Ποιες χώρες κλείνουν τα σύνορα στους πρόσφυγες

160
Έβρος - Αυτό είπε ο πρόεδρος Συνοριοφυλάκων: «Την ημέρα εμφανίζουν γυναικόπαιδα, τη νύχτα είναι πιο σκληρές οι ομάδες»

Έκρυθμη είναι η κατάσταση τα τελευταία δύο 24ωρα στην Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και μη- επιλέγουν να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Οι χώρες οι οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους είναι:

Η Σερβία
Οι σερβικές αρχές στα σύνορα με την ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη. Η στάση αυτή, όπως εξηγείται, οφείλεται στο γεγονός ότι η Κροατία αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες που δηλώνουν ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν.

Η ΠΓΔΜ
Μετά την κίνηση της Σερβίας, η ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα. Ακόμα, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών.

Η Σλοβενία
Την ίδια στιγμή η Σλοβενία στέλνει τον στρατό στα σύνορά της με την Κροατία, ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να συμβάλλουν στον έλεγχο των ροών. «Ο στρατός απλώς θα βοηθήσει την αστυνομία να φρουρεί τα σύνορα και να κατευθύνει τους μετανάστες που μπορεί να θέλουν να περάσουν την πράσινη ζώνη των συνόρων στα κέντρα υποδοχής», επεσήμανε ο Σλοβένος πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Ιουλίου

Η Δανία
Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε σήμερα, Τρίτη, να παρατείνει τους προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας με τη Γερμανία για δέκα ημέρες, έως τις 4 Μαρτίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης, Ενσωμάτωσης και Στέγασης.

Το Βέλγιο
Οι αρχές του Βελγίου ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη, ότι επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας με τη Γαλλία προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη άφιξη μεταναστών που φεύγουν από τη “Ζούγκλα” του Καλαί, τον τεράστιο καταυλισμό στην είσοδο της σήραγγας της Μάγχης. Η απόφαση των βελγικών αρχών ελήφθη ενόψει της «εκκένωσης» του καταυλισμού από τη Γαλλία.

Η Αυστρία
Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται περισσότερους από 80 αιτούντες άσυλο από τα σύνορά της με τη Σλοβενία, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.