Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020
10.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1835.... Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου, εκδίδει το πρώτο βιβλίο του.

Πιθανή ανακάλυψη 10ου μυστηριώδους πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα

Ένα μέχρι τώρα άγνωστο, αθέατο αντικείμενο μάζας που αντιστοιχεί σε πλανήτη ενδεχομένως να κρύβεται στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα (Lunar and Planetary Laboratory- LPL) πάνω στις τροχιές μικρότερων σωμάτων, η οποία δημοσιεύεται στο Astronomical Journal.

Το αντικείμενο αυτό, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου, αν υπάρχει, είναι διαφορετικό- και αρκετά πιο κοντινό- από τον θεωρούμενο «Πλανήτη 9», η ύπαρξη του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα (αν και τα στοιχεία που την υποδεικνύουν αυξάνονται).

Στο εν λόγω paper, οι Κατ Βολκ και Ρενού Μαλχότρα παρουσιάζουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός άγνωστου πλανητικού σώματος με μάζα που κυμαίνεται μεταξύ αυτών της Γης και του Άρη. Το αντικείμενο αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει αφήσει ίχνη μόνο μέσω της επίδρασής του στις τροχιές των αστεροειδών/ αντικειμένων της Ζώνης Κάιπερ (KBO- Kuiper Belt Objects), στις παγωμένες παρυφές του Ηλιακού Συστήματος.

Αν και τα περισσότερα ΚΒΟ- απομεινάρια από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος κινούνται γύρω από τον Ήλιο- κινούνται γύρω από το άστρο μας σε τροχιακές κλίσεις που σε γενικές γραμμές αντιστοιχούν στον θεωρούμενο «δίσκο» του συστήματός μας, αυτό δεν ισχύει για τα πιο απομακρυσμένα αντικείμενα της Ζώνης Κάιπερ. Ο μέσος «δίσκος» τους, ανακάλυψαν οι Βολκ και Μαλχότρα, έχει απόκλιση της τάξης των περίπου οκτώ μοιρών- με άλλα λόγια, κάτι άγνωστο μέχρι τώρα επηρεάζει τον μέσο «δίσκο» των τροχιών στο εξώτερο ηλιακό σύστημα.

«Η πιο πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματά μας είναι ότι υπάρχει κάποια αθέατη μάζα» λέει η Βολκ, μεταδιδακτορική στο LPL και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα χρειαζόταν κάτι με μάζα αντίστοιχη του Άρη για να προκαλέσει τη μεταβολή που παρατηρήσαμε».

Η Ζώνη Κάιπερ βρίσκεται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα και εκτείνεται για μερικές εκατοντάδες AU (Astronomical Units- ένα AU αντιστοιχεί στην απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο). Σαν τη «συγγενή» ζώνη αστεροειδών που βρίσκεται πιο μέσα στο Ηλιακό Σύστημα, ανάμεσα στην Άρη και τον Δία, η Ζώνη Κάιπερ περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μικρότερων πλανητών, κυρίως μικρών παγωμένων σωμάτων (τους «προπάτορες» κομητών) και μερικούς πλανήτες- νάνους.

Για τους σκοπούς της έρευνάς τους, οι δύο ερευνήτριες ανέλυσαν τις κινήσεις άνω των 600 αντικειμένων στη Ζώνη Κάιπερ. Όπως αναφέρουν, αποκλείεται το περί ου ο λόγος σώμα να είναι ο «Ένατος Πλανήτης», καθώς εκείνος θεωρείται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη μάζα (δεκαπλάσια της Γης) και είναι πολύ πιο μακριά (500-700 AU). «Είναι πολύ μακριά για να επηρεάζει αυτά τα ΚΒΟ» λέει η Βολκ. «Σίγουρα πρέπει να είναι πολύ πιο κοντά από 100 AU για να επηρεάζει σημαντικά τα ΚΒΟ σε αυτή την απόσταση».

Επειδή ένας πλανήτης, εξ ορισμού, πρέπει να έχει «καθαρίσει» την τροχιά του από μικρότερους πλανήτες/ σώματα όπως τα KBO, οι ερευνήτριες αναφέρονται στο επίμαχο φερόμενο σώμα ως αντικείμενο πλανητικής μάζας- ενώ τα δεδομένα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η μεταβολή να προκύπτει από άνω του ενός αντικείμενα πλανητικής μάζας.

