Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
28.9 C
Athens

Πιθανή ανακάλυψη 10ου μυστηριώδους πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα

Ένα μέχρι τώρα άγνωστο, αθέατο αντικείμενο μάζας που αντιστοιχεί σε πλανήτη ενδεχομένως να κρύβεται στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα (Lunar and Planetary Laboratory- LPL) πάνω στις τροχιές μικρότερων σωμάτων, η οποία δημοσιεύεται στο Astronomical Journal.

Το αντικείμενο αυτό, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου, αν υπάρχει, είναι διαφορετικό- και αρκετά πιο κοντινό- από τον θεωρούμενο «Πλανήτη 9», η ύπαρξη του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα (αν και τα στοιχεία που την υποδεικνύουν αυξάνονται).

Στο εν λόγω paper, οι Κατ Βολκ και Ρενού Μαλχότρα παρουσιάζουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός άγνωστου πλανητικού σώματος με μάζα που κυμαίνεται μεταξύ αυτών της Γης και του Άρη. Το αντικείμενο αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει αφήσει ίχνη μόνο μέσω της επίδρασής του στις τροχιές των αστεροειδών/ αντικειμένων της Ζώνης Κάιπερ (KBO- Kuiper Belt Objects), στις παγωμένες παρυφές του Ηλιακού Συστήματος.

Αν και τα περισσότερα ΚΒΟ- απομεινάρια από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος κινούνται γύρω από τον Ήλιο- κινούνται γύρω από το άστρο μας σε τροχιακές κλίσεις που σε γενικές γραμμές αντιστοιχούν στον θεωρούμενο «δίσκο» του συστήματός μας, αυτό δεν ισχύει για τα πιο απομακρυσμένα αντικείμενα της Ζώνης Κάιπερ. Ο μέσος «δίσκος» τους, ανακάλυψαν οι Βολκ και Μαλχότρα, έχει απόκλιση της τάξης των περίπου οκτώ μοιρών- με άλλα λόγια, κάτι άγνωστο μέχρι τώρα επηρεάζει τον μέσο «δίσκο» των τροχιών στο εξώτερο ηλιακό σύστημα.

«Η πιο πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματά μας είναι ότι υπάρχει κάποια αθέατη μάζα» λέει η Βολκ, μεταδιδακτορική στο LPL και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα χρειαζόταν κάτι με μάζα αντίστοιχη του Άρη για να προκαλέσει τη μεταβολή που παρατηρήσαμε».

Η Ζώνη Κάιπερ βρίσκεται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα και εκτείνεται για μερικές εκατοντάδες AU (Astronomical Units- ένα AU αντιστοιχεί στην απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο). Σαν τη «συγγενή» ζώνη αστεροειδών που βρίσκεται πιο μέσα στο Ηλιακό Σύστημα, ανάμεσα στην Άρη και τον Δία, η Ζώνη Κάιπερ περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μικρότερων πλανητών, κυρίως μικρών παγωμένων σωμάτων (τους «προπάτορες» κομητών) και μερικούς πλανήτες- νάνους.

Για τους σκοπούς της έρευνάς τους, οι δύο ερευνήτριες ανέλυσαν τις κινήσεις άνω των 600 αντικειμένων στη Ζώνη Κάιπερ. Όπως αναφέρουν, αποκλείεται το περί ου ο λόγος σώμα να είναι ο «Ένατος Πλανήτης», καθώς εκείνος θεωρείται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη μάζα (δεκαπλάσια της Γης) και είναι πολύ πιο μακριά (500-700 AU). «Είναι πολύ μακριά για να επηρεάζει αυτά τα ΚΒΟ» λέει η Βολκ. «Σίγουρα πρέπει να είναι πολύ πιο κοντά από 100 AU για να επηρεάζει σημαντικά τα ΚΒΟ σε αυτή την απόσταση».

Επειδή ένας πλανήτης, εξ ορισμού, πρέπει να έχει «καθαρίσει» την τροχιά του από μικρότερους πλανήτες/ σώματα όπως τα KBO, οι ερευνήτριες αναφέρονται στο επίμαχο φερόμενο σώμα ως αντικείμενο πλανητικής μάζας- ενώ τα δεδομένα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η μεταβολή να προκύπτει από άνω του ενός αντικείμενα πλανητικής μάζας.

