Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13 C
Athens

Ποια η άποψη των εμπλεκόμενων μερών για πρόοδο ρωσικής εισβολής

Στο πλαίσιο της καθημερινής του ενημέρωσης, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του συνεχίζουν να απωθούν τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι δυνάμεις της Ρωσίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναπλήρωση ποιοτικού προσωπικού, εν μέρει, εξαιτίας των συνεπειών των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ρωσικός εξοπλισμός βρίσκεται σε “κακή κατάσταση από τεχνικής άποψης” λόγω “πρότερης αμελούς εκμετάλλευσής και παρατεταμένης αποθήκευσής του”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει “τον απαραίτητο ρυθμό μάχης προκειμένου να επιτύχει τον απώτερο πολεμικό της στόχο”. Επισημαίνεται, ωστόσο, στην ανακοίνωση ότι, παρόλα αυτά, οι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις και καταφέρουν πλήγματα στις ουκρανικές δυνάμεις.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει στις μέγιστες δυνάμεις της στην Κριμαία, κατά μήκος των περιοχών της Χερσόνας, της Ζαπορίζια, της Μαριούπολης και του Ντονέτσκ, με στόχο την “κατάπνιξη της αντίστασης των κατοίκων”. Στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τις ρωσικές επιθέσεις και κατέστρεψαν 8 τανκ και 11 μονάδες εξοπλισμού οχημάτων του εχθρού, ενώ οι ουκρανική άμυνα κατέρριψε 3 αεροσκάφη και 3 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που ανήκαν στη Ρωσία, όπως αναφέρεται.

Για πρόοδο ρωσικής εισβολής – Τί λέει η Ρωσία

Η Ρωσία δήλωσε ότι η πρώτη φάση του πολέμου έχει ολοκληρωθεί και ότι τώρα θα επικεντρωθεί στην “πλήρη απελευθέρωση” του Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας -ανακοίνωση που θεωρείται ως πιθανή ένδειξη αλλαγής στρατηγικής, έπειτα από την αποτελμάτωση της εισβολής και που αξιολογείται από δυτικούς αξιωματούχους ως έμμεση παραδοχή της Μόσχας ότι η στρατηγική που είχε χαράξει πριν την έναρξη του πολέμου αποτύχει.

Πεντάγωνο

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επανακαταλάβουν την Χερσόνα, στα νότια της χώρας -μία από τις πρώτες πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Ην. Βασίλειο

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι η Ρωσία να συνεχίσει τη χρήση ισχυρής δύναμης πυρός έναντι των μεγάλων πόλεων, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειές της. Παράλληλα, το υπουργείο δηλώνει ότι η Ρωσία αυξάνει την εξάρτησή της από τα μη επανδρωμένα drone, εκτιμώντας ότι αυτό σημαίνει πώς οι σθεναρή αεροπορική άμυνα των Ουκρανών αναγκάζει τη Ρωσία σε αποφυγή διακινδύνευσης των πιλότων της.

Ρωσικές απώλειες

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι τα “ισχυρά πλήγματα” που έχει δεχθεί η Ρωσία έχουν επιβραδύνει την προέλαση των στρατευμάτων της, λέγοντας ότι, μέχρι στιγμής, έχουν χάσει της ζωή τους 16.000 ρώσοι στρατιώτες.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία που ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (η δεύτερη φορά από την αρχή της εισβολής), ο αριθμός των νεκρών ρώσων στρατιωτών είναι 1.351 και των τραυματιών 3.825.

Άμαχοι

Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας, από την αρχή του πολέμου έχουν χάσει τη ζωή τους 136 παιδιά και έχουν τραυματιστεί 199.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 1.081 άμαχοι (ανεξαρτήτου ηλικίας) έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.707 έχουν τραυματιστεί, επισημαίνοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από την αρχή του πολέμου, έχουν εξαπολυθεί 72 μεμονωμένες επιθέσεις σε νοσοκομεία, ασθενοφόρα και ιατρούς στην ουκρανία, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται σε καθημερινή βάση. Στην ανακοίνωση του ΠΟΥ διευκρινίζεται ότι επιθέσεις σε δομές υγείας αποτελούν μέρος της στατηγικής και των τακτικών των σύγχρονων εχθροπραξιών. Οι εν λόγω επιθέσει έχουν κοστίζει τη ζωή σε τουλάχιστον 71 ανθρώπους, ενώ έχουν οδηγήσει στον τραυματισμό άλλων 37.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι επιθέσεις αφορούν κυρίως στην καταστροφή των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων, των μέσων μεταφοράς του ιατρικού προσωπικού και τον αποθεμάτων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, επισημαίνει, εντούτοις, ότι υπάρχουν αναφορά για πιθανές απαγωγές ή συλλήψεις υγειονομικών και ασθενών.