Όσον αφορά στο γιατί το αντικείμενο αυτό δεν έχει εντοπιστεί ακόμα, το πιθανότερο, σύμφωνα με τις Μαλχότρα και Βολκ, είναι ότι απλά δεν έχουμε διερευνήσει ακόμα όλο τον ουρανό για μακρινά αντικείμενα στο Ηλιακό Σύστημα. Το πιο πιθανό σημείο στο οποίο θα μπορούσε να κρύβεται ένα τέτοιο σώμα θα ήταν στον γαλαξιακό «δίσκο», μια περιοχή τόσο «πυκνοκατοικημένη» από άστρα που οι περισσότερες έρευνες τείνουν να αποφεύγουν.

Ένα εναλλακτικό σενάριο που θα εξηγούσε την «αναταραχή» θα ήταν ένα «πρόσφατο» κοντινό πέρασμα (για τα αστρονομικά δεδομένα) άλλου άστρου από το Ηλιακό Σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται πως στη συγκεκριμένη έρευνα (καθώς και σε πολλές άλλες) θα βοηθήσει σημαντικά η ένταξη σε ενεργό υπηρεσία του Large Synoptic Survey Telescope, που αναμένεται το 2020 και θα επιτρέψει εκτενέστερη μελέτη του ουρανού. «Περιμένουμε το LSST να αυξήσει τον αριθμό των ΚΒΟ που έχουμε παρατηρήσει στα 40.000, από 2.000 που είναι σήμερα» λέει σχετικά η Μαλχότρα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τουρκία: Τι ετοιμάζει ο Ερντογάν – Γιατί επιστρέφει στην Αττάλεια το Ορούτς Ρέις

Την όψιμη τακτική της φιλοευρωπαϊκής “στροφής” συνεχίζει η Άγκυρα ενώ παράλληλα συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση και τις προκλήσεις προς την Αθήνα....
φολί μπερζέρ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1886.... Ανοίγει το παρισινό μιούζικ-χολ "Φολί Μπερζέρ".
Τουρκία - Κορωνοϊός: Ρεκόρ θανάτων για έβδομη συνεχή ημέρα

Τουρκία – Κορωνοϊός: Ρεκόρ θανάτων για έβδομη συνεχή ημέρα

Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων στην Τουρκία κατέγραψε νέο ρεκόρ για έβδομη συνεχή ημέρα, με 185 νεκρούς από την Covid-19 κατά το...
σαν σήμερα, Beatles, «I Want to Hold Your Hand»,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Νοεμβρίου (βίντεο)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1963.... Οι Beatles κυκλοφορούν την επιτυχία τους «I Want to Hold Your Hand». Οι προπωλήσεις φθάνουν το 1.000.000. https://www.youtube.com/watch?v=jenWdylTtzs
Τουρκία: Σαρώνει ο κορωνοϊός - 13.373 θάνατοι από την αρχή της επιδημίας

Τουρκία: Σαρώνει ο κορωνοϊός – 13.373 θάνατοι από την αρχή της επιδημίας

Ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων από την Covid-19 στην Τουρκία ανέρχεται σε 182, αριθμός ρεκόρ για έκτη συνεχή ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία...
Βρετανία: Δεκάδες συλλήψεις κατά την διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον των περιοριστικών μέτρων

Βρετανία: Δεκάδες συλλήψεις κατά την διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον των περιοριστικών μέτρων

Περισσότερα από 60 άτομα συνελήφθησαν στο Λονδίνο κατά την διάρκεια διαδηλώσεων κατά των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού,...

Τουρκία: Εικόνες σοκ με σορούς νεκρών από κορωνοϊό να στοιβάζονται σε λεωφορεία

Σοκάρουν οι εικόνες που έρχονται από την Τουρκία και δείχνουν σορούς ανθρώπων που έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό να στοιβάζονται σε φέρετρα...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αίγυπτος: Εκατό άθικτες σαρκοφάγοι ανακαλύφθηκαν στην Νεκρόπολη της Σακκάρα

Τη μεγαλύτερη αρχαιολογική της ανακάλυψη για το έτος 2020 παρουσίασε σήμερα η...

Αυτή είναι η μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα του ήχου – Νέα ανακάλυψη

Επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Ρωσία ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη...

Πλανήτης Άρης: Νέες ενδείξεις για τέσσερις υπόγειες λίμνες με αλμυρό νερό στο νότιο πόλο

Όχι μία αλλά τέσσερις λίμνες με αλμυρό νερό μπορεί να βρίσκονται θαμμένες...

Κορωνοϊός: Περισσότερα από 30 εκατ. κρούσματα στον πλανήτη – Αγγίζουν το 1 εκατ. οι νεκροί

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν το βράδυ της Πέμπτης τα...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή