Πιο κοντά κυβέρνηση – τραπεζίτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας

26
Παρατείνεται κατά 4 μήνες, το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συζήτηση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε σημαντική πρόοδος και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι υπό την προστασία του νέου νόμου θα βρίσκονται δάνεια πρώτης κατοικίας πάσης φύσεως είτε στεγαστικά, είτε επιχειρηματικά, είτε καταναλωτικά εφ’ όσον για τα δάνεια αυτά έχει γίνει προσημείωση. Η προστασία θα αφορά σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ και εφ’ όσον ο δανειολήπτης έχει εισόδημα έως 35.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα θα προβλέπεται και επιδότηση της δόσης αλλά όχι για το σύνολο των εντασσόμενων αλλά για όσους ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Όλοι όσοι υπάγονται στο νόμο, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί προκειμένου να ελεγχθούν τα οικονομικά τους στοιχεία. Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει και κούρεμα του δανείου ούτως ώστε ο δανειολήπτης να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Διαβάστε επίσης:  FAZ: Οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα λόγω Κυριάκου Μητσοτάκη

Από την άλλη πλευρά, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η ένταξη όλων των δανείων που σχετίζονται με προσημείωση πρώτης κατοικίας στο νέο νόμο, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και επιμένουν στον περιορισμό μόνο στα στεγαστικά δάνεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θεωρούν ότι θα προκύψει είναι η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων, καθώς η ένταξη στο νέο νόμο θα δυσχεράνει την πώλησή τους και άρα την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Επιμένουν στη διατήρηση του ορίου προστασίας στα επίπεδα των 100.000 αλλά εμπορικής αξίας αλλά θα μπορούσαν να συζητήσουν αύξηση του ορίου στα 150.000 έως 180.000 ευρώ.

Επισημαίνεται, ότι και οι δύο πλευρές, έχουν συμφωνήσει ώστε να μπει ημερομηνία λήξης της αποδοχής των αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, η οποία θα είναι του 2018, γεγονός που σημαίνει ότι οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν μεταγενέστερα είναι άνευ αντικειμένου.

Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική ρύθμιση θα κριθεί και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατά τραπεζικούς κύκλους εφ’ όσον είναι αυτή που επιμένει η κυβέρνηση θα απορριφθεί.