Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022
11.8 C
Athens

Πλαστικό χρήμα – ΔΕΙΤΕ τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύνταξη του νομοσχεδίου για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το “Κεφάλαιο” φέρνει στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία του σχεδίου που θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο πληρώνουμε καθημερινά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αγοράζουμε.

Η αύξηση της χρήσης “πλαστικού χρήματος” και η συνακόλουθη καταγραφή του εισοδήματος των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στο τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσουν, πιστεύουν στο υπουργείο Οικονομικών, στην αύξηση των δηλούμενων εισοδημάτων και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Πρόκειται, βέβαια, για τη θεωρία και μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί στην πράξη.

Αποδείξεις – αφορολόγητο

Σύμφωνα με το σχέδιο των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι, προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις στις οποίες θα έχουν πληρώσει με πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο, σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα:

– Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 10%.
– Για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.
– Για εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.
– Για εισόδημα από 40.000 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνης με κάρτα θα είναι 30%.

Στην περίπτωση που ο μισθωτός ή συνταξιούχος δεν έχει δαπανήσει το απαιτούμενο ποσό με κάρτα, τότε δεν θα καρπώνεται το σύνολο του αφορολόγητου ορίου, αλλά λιγότερο.

Ουσιαστικά, για το ποσό που θα του λείπει θα χρεώνεται με πρόσθετο φόρο, που θα υπολογίζεται με ποσοστό που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Αν, όμως, έχει πληρώσει με κάρτα περισσότερα από τα ελάχιστα που θα απαιτεί η Εφορία, τότε θα έχει πρόσθετη έκπτωση φόρου. Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα μετρούν όλες οι αποδείξεις, όπως, για παράδειγμα, το σούπερ-μάρκετ και τα καύσιμα.

Παραδείγματα

Μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ. Θα πρέπει, προκειμένου να καρπωθεί το αφορολόγητο όριο, να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις για συναλλαγές αξίας 700 ευρώ, στις οποίες θα πρέπει να έχει πληρώσει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Αν δεν έχει πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες δαπάνες με “πλαστικό χρήμα”, τότε θα χρεώνεται με πρόσθετο φόρο. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν το ποσοστό που θα επιλεγεί θα είναι 20% και ο φορολογούμενος έχει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, τότε θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 40 ευρώ (δηλαδή 20% των 200 ευρώ που του λείπουν από τις απαιτούμενες δαπάνες με “πλαστικό χρήμα”).

Άλλος μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ. Θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις που θα έχουν πληρωθεί με “πλαστικό χρήμα” αξίας τουλάχιστον 15.000 ευρώ. Αν, για παράδειγμα, έχει συγκεντρώσει 12.000 ευρώ, τότε για τα 3.000 ευρώ σε αποδείξεις με κάρτα που θα του λείπουν θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 600 ευρώ. Αν, όμως, έχει δαπανήσει με κάρτα το ποσό των 17.000 ευρώ, τότε για τα επιπλέον 2.000 ευρώ που ξόδεψε με κάρτα θα λαμβάνει πρόσθετη έκπτωση φόρου 400 ευρώ.

Πληρωμές γιατρών με POS

Το σχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών περιλαμβάνει και ένα πλέγμα κινήτρων για τη χρήση “πλαστικού χρήματος”, καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για να είναι αυτά τα κίνητρα αποτελεσματικά.

Ειδικότερα:

Θα προβλέπεται επιστροφή μέρους των πληρωμών με κάρτα στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος τη χρησιμοποιεί σε επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή, όπως, για παράδειγμα, σε γιατρούς, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους.

– Θα γίνει υποχρεωτική ταυτοποίηση κάθε φορολογουμένου με τα τραπεζικά μέσα που διαθέτει. Δηλαδή θα γίνει καταγραφή όλων των πιστωτικών, χρεωστικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών που διαθέτει ο φορολογούμενος με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του, προκειμένου να γίνεται καταχώριση των τραπεζικών του συναλλαγών με βάση τον ΑΦΜ.

