Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
23 C
Athens

Ποιές είναι οι νέες προκλήσεις που περιμένουμε από τον Ερντογάν μετά την προκήρυξη των εκλογών

«Θερμό δίμηνο» φέρνουν οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία. Η προκήρυξη των προεδρικών εκλογών από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν προμηνύει νέο μπαράζ προκλητικότητας από την Αγκυρα και ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αιφνιδίασε ακόμα και τους στενούς του συνεργάτες με την απόφαση να προσφύγει στις κάλπες στις 24 Ιουνίου –σχεδόν ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Η ανακοίνωση έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον εκλογικό του εταίρο, τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Oι ασθένειες του παλαιού πολιτικού συστήματος εμφανίζονται σε κάθε βήμα που κάνουμε. Οι εκλογές είναι απαραίτητες ώστε να ληφθούν αναγκαία μέτρα για το άμεσο μέλλον της χώρας με τον πιο ισχυρό δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Ερντογάν. Μία μέρα νωρίτερα, ο Μπαχτσελί ζήτησε τη διεξαγωγή των εκλογών νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναφέροντας ως πιθανό χρόνο την 26η Αυγούστου. Ο Ερντογάν αποφάσισε να γίνουν ακόμη πιο νωρίς οι εκλογές.

Με τις επερχόμενες εκλογές ξεκινά μια ιστορική μετάβαση του τουρκικού καθεστώτος. Ο νικητής των προεδρικών εκλογών -που εκτός απροόπτου θα είναι ο Ερντογάν- θα απολαμβάνει πλέον δραματικά ενισχυμένες εξουσίες, όπως αυτές εγκρίθηκαν με οριακή πλειοψηφία στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017. Ουσιαστικά ο πρόεδρος θα μπορεί να διοικεί τη χώρα με προεδρικά διατάγματα και την άσκηση του βέτο.

Αναλυτές εκτιμούν πως η ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 25% το τελευταίο έτος, το έλλειμμα του ισοζυγίου, ο πληθωρισμός και τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα αυξάνονται κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή οικονομική κρίση στη χώρα. Θεωρείται σίγουρο πια πως μετά τις εκλογές του Ιουνίου θα ληφθούν οικονομικά μέτρα.

Η οικονομία είναι αυτή που κρατάει στην εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς τα τελευταία 15 χρόνια έχει τριπλασιαστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τούρκων. Η μεγάλη οικονομική κρίση του 2001 ήταν άλλωστε αυτή που προκάλεσε την κατάρρευση του τότε κυβερνώντος συνασπισμού όπου συμμετείχε και ο Μπαχτσελί, οδηγώντας τον Ερντογάν στην εξουσία.

Με την ανακοίνωση για πρόωρες κάλπες αιφνιδιάστηκε και η αντιπολίτευση, καθώς τα κόμματα θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα ποιον θα ανακοινώσουν ως αντίπαλο του Ερντογάν. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσπαθούσε να προσεγγίσει τη δυναμική Μεράλ Ακσενέρ του νεοσύστατου «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ Parti) αλλά και μικρότερα συντηρητικά κόμματα, όπως το κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet), για το ενδεχόμενο μιας «Συμμαχίας των Αξιών».

Ομως υπάρχει η πιθανότητα το «Καλό κόμμα» της Ακσενερ να μην καταφέρει να κατέβει στις εκλογές λόγω του εκλογικού νόμου που προβλέπει πως το συνέδριο και η κομματική οργάνωση θα πρέπει να έχουν οργανωθεί 6 μήνες πριν από τις εκλογές.

Η Ακσενερ τα έχει ετοιμάσει όλα την 1η Μαρτίου, άρα η συμμετοχή της θα μπορούσε να γίνει δεκτή μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Πάντως την τελική απόφαση θα λάβει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Ενας από τους βασικούς λόγους της επίσπευσης των εκλογών ίσως να ήταν και τα αυξημένα ποσοστά της Ακσενερ που δυσκόλευαν τον Μπαχτσελί.

Πάντως η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος AKP με το MHP του Μπαχτσελί έχει μια ισχυρή, αδιαμφισβήτητη επιλογή στο πρόσωπο του Ερντογάν και προεκλογικό αφήγημα για εσωτερικές και εξωτερικές απειλές που συσπειρώνει τους ψηφοφόρους. Η κήρυξη πρόωρων εκλογών επιβεβαιώνει την επιθετική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η στρατιωτική επιτυχία και η εισβολή στο Αφρίν θεωρείται πως έχουν αυξήσει τα ποσοστά της συμμαχίας AKP-MHP τουλάχιστον κατά 2,5%. Παράλληλα, η ένταση στο Αιγαίο αλλά και η υποστολή της ελληνικής σημαίας από το νησί Ανθρωποφάς βοηθούν την τουρκική κυβέρνηση στις επιθέσεις που δεχόταν από την αξιωματική αντιπολίτευση (CHP), η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει παραχωρήσει 18 νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα.

Η σκληρή ρητορική του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ανέφερε πως «οι κομάντος μας κατέβασαν τη σημαία», αλλά και του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ πως «τα όνειρα της Ελλάδας μπορούν να βυθιστούν στον βυθό του Αιγαίου», δημιουργούν μια πολιτική γραμμή άμυνας στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.

Oι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδιναν ποσοστά πάνω από 46% στη συμμαχία του AKP-MHP, όμως ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και χρειάζεται το 51%, που θεωρείται πως μπορεί να το πετύχει μέσα σε 2 μήνες. Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν φτάσει στο ποσοστό αυτό, θα υπάρξει δεύτερος γύρος με τους πρώτους δύο του πρώτου γύρου.

Ο πρόεδρος θα έχει θητεία 5 ετών κι έχει δικαίωμα να επανεκλεγεί άλλη μία φορά. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας, καθώς καταργείται το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα: Πρόταση από το Παρίσι για µη επανδρωµένα...

Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..) Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο, με ιερή προτεραιότητα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...

Δεκαήμερη περιοδεία Κασσελάκη σε 29 νησιά του Αιγαίου

Περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο Στ....

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...