Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Πιέσεις για ξεπούλημα «κόκκινων» δανείων φέρνουν τα πρόωρα stress test

 

Υπό ασφυκτική πίεση για επιτάχυνση της «ενεργητικής» διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την μορφή μαζικών πωλήσεων πακέτων «κόκκινων» (και πράσινων) δανείων σε distress fund βρίσκονται πλέον μεγάλες εμπορικές τράπεζες.

Καταλύτης για την έναρξη των πωλήσεων θα είναι η υλοποίηση του υπαινιγμού που άφησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι στην ακρόασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, για πρόωρα τεστ κοπώσεως στις ελληνικές τράπεζες μέσα στο 2018.

Στην ίδια ακρόαση το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ παραδέχθηκε εμμέσως την επιτάχυνση των stress testτονίζοντας όμως ότι δεν γίνονται για να ικανοποιηθούν απολύτως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Συνεπώς με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ προσπαθεί να πετύχει δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι να έχει αποτέλεσμα η πίεση προς τις εμπορικές τράπεζες να αρχίσουν τις πωλήσεις των δανείων . Μέχρι τώρα οι εμπορικές τράπεζες ακολούθησαν την πιο «ήπια» μορφή της εκκαθάρισης του κόκκινου χαρτοφυλακίου τους με την μορφή ρυθμίσεων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής χαμηλότερα επιτόκια και κούρεμα του κεφαλαίου του δανείου. Η λύση αυτή κρίθηκε προσφορότερη από τις εξευτελιστικές τιμές που έδωσαν αρχικά τα distress funds.

Τούτο με την προσδοκία ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις και ο οποίος θα εκκαθάριζε τα 60 από τα 101 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο των «κόκκινων» δανείων θα λειτουργούσε ταχύτερα.

Ωστόσο ο ρυθμός μείωσης των κόκκινων δανείων ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου με αποτέλεσμα να ενταθούν οι πιέσεις από την ΕΚΤ και το SSM για πωλήσεις δανείων.
Ο δεύτερος στόχος της ΕΚΤ είναι να πετύχει να σταματήσει να ζητά το ΔΝΤ επανεξέταση των στοιχείων του ενεργητικού των ελληνικών εμπορικών τραπεζών (Αsset Quality Review) αφού τα στρες τεστ θα γίνουν με τους δικούς της όρους και φυσικά θα αποδείξουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.

Τούτο διότι αν ανοίξει ο κύκλος των σε μια χώρα μέλος του Ευρώ είναι δυνατό το ΔΝΤ να ζητήσει το ίδιο και για άλλα προβληματικά τραπεζικά συστήματα όπως της Ιταλίας αλλά και για τράπεζες ορόσημα της Ισπανίας της Γαλλίας και της Γερμανίας κάτι που δεν επιθυμεί κανένας στην παρούσα φάση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές εμπορικές τράπεζες μπαίνουν σε ένα κύκλο ισχυρών πιέσεων που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται κατ αρχήν με το κατρακύλισμα του Τραπεζικού δείκτη του Χ.Α.

Η είδηση για πρόωρα στρες τεστ είναι ικανή να συνεχίζει την μείωση της αξία των τραπεζικών μετοχών περίπου 1.,5 χρόνο μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο τέλος του 2015.

Αυτό με την σειρά του έχει θορυβήσει ήδη τους ιδιώτες μεγαλομετόχους των ελληνικών τραπεζών που επένδυσαν άλλα 8 δις για να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Μια άλλα ίσως πιο ουσιαστική συνέπεια της κίνησης της ΕΚΤ θα είναι η διατήρηση των χαμηλών επιπέδων χορηγήσεων από τις τράπεζες και την συνέχεια της πιστωτικής ασφυξία και των υψηλών επιτοκίων και των περιορισμένων χορηγήσεων προς την πραγματική οικονομία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

ΟΣΕ: Στη μοίρα του ο οργανισμός που παραμένει ακόμα με μεταβατική διοίκηση

Με μεγάλα κενά και κρίσιμες δεσμεύσεις που δεν προχώρησαν εξακολουθεί να λειτουργεί ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών...

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έλληνας Δικηγόρος με αίτημα σε ΑΔΑΕ: «Γιατί δεν έχουν ΑΦΜ οι Εταιρείες απόκτησης κόκκινων δανείων;»

Αναστάτωση προκλήθηκε στα ενδότερα της JPMorgan Chase, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα ενεπλάκη μέσω...

Επιστρεπτέα 1,2 και 3: Ανοίγει ο δρόμος για «κούρεμα» των δανείων – Τι αλλάζει για τις επιδοτήσεις

Ανοίγει ο δρόμος να δοθεί αναδρομικά ως «δώρο» στους δικαιούχους επαγγελματίες «μερίδιο» των τριών...

Το τσουνάμι των «κόκκινων» δανείων της πανδημίας «πνίγει» τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες – Τι προβλέπει ο οίκος Moody’s

Πρόσθετη πίεση στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους...

Κορονοϊός-Τράπεζες: Τρίμηνη αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων για όσους λάβουν τα 800 ευρώ

Οι ελληνικές τράπεζες μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών -όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση- εξακολουθούν...