Ποιες αλλαγές εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΝΦΙΑ από το 2016

174

Ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα εισπραχθεί κανονικά χωρίς αλλαγές, επισημαίνει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Τρύφωνας Αλεξιάδης – «Τα μέτρα για τους αγρότες θα εφαρμοστούν» – Φοροδιαφυγή: Ολοι οι ελεγκτές στους δρόμους
«Ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα εισπραχθεί κανονικά χωρίς αλλαγές, αλλά και από το 2016 σχεδιάζεται, σε συνεργασία με τους Θεσμούς, να υπάρξουν ανατροπές στους συντελεστές, στις απαλλαγές, στις αντικειμενικές τιμές και στις αναλογίες μεταξύ του φόρου ακινήτων που πληρώνουν όλοι και στο συμπληρωματικό φόρο που πληρώνουν οι μεγαλοιδιοκτήτες».

Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του υπουργείου.
Ο κύριος Αλεξιάδης ξεκαθάρισε επίσης ότι όλες οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις για κατάργηση των φοροαπαλλαγών των αγροτών που προβλέπονται απο τη συμφωνία των Βρυξελλών της 12ης Ιουλίου θα εφαρμοστούν κανονικά, «θα εφαρμοστούν όλα, δεν θα ξεφύγουμε σε τίποτα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, αφού κλείσουν πρώτα οι ανοιχτές εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης, ο κύριος Αλεξιάδης περιέλαβε και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που θα ξεκινήσει πιλοτικά πρώτα από τα νησία του Αιγαίου και για κάποιες συγκεκριμένες «ύποπτες» ειδικότητες, για να μπει τέλος στις αποδείξεις – μαϊμού που οι επιτήδειοι εκδίδουν με αδήλωτες ταμειακές μηχανές.

Ο ίδιος προανήγγειλε «κυνηγητό διαρκείας» για καταπολέμηση της κλοπής του ΦΠΑ και επιβεβαίωσε το σχέδιο που αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα την Κυριακή για να κλείνουν οι εφορίες κάποιες μέρες της εβδομάδας ώστε να βγει όλο το προσωπικό τους από τα γραφεία και να κάνει ελέγχους στο δρόμο.

Με εντολή του θα επιλεγούν για έλεγχο και υποθέσεις φόρου και εκκρεμείς υποθέσεις φόρου που παραγράφονται στις 31/12/2015, με κριτήριο ποιες θα φέρουν άμεσα περισσότερα έσοδα στο Δημόσιο.

Διαβάστε επίσης:  Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε θα καταβληθούν - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Αλλαγές θα υπάρξουν και στα πρόστιμα που θα κλιμακώνονται ανάλογα με τους τζίρους και τα κέρδη των επιχειρήσεων, «ώστε να μην πληρώνει το ίδιο πρόστιμο ένα σουβλατζίδικο και ένα ξενοδοχείο πολυτελείας στην Παραλιακή», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κύριος Αλεξιάδης.

Όσον αφορά, την ΕΔΕ για τα πλαστά ΑΦΜ και το σχέδιο Βαρουφάκη τόνισε ότι καλώς διατάχθηκε, θα αφορά μόνο τους εφοριακούς δημοσίους υπαλλήλους που εμπλέκονται, και όχι συνεργάτες του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ σημείωσε, οτι είχε και επικοινωνία με τον γ.γ. της ΓΓΠΣ κύριο Χατζηθεοδώρου, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ τέτοιο σχέδιο από την υπηρεσία του.

Τι δήλωσε στην ΕΡΤ

Τη δέσμευση ότι ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα είναι πιο δίκαιος έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας νωρίτερα, σήμερα στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Θα εξετάσουμε αλλαγές ώστε ο ΕΝΦΙΑ να καταστεί πιο δίκαιος και πιο αποτελεσματικός» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση του σχεδιασμού, ώστε ο φόρος του ΕΝΦΙΑ να γίνει πιο δίκαιος.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι οι εφορίες, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, δεν θα λειτουργούν και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.

«Θα είναι κλειστές μία ή δύο ημέρες, ώστε οι υπάλληλοι να συνδράμουν στους επί τόπους ελέγχους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους ελέγχους στις καταθέσεις του εξωτερικού, ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι έχουν γίνει αρκετά πράγματα. «Βρισκόμαστε στη φάση ελέγχου, πρέπει να συνεχίσουμε» διευκρίνισε εν συνεχεία.

Όπως επιβεβαίωσε, οι έλεγχοι αποδίδουν καρπούς, καθώς οι εισπράξεις αυξάνονται.

Τέλος, όσον αφορά τις φορολογικές δεσμεύσεις, κατέστησε σαφές ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση. «Μέχρι στιγμής, έχει υποβληθεί περίπου το 65% των δηλώσεων» τόνισε καταλήγοντας.