Εκκένωση Μαριούπολης

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι συζήτησε με τον γάλλο πρεσβευτή στην Ουκρανία τον τρόπο εκκένωσης των 100.000 αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκούμενη πόλη στο κέντρο της οποίας πραγματοποιούνται οδομαχίες.

O γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ μακρόν, θα συνομιλήσει με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, για το ζήτημα, ενώ στα σχέδια εκκένωσης θα συνδράμει η χώρα μας και η Τουρκία.

Κίεβο

Πριν από λίγη ώρα, ο δήμαρχος τους Κιέβου ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στο Διαδίκτυο ότι παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα από τις 20.00 τοπική ώρα (και Ελλάδος) απόψε έως τις 8 το πρωί της Δευτέρας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η τύχη του ρώσου υπουργού Άμυνας

‘Επειτα από δύο εβδομάδες φημολογίας για την κατάσταση της υγείας του ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, λόγω της εξαφάνισής του από τη δημόσια σφαίρα, το υπουργείο ανήρτησε βίντεο στο οποίο ο Σοϊγκού ομιλεί στο πλαίσιο συνάντησης στρατηγών. Εδώ και πολλές ημέρες διακινούνταν σενάρια για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, ανάμεσά τους και αυτό του εμφράγματος.

Στο βίντεο, ο υπουργός διαβάζει ένα κείμενο με θέμα την προμήθεια όπλων στα ρωσικά στρατεύματα. Φαίνεται καλά στην υγεία του, απλώς κάποιες φορές μπερδεύει τα λόγια του.

Μπάιντεν στην Πολωνία

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της τελευταίας ημέρας του ταξιδιού του στην Ευρώπη που ως στόχο έχει τον συντονισμό των ΗΠΑ με τους εταίρους τους, βρίσκεται την Πολωνία, όπου θα συναντηθεί με τον πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών θα βρεθεί η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών και η πρόταση του Ντούντα για παράδοση σχεδόν 30 πολεμικά MIG της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία, τα οποία ο πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι χρειάζεται απεγνωσμένα. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, αρνούνται η μεταφορά τους να πραγματοποιηθεί μέσω μίας αμερικανικής αεροπορικής βάσης, εκτιμώντας ότι αυτό θα προκαλούσε κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας και εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν θα συνομιλήσει με ουκρανούς πρόσφυγες. Η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 1 δις δολαρίων στην Πολωνία, με στόχο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος έλαβε μέρος στη συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, με τους ουκρανούς ομολόγους τους, Ντμίτρι Κουλέμπα και Ολέκσιι Ρεσνίκοφ, αντιστοίχως.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα εκφωνήσει ομιλία, πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον. Αναμένεται να τονίσει το ενιαίο μέτωπο Ευρώπης και ΝΑΤΟ έναντι της ρωσικής εισβολής.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο βολικός αντίπαλος του Μαξίμου

Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη, διότι όπως λένε και αναλυτές που ανήκουν...

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Αποχωρούν εσπευσμένα από την Ουκρανία οι διπλωμάτες Κίνας, Τουρκίας, Καζακστάν κλπ. – Κάτι «μεγάλο» έρχεται

Ξεκίνησε η αποχώρηση των Κινέζων και των Καζάκων διπλωματών από το Κίεβο, Χάρκοβο και...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Ρόδος: Νάρκη από την Ουκρανία ξεβράστηκε στο νησί

Δεν πίστευε στα μάτια του ένας χειμερινός κολυμβητής στη Ρόδο, όταν ήρθε αντιμέτωπος με...