Ποιοι φόροι κλείδωσαν και θα αδειάσουν τις …τσέπες μας!

101
μεσαία τάξη, αριθμοί,

Μπορεί η κυβέρνηση να σκίζει τα ιμάτια της ότι δεν πρόκειται να κόψει ούτε ένα ευρώ από τους μισθούς του Δημοσίου αλλά την ίδια στιγμή παίρνει αποφάσεις για επιπλέον έμμεσους φόρους που στεγνώνουν τα πορτοφόλια των νοικοκυριών όλης της χώρας. Έτσι από τον επόμενο κιόλας μήνα τρόφιμα, καύσιμα, ποτά, τσιγάρα –κανονικά και ηλεκτρονικά-, μεταφορές, τηλεφωνικά τέλη, θα δουν τις τιμές τους να αυξάνονται.

Να θυμίσουμε πως ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα δήλωσε πως η αύξηση των φόρων αντί για μείωση των δαπανών ήταν επιλογή της Αθήνας και όχι της Ε.Ε.

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες που ΥΠΟΙΚ έχουν κλειδώσει 10 αυξήσεις μαζί με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Ποιες είναι αυτές:

Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%

Με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ αποφάσισε η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές σε: ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και πλήθος και όλα τα αναλώσιμα προϊόντα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, δηλαδή λιπάσματα, σπόροι, ζωοτροφές, γεωργικά μηχανήματα.

Τέλος 5% σε λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας

Από την 1η Ιουνίου τα σταθερά τηλέφωνα παίρνουν φωτιά! Όχι δεν είναι διαφήμιση κάποιου παρόχου τηλεφωνικών επικοινωνιών αλλά η πραγματικότητα καθώς από την πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού θα επιβληθεί τέλος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας από την 1η Ιουνίου με στόχο να μπουν στα ταμεία πρόσθετα έσοδα 70 εκατ. ευρώ.

Το «καλύτερο» κομμάτι αυτού του τέλους είναι ότι θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών. Για παράδειγμα η καθαρή επιβάρυνση για ένα λογαριασμό 100 ευρώ (προ ΦΠΑ) θα φτάνει τα έξι ευρώ, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του βασικού έμμεσου φόρου από το 23% στο 24%.

Αυξήσεις και στη βενζίνη και το υγραέριο

Άσχημα τα νέα για όσους έσπευσαν να αλλάξουν το βενζινοκίνητο τους όχημα με αέριο καθώς από 1η Ιουνίου έρχονται αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και στο υγραέριο με στόχο πρόσθετα έσοδα 520 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 9-10 λεπτά το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο υγραέριο κατά 3 λεπτά το λίτρο. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ 24% επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 10,5 έως 12,5 λεπτών ανά λίτρο. Ως εκ τούτου από τον Ιούνιο, η απλή αμόλυβδη βενζίνη θα πωλείται σε ολόκληρη σχεδόν της χώρα σε τιμές υψηλότερες των 1,4-1,45 ευρώ ανά λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 3 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια, η μέση λιανική τιμή να ανέλθει στα 1,08 – 1,10 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή θα αυξηθεί περίπου κατά 4 λεπτά το λίτρο. Από την αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται να προκύψουν από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, 90 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και 25 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης.

Διαβάστε επίσης:  Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Αύξηση και στον καφέ

Από 1-1-17 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 2 ευρώ ανά κιλό καφέ. Αν συνυπολογιστεί και η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ. Από την επιβολή ΕΦΚ στην τιμή του εισαγόμενου καφέ, το Δημόσιο προσδοκά την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Αύξηση 0.50-1€ σε κάθε πακέτο τσιγάρων

Αν καπνίζεις η Κυβέρνηση σου δίνει λόγους να το κόψεις καθώς κλείδωσε η αύξηση κατά 9% στον πάγιο και 30% στον αναλογικό φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνουν τις τιμές των τσιγάρων, με στόχο πρόσθετα έσοδα 120 εκατ. ευρώ. Με απλά ελληνικά αυτή η αύξηση σημαίνει πως θα αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

Και οι ατμιστές όμως θα δουν το κόστος να αυξάνεται καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το μέτρο βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία και θα εφαρμοστεί από την 1/1/ 2017.

Τέλος και στις μπύρες

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μπύρα και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρίες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου. Από την αύξηση των φόρων αυτών εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον 110 εκατ. ευρώ.

Συνδρομητική τηλεόραση με τέλος 10%

Επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από την 1/7/16 και εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Επιβολή φόρου και στις επενδυτικές εταιρείες

Επιβολή φόρου στις επενδυτικές εταιρίες που εμφανίζονται ως «οχήματα» συλλογικών επενδύσεων ετοιμάζει η Κυβέρνηση από 1/7/16. Ο φόρος θα επιβαρύνει εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies και εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Τέλος και στα ξενοδοχεία και τα ενοικαιζόμενα δωμάτια
Χτύπημα και στον τουρισμό από το 2018 ετοιμάζει η Κυβέρνηση με επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από το 2018. Στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με δύο κλειδιά. Εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 74 εκατ. ευρώ.

3 αλλαγές στην φορολόγηση των ΙΧ

Τρεις αλλαγές έχουν αποφασιστεί για τα ΙΧ και θα ισχύσουν από 1η Ιουνίου. Οι αλλαγές αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα κατά 120 εκατ. ευρώ.

● Το τέλος ταξινόμησης δεν θα υπολογίζεται πλέον με βάση τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα, αλλά την λιανική τιμή που θα δηλώνει κάθε εισαγωγέας, χωρίς τον φόρο και τους εκπεμπόμενους ρύπους.

● Στο τέλος ταξινόμησης θα ενσωματωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος θα παύει να ισχύει ως αυτοτελής φόρος. Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα επιφέρουν μείωση των τελικών τιμών πώλησης στα ΙΧ αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, χαμηλής αξίας και πολύ χαμηλών εκπομπών ρύπων και αύξηση τιμών στα πολύ ακριβά αυτοκίνητα μεσαίου και υψηλού κυβισμού.

● Το αυτοκίνητο ως τεκμήριο διαβίωσης θα υπολογίζετται με βάση τις λιανικές τιμές των Ι.Χ. και συντελεστές που θα οδηγούν στην απομείωση της αξίας τους.

Φορολόγηση στα μικτά κέρδη των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ

Τέλος, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η φορολόγηση στα μικτά κέρδη των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, μετά την κατάργηση του τέλους 5 λεπτών ανά στήλη. Η διάταξη για αύξηση της φορολόγησης από το 30% στο 35% στο μικτό κέρδος που είχε κατατεθεί με το προηγούμενο φορολογικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε και αναμορφώνεται επί το αναλογικότερο.