Όσον αφορά στο γιατί το αντικείμενο αυτό δεν έχει εντοπιστεί ακόμα, το πιθανότερο, σύμφωνα με τις Μαλχότρα και Βολκ, είναι ότι απλά δεν έχουμε διερευνήσει ακόμα όλο τον ουρανό για μακρινά αντικείμενα στο Ηλιακό Σύστημα. Το πιο πιθανό σημείο στο οποίο θα μπορούσε να κρύβεται ένα τέτοιο σώμα θα ήταν στον γαλαξιακό «δίσκο», μια περιοχή τόσο «πυκνοκατοικημένη» από άστρα που οι περισσότερες έρευνες τείνουν να αποφεύγουν.

Ένα εναλλακτικό σενάριο που θα εξηγούσε την «αναταραχή» θα ήταν ένα «πρόσφατο» κοντινό πέρασμα (για τα αστρονομικά δεδομένα) άλλου άστρου από το Ηλιακό Σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται πως στη συγκεκριμένη έρευνα (καθώς και σε πολλές άλλες) θα βοηθήσει σημαντικά η ένταξη σε ενεργό υπηρεσία του Large Synoptic Survey Telescope, που αναμένεται το 2020 και θα επιτρέψει εκτενέστερη μελέτη του ουρανού. «Περιμένουμε το LSST να αυξήσει τον αριθμό των ΚΒΟ που έχουμε παρατηρήσει στα 40.000, από 2.000 που είναι σήμερα» λέει σχετικά η Μαλχότρα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Microsoft: Eπιδιορθώθηκε η αιτία του προβλήματος

Ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε η υποκείμενη αιτία τεχνικού προβλήματος των εφαρμογών και υπηρεσιών της 365, αλλά τα κατάλοιπα των συνεπειών από τα προβλήματα...
Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού εκδρομέα από το Ντουμπάι

Βλάβη στη Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο

Μία τεχνική βλάβη στη Microsoft έθεσε εκτός λειτουργίας επιχειρήσεις όπως τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί και σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο, μετά...

ΗΠΑ: Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τζο Μπάιντεν αποσύρεται, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο

Το άκρως προβλέψιμο, δεδομένων των συνθηκών, ενδεχόμενο ο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την «κούρσα» των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, φέρνει στο φως η...

Γαλλία: Η Γιαέλ Μπραούν – Πιβέ, από το κόμμα του προέδρου Μακρόν, επανεξεξελέγη πρόεδρος...

Επανεξελέγη πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης η Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ, από το κόμμα του προέδρου Μακρόν, αφού έλαβε 220 ψήφους και εξασφάλισε τη σχετική πλειοψηφία των μελών της. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο...

“Στις 13 Ιουλίου θα είναι η πρεμιέρα μου, παρακολουθήστε τη” – Η ανάρτηση του...

Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο άνθρωπος που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι μιλούσε για την επίθεση στο διαδίκτυο, λίγες ημέρες πριν ανέβει στη στέγη...

Επανεξελέγη η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν: Στο “τιμόνι” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ακόμα μια...

Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν: Στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ακόμα μια πενταετία Επανεξελέγη τελικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν, σε...

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την προεδρία της Κομισιόν – Τι...

Η μέρα της ψηφοφορίας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) έφτασε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να βρίσκεται σε οριακή θέση σχετικά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η υπερθέρμανση του πλανήτη

Ο κόσμος έζησε (και) τον Απρίλιο «εξαιρετικές» θερμοκρασίες, καθώς καταγράφτηκαν μηνιαία ρεκόρ ζέστης τόσο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Απριλίου ανακαλύπτεται ο Ερμής του Πραξιτέλη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877... Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Απριλίου ανακαλύπτεται το άγαλμα του Ηνιόχου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1896 ανακαλύπτεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.

Εντοπίστηκε η κρυψώνα του οξυγόνου στην Αφροδίτη

Το οξυγόνο αντιπροσωπεύει περίπου το 21% του αέρα της Γης, με την υπόλοιπη ατμόσφαιρά...