– Θα παρέχονται στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία για πληρωμές με κάρτες στην Ελλάδα, οι οποίες, όμως, έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό. Αυτό θα γίνει προκειμένου να εντοπίζονται Έλληνες φορολογούμενοι που χρησιμοποιούν κάρτες που έχουν εκδώσει στο εξωτερικό, ώστε να μην καταγράφονται οι συναλλαγές τους.

– Οι επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν συσκευή χρέωσης καρτών POS. Η υποχρέωση αυτή θα εφαρμοστεί σταδιακά ανά κλάδο.

– Θα υπάρχει υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας στον χώρο των καταστημάτων και των ελεύθερων επαγγελματιών ότι ο πελάτης, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να πληρώσει με “πλαστικό χρήμα”.

– Δημιουργείται ειδικό παρατηρητήριο τιμών στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, όπου θα γνωστοποιούνται οι χρεώσεις των τραπεζών για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών (παροχή POS κ.λπ.).

– Όλες οι επιστροφές φόρων από τις Εφορίες και τα Τελωνεία θα γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικών τραπεζικών μέσων. Δηλαδή τα ποσά κάθε είδους φόρου θα επιστρέφονται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του φορολογουμένου.

– Τέλος, η μη συμμόρφωση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών με τα παραπάνω θα συνεπάγεται επιβολή τσουχτερών προστίμων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι καλλιτέχνες δικαιούνται την ενίσχυση – Τι αλλάζει με τη νέα...

Νέες αλλαγές προβλέπονται στις προϋποθέσεις στήριξης καλλιτεχνών και επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού για το μήνα Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική...

Κορωνοχρέη: Τελευταία διορία για τη ρύθμιση των δόσεων

Διορία μόλις 8 ημερών δηλαδή μέχρι στις 26 Ιανουαρίου παρέχει με εγκύκλιο της η ΑΑΔΕ σε περίπου 820.000 υπόχρεους οφειλέτες (9 αυτοαπασχολούμενους -εργοδότες) με...

Επιδότηση λογαριασμών ενέργειας: Ανοίγει η περίμετρος των δικαιούχων – Ποιοι θα την λάβουν τον...

«Ανοίγει» η περίμετρος των δικαιούχων στην επιδότηση λογαριασμών ενέργειας (ρεύματος και φυσικού αερίου). Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή στους δικαιούχους έκπτωσης στους λογαριασμούς ενέργειας...
Έξι στους δέκα συνταξιούχους παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ

Πότε θα καταβληθούν οι Συντάξεις του Φεβρουαρίου

Aπό την Τρίτη 25 έως και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου ,αναμένεται να καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η καταβολή να...
Πότε θα καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για τον Δεκέμβριο

Προς κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από το 2023

Προς κατάργηση οδεύει η εισφορά αλληλεγγύης για όλους από το 2023, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο αυτό για...
Υπουργείο Εργασίας: Στις 10 Σεπτεμβρίου, νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας

Υπ. Εργασίας: Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ για την περίοδο 17-21...

Περί τα 72 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 82.000 δικαιούχους στο πλαίσιο των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον...

Τι αποκαλύπτει ο Γιάννης Στουρνάρας για το ψηφιακό ευρώ

Tην έκδοση ψηφιακού ευρώ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αντιλαμβανόμενη και την ανάγκη δημιουργίας e-μέσων για τη διενέργεια συναλλαγών. Όπως επισημαίνει ο Διοικητής της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας. Υπέρ της αρχής του...

Νομοσχέδιο ΕΦΚΑ: Συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες για την αναδιοργάνωση της έκδοσης συντάξεων

Τέσσερις παρεμβάσεις στην λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, του ΕΦΚΑ, περιλαμβάνει -σύμφωνα...

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης...

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή