πρόοδο και την ένταξη της “Μακεδονίας” στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως και την προστασία των εθνικών συμφερόντων και της αξιοπρέπειας του λαού μας» σημείωσε ο Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι απαραίτητη η συμμετοχή της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, του Προέδρου της χώρας, καθώς και η έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.

«Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και θάρρος από την πλευρά μας, όμως η λύση είναι δυνατή εφόσον υπάρχει αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την ελληνική πλευρά. Η (ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική) ολοκλήρωση, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, είναι σημαντικά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Το χρωστάμε αυτό στους πολίτες. Γι’ αυτό εμείς, ως κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό, όπως και με τους πολιτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας», σημείωσε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες συναντήσεις, «όπου θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη λύση, υπογραμμίζω, τη λύση και όχι την αναβολή».

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε επίσης ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις ελληνικές θέσεις και ότι στο μέλλον θα σχηματιστούν ομάδες εργασίας για τα σχολικά εγχειρίδια.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι παρόμοιες συσκέψεις το επόμενο διάστημα είναι χρήσιμες για τη διαμόρφωση της θέσης της χώρας, ενώ, απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο συμφωνήθηκε στη σύσκεψη.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς «που είναι λίγο-πολύ γνωστές στην κοινή γνώμη». Υπογράμμισε ότι από αυτό το σημείο και μετά, η ευθύνη των χειρισμών εναπόκειται στην κυβέρνηση της χώρας.

Σημείωσε ότι το VMRO-DPMNE υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και παραμένει στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, ενώ τόνισε ότι η συνάντηση αυτή θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι αρνήθηκε να σχολιάσει τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς, τονίζοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, του DUI, Αλί Αχμέτι

Τέλος, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση. Ο Αχμέτι, δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες της συνάντησης, για να μην πλήξει τη διαδικασία, όπως είπε.

«Είναι η αρχή του τέλους μίας σημαντικής διαδικασίας. Είναι πολύ σημαντικό η “Μακεδονία” να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή», σημείωσε ο Αχμέτι.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τέμπη: Κρίσιμο πολιτικό τριήμερο στη Βουλή με φόντο την πρόταση δυσπιστίας – Δώρο για την συσπείρωση της Ν.Δ. την χαρακτηρίζει το Μαξίμου

Ως δώρο που ήρθε από το πουθενά ερμήνευαν συνεργάτες του πρωθυπουργού την ανακοίνωση του...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: 7 λόγοι να συζητάμε με τα παιδιά μας

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας – Ψυχολόγος. Ο διάλογος είναι πολιτισμός. Να συζητάμε με τα παιδιά...

Από που πήρε το όνομά του ο Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος έχει πάρει την ονομασία του από το λατινικό Decem, που σημαίνει δέκα-δέκατος,...

Στους κληρονόμους του Μαραντόνα πέρασαν τα δικαιώματα του ονόματός του

Οι κληρονόμοι του Ντιέγκο Μαραντόνα θα είναι στο εξής εκείνοι που έχουν το δικαίωμα...
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο