Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Πλατεία Ομονοίας: Παραδόθηκε ένα μοναδικό σιντριβάνι με τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκίνησε για την πλατεία Ομονοίας που εγκαινιάστηκε απόψε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και παραδόθηκε στο κοινό.

Στο κέντρο της ιστορικής πλατείας δεσπόζει και πάλι το εμβληματικό συντριβάνι το οποίο φωταγωγήθηκε ενώ τη θέση για την οποία προοριζόταν εξ’ αρχής πήρε και το περίφημο μεταλλικό έργο του Γιώργου Ζογγόπουλου Πεντάκυκλος.

«Είμαστε περήφανοι που φέραμε ξανά στην πόλη μας την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας από έργα σε 80 χώρες για να γίνει ο συνδετικός κρίκος του χθες με το σήμερα και αυτό που όλοι θυμόμαστε και θέλουμε να ξαναζήσουμε” τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

“Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δωρητές και τους υπεύθυνους του Δήμου, σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε ένα μοναδικό σιντριβάνι, φτιαγμένο από τα καλύτερα υλικά και τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες, φιλικό προς το περιβάλλον ώστε να κοσμεί το κέντρο της Αθήνας για δεκαετίες και να το χαίρεται ο κάθε πολίτης. Είναι τιμή μας που αυτό το επιβλητικό σιντριβάνι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αθήνα, όπως αυτή εξελίσσεται και αναβιώνει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Το εμβληματικό συντριβάνι, διαμέτρου 30 μέτρων, δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας. Στο συντριβάνι έχουν τοποθετηθεί 13 πίδακες, 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιοι προβολείς που δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα ενώ περιμετρικά έχει δημιουργηθεί χώρος πρασίνου. Για τη λειτουργία του συντριβανιού έχει χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας προκειμένου να μην καταναλώνεται πολλή ηλεκτρική ενέργεια και να μην απαιτείται μεγάλη ποσότητα νερού. Ιδιαίτερη πρόβλεψη έχει γίνει και όσον αφορά την επίστρωση της πλατείας για την οποία χρησιμοποιήθηκε ψυχρό υλικό προκειμένου να διατηρείται χαμηλά η θερμοκρασία όταν ο υδράργυρος εκτοξεύεται στα ύψη.

Το φαντασμαγορικό θέαμα της φωταγώγησης του συντριβανιού παρακολούθησαν δεκάδες πολίτες, κάτοικοι της Ομόνοιας ή και άλλων περιοχών.

“Ακούσαμε ότι θα ανοίξουν τα συντριβάνια και το συνδυάσαμε με ψώνια και βόλτα. Είναι πραγματικά υπέροχο που ξανάφτιαξαν την Ομόνοια μας είπε η κ. Σμαράγδα. “Η ανάπλαση της πλατείας πιστεύω ότι θα δημιουργήσει νέα στέκια εδώ στην περιοχή. Αρκεί να την προσέξουν και να τη φυλάξουν αλλά και να φτιάξουν και τους γύρω δρόμους” επισήμανε η κ. Άννα.

Πλατεία Ομονοίας: Παραδόθηκε ένα μοναδικό σιντριβάνι με τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες

Κάτοικοι της περιοχής μια δεκαετία τώρα, ο κ.Δημήτρης και η σύζυγός του Παναγιώτα περίμεναν πώς και πως να ανοίξει η πλατεία. “Μας τα χάλασε ο κορονοϊός, όμως επιτέλους παραδόθηκε η πλατεία Ομονοίας. Έπρεπε να έχει γίνει χρόνια. Πιστεύω ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση γενικότερα της περιοχής, θα φέρει περισσότερη ασφάλεια για εμάς που ζούμε εδώ”.

“Εύχομαι να την κρατήσουν όπως είναι απόψε. Δεν την έχουμε δει ποτέ πιο όμορφη την πλατεία Ομονοίας μας είπε η κ. Παναγιώτα.

“Η ανάπλαση της πλατείας σημαίνει ανάσα, αναγέννηση. Σημαίνει ότι ξαφνικά βλεπουμε την πόλη μας έτσι όπως θέλαμε και ονειρεούμαστε να την ξαναζήσουμε. Κάνει την πόλη πιο φιλική πιο γήινη και μας δίνει τη δυνανόητα να την απολαύσουμε όπως της αξίζει και αξίζει και σε μας” δηλωσε η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Γκαγκάκη.

Στ’ ανατολικά της πλατείας Ομονοίας , στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, βρίσκεται το γλυπτό Πεντάκυκλος του Γιώργου Ζογγόπουλου το οποίο αποτελείται από πέντε κύκλους που κινούνται με τη βοήθεια του νερού. Η υδροκινητική λειτουργία της κατασκευής πλέον εχει ολοκληρωθεί.

Η ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας υπενθυμίζεται ότι έγινε με χορηγίες ιδιωτών και όχι με τα χρήματα των πολιτών. Μεγάλοι δωρητές του έργου είναι: Το «Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη» με γενναία χρηματοδότηση, η «Fontana Fountains» που κατασκεύασε το σιντριβάνι, ο «Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ» που ανέλαβε την εξ ολοκλήρου κάλυψη της δαπάνης και την εκτέλεση του συνόλου των οικοδομικών εργασιών και είχε μέσω της θυγατρικής του «ΤΟΜΗ» τον γενικό συντονισμό και την επίβλεψη του εργοταξίου.

Ειδικά για το μοναδικό Γλυπτό του Ζογγολόπουλου καθοριστική ήταν η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση που έδωσε την δυνατότητα της πλήρους επαναλειτουργίας του μετά από χρόνια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το 1856 άνοιξε ο δρόμος Μύλοι – Τρίπολη για τις λεγόμενες...

ΟΝΝΕΔ: Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, ως μία λύση στο δημογραφικό

Την εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, πρότεινε η ΟΝΝΕΔ στην εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα το δημογραφικό ζήτημα και τη στεγαστική πολιτική,...

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις – Παραβατικότητα ανηλίκων: 395 συλλήψεις

831 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία και 395 για παραβατικότητα ανηλίκων το πρώτο 15νθήμερο Απριλίου Τα αποτελέσματα της δράσης της ελληνικής αστυνομίας το πρώτο 15νθήμερο του...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Η κληρονομιά της Ελλάδας : Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού στράφηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κ. Μπακογιάννης: Η Αθήνα δεν προχωράει με συνθήματα – Χ. Δούκας: Ανοχύρωτη πόλη η Αθήνα

«Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και η Αθήνα είναι καθαρότερη από ποτέ. Είναι καθαρή;...

Την Τετάρτη το debate Μπακογιάννη – Δούκα

Την Τετάρτη, στις 21.15 το βράδυ θα γίνει στην ΕΡΤ το debate ανάμεσα στους...

Debate ζητάει ο Μπακογιάννης

Επιστολή στην ΕΡΤ έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ζητώντας να πραγματοποιηθεί τηλεμαχία με...

Μπακογιάννης για τη νίκη στον Α’ γύρο των εκλογών στον Δήμο Αθηναίων: “Σήμερα είναι μια μεγάλη νίκη της Αθήνας”

Στην πρώτη του δήλωση μετά την επικράτησή του στον Α΄ γύρο των εκλογών στον...